Comoren - langouste à la vanille

Vandaag in mijn culinaire wereldreis: National Dishes Nr 33-196 – COMOREN – Langouste à la vanille.
In 2020 startte ik mijn culinaire wereldreis @NationalDishes. Het doel: de nationale gerechten van alle 196 landen ter wereld koken, van Afghanistan tot Zwitserland, zonder tussentijds er eentje stiekum over te slaan. Ik begon in Afghanistan en nu ben ik in de Comoren. Na de teleurstelling van de zware kost uit Colombia, zagen we enorm uit naar de chique kreeft met vanillesaus van deze eilandengroep in Oost-Afrika. En dat bleek volledig terecht: ‘langouste à la vanille’ stoof meteen naar een gedeelde eerste plaats in onze waarderingslijst! Delicaat en heel erg lekker.

Terwijl we lekker aan het peuzelen waren, luisterden we naar muziek uit de Comoren. Het klinkt als een mix tussen Arabisch, Afrikaans, reggae en Frans, maar vooral ook met invloeden van de taraab-muziek uit Zanzibar, Kenia en Tanzania. Op de Comoron zijn Sambeco and Belle Lumière populaire taraab-bands en Chamsia Sagaf en Mohammed Hassan taraab-zangers. Sagaf zingt in het shingazidja, een van de inheemse talen. Zanger/gitarist Abou Chihabi, die het nationale volkslied ‘Komoro’ componeerde is populair. Zangers Ali Affandi en Soulaiman Cheikh hadden  vele hits op de Comoren, waaronder ‘Mwana’ en ‘Nkonyondzima’. Het vrolijke album ‘Wo wudu wahado’ (2012) van Soulaiman Cheikh en ‘Chamsia Sagaf’(2018) van Chamsia Sagaf met aan Caraïbische en reggae-achtige klanken spraken ons het meest aan.

Ik moet zeggen dat heel veel gerechten uit de eilandengroep Comoren me echt heerlijk lijken! Veel vis, veel kokos, veel heerlijke specerijen zoals vanille! En ‘langouste à la vanille’ stoof meteen naar een gedeelde eerste plaats in onze waarderingslijst! Delicaat en heel erg lekker.

kreeft met vanillesaus is het nationale gerecht van de Comoren

Waardering: 18/20 punten
Vanaf gerecht 12/196 waarderen we de nationale gerechten die we eten. Leuk om straks te kunnen vergelijken welke gerechten ons wel en welke minder bevallen.

Langouste à la vanille. Aaah, na de teleurstelling van de zware kost uit Colombia met veel vet vlees en koolhydraten (de bandeja paisa scoorde helaas maar 12,5/20 punten) zagen we enorm uit naar de kreeft met vanillesaus. En dat bleek volledig terecht: ‘langouste à la vanille’ stoof meteen naar een gedeelde eerste plaats in onze waarderingslijst met 18/20 punten! Delicaat en subliem.

Score voor Langouste à la vanille: 18/20 punten
Ingrid: 9- (“subliem”)
Marion: 9+ (“delicaat en erg lekker”)

De kreeft met vanillesaus was subliem en was natuurlijk de ster van alles wat we op tafel hadden. Traditioneel ligt die kreeft op een bedje van ui met spinazie. Dat klinkt simpel, maar was erbij eigenlijk verrassend smakelijk en het paste er goed bij. Het brood van meel en kokosmelk (mkatra foutra) smaakte subtiel naar kokos, maar was vooral lekker zacht en luchtig. Een beetje zoetig en koekjesachtig door de kokosmelk.

kaart Comoren

Comoren
De Comoren. Wat weten we er eigenlijk van? Wie het opzoekt op internet ziet lange zandstranden vol met wuivende palmen. Tropische eilanden voor dure luxe vakanties vol zon. Snorkelen met walvissen of reuzenmanta’s. Dolfijnsafari. Zeeschildpaddenexcursie. Montainbiken in het regenwoud (wie verzint het…!?). De Comorenvleerhond tijdens een wandeling spotten. Zwemmen bij de Miringoni-waterval. Nou, zo heb ik de belangrijkste activiteiten en bezienswaardigheden uit dit Oost-Afrikaanse land die de reisgidsen noemen wel opgesomd.

De Comoren (Comorees: Komori; Arabisch: Al Qamar; Frans: Comores; Engels: Comoros), officieel de Unie der Comoren, vormen een staat bestaande uit de drie eilanden Grande Comore (Com.: Ngazidja; Ar.: Andjazîdja of Anjazījah), Mohéli (Com.: Mwali; Ar.: Moûhîlî of Mūhīlī) en Anjouan (Com.: Ndzuwani; Ar.: Andjouân of Anjwān) plus enkele andere zeer kleine eilanden.
De Comoren zijn van vulkanische oorsprong en bevinden zich in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar. Zij vormen samen met het Franse departement Mayotte de eilandengroep Comoren. De naam is afkomstig van het Arabische “Djazair al Kamar” wat “maan-eiland” betekent (kamar/qamar قمر  betekent maan).

De Comoren stonden al vanaf ongeveer 800 na Chr. onder Arabische invloed, wat zich thans nog laat merken in het feit dat de islam de overwegende religie is. De bevolking bevat naast een Bantoe- (Swahili) en een Arabisch bestanddeel ook een Maleis bestanddeel, vermoedelijk verwant aan dat van Madagaskar. De inheemse bevolking spreekt evenwel al eeuwenlang diverse dialecten van het Swahili, een lingua franca Niger-Congotaal met sterke Arabische invloeden.
In 1843 werd Mayotte door Frankrijk geannexeerd, in 1886 werden de andere eilanden ook een Frans protectoraat. Sultan Saidi Ali ibn Saidi Omar werd verbannen. In 1912 werden ze een Franse kolonie, aanvankelijk bestuurd vanuit Madagaskar.
In 1975 werd de onafhankelijkheid van de Comoren uitgeroepen, echter zonder het eiland Mayotte, dat er bij het onafhankelijkheidsreferendum in 1974 voor koos om bij Frankrijk te blijven.
De Comoren hebben na hun onafhankelijkheid een roerige tijd doorgemaakt. Sinds de onafhankelijkheid hebben meer dan dertig al dan niet geslaagde pogingen tot een staatsgreep plaatsgevonden.
In 2001 trad een nieuwe grondwet in werking, waarbij het land een meer federalistisch bestuur kreeg. Sindsdien kent het presidentschap een roulatiesysteem, waarbij de drie belangrijkste eilanden (Anjouan, Grande Comore en Mohéli) om de beurt de president mogen leveren. [Bron: Wikipedia]

specialiteiten Comoren

De keuken en specialiteiten van de Comoren
Het grootste deel van de bevolking is landelijk en leeft van voedselgewassen of visserij. Er zijn geen andere veelbelovende sectoren in de Comoren, aangezien de visserij en de landbouw nog steeds bestaansmiddelen zijn en de toeristische sector nog in de kinderschoenen staat. Toch exporteren de eilanden vanille, ylang-ylang (etherische olie) en kruidnagel. Het land is niet zelfvoorzienend op het gebied van voedsel.
Met alle invloeden om zich heen, is het logisch dat de Comorese keuken een mix is van verschillende smaken en kruiden uit onder andere de Afrikaanse, Arabische (vooral Oman en Iran), Indiase, Franse en Portugese keuken.

Je vindt er veel visgerechten, maar ook gerechten met kokos. Curry coco (vooral met vis met grote garnalen – crevettes au curry et coco – of kip – poulet curry coco) is een specialiteit. Ik kon niet wachten en maakte die alvast, en het gerecht was echt heerlijk! Populaire gerechten zijn verder onder meer gegrilde vis, kokosrijst, gebakken bakbananen, cassave.

Mkatra foutra (de Fransen noemen dit platbrood ook wel ‘galettes au lait de coco) is de perfecte aanvulling op elk gerecht of stoofpot op basis van curry en is een hartig brood dat bestaat uit bloem, water, suiker, gist, zout, kokosroom en ei met sesamzaadjes erop, gebakken in een pan. Het leek me zo lekker dat ik het bij mijn langouste à la vanille maakte. Het recept vind je hieronder. Dit brood werd vermoedelijk eeuwen geleden door handelaren overgebracht en wordt nu dagelijks in de Comoren gegeten, al vanaf het ontbijt. Het gebruik van zoveel kokosmelk in het land komt trouwens onder andere omdat men weinig zuivel kent.

Mshakiki bestaat uit blokjes rundvlees, gemarineerd in gemberpasta, knoflookpasta, tomatenpasta, geraspte papaja, chilipoeder, kurkuma, kerriepoeder en citroensap en daarna als spiesjes gegrild. Comorese BBQ. Hmmm, klinkt goed, dat ga ik binnenkort ook maar eens maken! Als bijgerechten kun je broodvrucht, bakbananen en cassave nemen.

Inafliton lemai is tussendoortje of een bijgerecht bij hoofdmaaltijden en bestaat uit slechts drie dingen – broodvrucht, zout en kokosolie. Het wordt in plakjes gesneden, in de pan gebakken en warm geserveerd moeten worden.

Rijstpilaf met basmatirijst vind je in vele varianten, met veel groenten en wat vlees (meestal beef). Veelal worden als specerijen onder andere garam masala, kaneel en saffraan gebruikt. Een vegetarische versie met kikkererwten wordt tegenwoordig ook gemaakt.

Een typisch gerecht van hier is ook ambrevades au curry. Weer een currygerecht inderdaad, dit keer met duivenerwten (pigeon peas) in de hoofdrol, met kardamompoeder (ketoembar), kokosmelk, komijnpoeder, kurkuma en tomaten. Er wordt rijst bij gegeten.

De lichte soupe faux pois is een zoete erwtensoep met cayennepeper, gember en kokosmelk. Roti ya ya houma pampa is gezouten kabeljauw met tomaat en ui. Achard au légumes is een salade van ingelegde groenten (zoals groene mango). Ntrovi ya nazi is een stoofpotje van gefrituurde of gestoomde vis met bananen en kokos. La sauce poutou is de Comorose hot sauce met chilipepertjes, tomaat, ui en citroen.

Le me tsolola (ook geschreven als m’tsolola) is een stoofpotje van vis (zoals mahi mahi of zwaardvis) en vlees (blokjes beef) in kokosmelk met bijvoorbeeld groene bakbananen, ui, tomaten, olie en specerijen. Er wordt (kokos)rijst bij gegeten.

Zoet is er natuurlijk ook: ladu (een bolvormige zoete rijstsnack afkomstig uit India), shihondro (gekarameliseerde pindarepen) en mkatra siniya (cake van rijstmeel en kokosmelk).

En wat drinkt men er? Veel vruchtensappen van bijvoorbeeld jackfruit, mango en papaya. Daarnaast thee, maar vooral ‘tisanes’ (vruchtenthee of allerlei infusies, zoals ‘mani ya mdarassini‘ met kaneelbladeren en ‘mani ya sandze’ met citroengras). Alcohol is beschikbaar in bepaalde delen van de eilandengroep, zoals in de hoofdstad Moroni, maar is beperkt vanwege het feit dat het overgrote deel van de bevolking islamitisch is.

Oe, ik moet zeggen dat heel veel gerechten uit de eilandengroep Comoren me echt heerlijk lijken! Veel vis, veel kokos, veel heerlijke specerijen zoals vanille! Allemaal lekker. Ik ga dus zeker nog een keer andere gerechten van deze eilanden uitproberen.

langouste à la vanille met spinazie en mkatra foukra

Het nationale gerecht van de Comoren: langouste à la vanille
Langouste à la vanille is onmiskenbaar het nationale gerecht van de Comoren. Kreeft met vanillesaus. Lekker luxe voor zo’n arm land! De kreeften (zgn. Zuid-Afrikaanse kreeften) zijn afkomstig van de eilanden zelf. Het is een verfijnd gerecht met kreeft en vanille als hoofdingrediënten. Deze mooie maaltijd, een zeer populair gerecht onder de lokale bevolking en reizigers, wordt geserveerd op een bedje van groen (meestal spinazie) en overgoten met vanillesaus. De vanillestokjes komen uit de Comoren of het nabijgelegen Madagaskar. Ik dacht dat ik de vanille uit Madagaskar had, maar toen ik het buisje met de vanillestokjes pakte, zag ik dat het bourbon-vanillestokjes uit de Comoren waren! Leuk.
Naast de kreeften en de vanillesaus (met witte wijn, sjalotjes, boter/room, olijfolie) zie je vaak spinazie met ui (de vidalia, een zoete uisoort die je bij ons uitstekend door zoete ui kunt vervangen) als bijgerecht. Paste ook erg goed. Ik serveerde er nog het kokos-platbrood ‘mkatra foutra’ bij. Voor alledrie (bij)gerechten (voor de kreeft met vanillesaus, de spinazie en de mkatra foutra) krijg je hieronder de recepten.

Langouste à la vanille is door de kreeften best een duur gerecht. Zeker als je in Nederland onze prachtige Oosterscheldekreeften gebruikt. Als je wilt, kun je als alternatief Canadese kreeften nemen, die zijn kleiner en goedkoper. Of gebruik langoustines, gambas of grote tijgergarnalen. Uiteraard wel alles rauw! Eventueel kun je coquilles nemen. Ik had trouwens al eens iets vergelijkbaars gemaakt: vanille-rum saus bij langoustines a la plancha. En leuk om nu terug te lezen: dat gerecht was toen geïnspireerd op de langoustines à la vanille uit de Comoren die ik al eerder eens had gemaakt! Toen kreeg ik het trefwoord vanille voor het diner en stuitte ik al op het nationale gerecht van de Comoren. Helaas heb ik daarvan het recept toen niet op mijn site gezet. Dus nu alsnog: langouste à la vanille uit de Comoren.

ingrediënten vanillesaus met vanillestokjes uit de Comoren
vanillesaus zeven
stap 1 - kreeftenstaarten inknippen
stap 2 - kreeftenvlees loshalen
stap 3 - kreeftenstaarten in de oven
kreeft met vanillesaus

Ingrediënten (2 personen)
PS neem 1 grote kreeft p.p. of elk een helft. Of neem een kleinere kreeft (1 p.p.), een kreeftenstaarten (1 p.p.) of een alternatief, zoals langoustines of gambas.

Voor de kreeft:

  • 2 verse kreeften (of 2 kreeftenstaarten, zoals ik deed), vers of ontdooid
  • 2EL olijfolie

Voor de vanillesaus:
PS Hou je van saus, neem dan het dubbele van de hieronderstaande ingrediënten, dan heb je nog wat saus om je brood in te dippen.

  • Een vanillestokje (vanillepeul, liefst uit Madagaskar of de Comoren)
  • 2 sjalotjes
  • 60ml witte wijn
  • 120ml (slag)room
  • Zout en versgemalen peper
  • Ongezouten roomboter (2EL)

Voor het bijgerecht spinazie:

  • Een zakje (baby)spinazie
  • 1 zoete witte ui (i.p.v. de vidalia-ui), in ringen of partjes
  • Zout en peper

Bereiding
Maak eerst het beslag voor de mkatra foukra! Zie onderaan.
Terwijl dat aan het rijzen is, kun je de rest voorbereiden. Begin met de vanillesaus en maak daarna de kreeft en het bijgerecht van spinazie.

Voor de vanillesaus:

  • Smelt de boter in een pan. Fruit de sjalotten ca. drie minuten zachtjes in de boter.
  • Giet de witte wijn erbij. Snij het vanillestokje open en schraap het leeg. Voeg de zaadjes en het stokje toe aan de saus. Kook in ca. 5 minuten op middelhoog vuur in tot ongeveer de helft. Voeg dan de room toe en kook alles in nog eens zo’n 5-10 minuten in tot een mooi lobbig sausje. Haal het lege vanillestokje eruit. Nu kun je de saus zeven zodat je de sjalotjes kwijt bent en een gladde saus krijgt. Tenslotte breng je de saus op smaak met zout en peper. Zet apart en verwarm vlak voor het serveren nog even.

Voor de kreeft:
PS Ik ga hier verder van kreeftenstaarten uit en niet van hele levende kreeften. Kijk uit dat je kreeftenvlees niet te gaar wordt. Het is gaar als het vlees roze en niet meer ondoorzichtig is.

  • Bereid de kreeften voor.
    Als je kreeftenstaarten gebruikt (zie ook tips bij de diverse bereidingswijzes, ik ga uit van in de oven): vlinder de staarten. Leg hiervoor de kreeftenstaarten met de staart van je af en de rug aan de bovenkant. Knip vervolgens met een keukenschaar de schaal open tot aan de straat. Buig de schaalhelften wat naar buiten en maak het kreeftvlees met je vingers los van de schaal, maar hou het bij de staartkant vast. Doe het kreeftvlees weer terug in de schaal of leg het er decoratief bovenop. Lastig? Check dit filmpje.
    Tip voor het ontdooien van kreeftenstaarten: Het beste is om ze zo’n 10 uur of ‘overnight’ in de koelkast langzaam te laten ontdooien. Eventueel kun je ze een uurtje in koud water laten ontdooien en een paar keer het water verversen, maar dat geeft een minder goed resultaat! De staarten zijn helemaal ontdooid als de twee uiteinden elkaar kunnen raken.[ Bij verse kreeften: Prik met de punt van een scherp mes tussen de ogen en snij de kreeften doormidden. Maak ze schoon (kijk op YouTube hoe dat moet).]
  • Besprenkel de kreeftstaarten of de open kreefthelften met olijfolie .

Je kunt de kreeften nu in de oven garen, koken of op de grilplaat leggen en roosteren:[1] IN DE OVEN (heb ik gedaan met kreeftenstaarten):
PS In dit geval snij je de bovenkant van de schalen van de kreeftenstaarten in tot aan de staart en maak je het kreeftvlees los.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Plaats de ingesneden kreeftenstaarten met de open kant naar boven in een ovenschaal en er giet wat olijfolie over. Zet de schaal in de oven en rooster ze tot ze rozerood kleuren en gaar zijn. Per 100 gram reken je op zo’n 5 minuten bij 180 graden. Dus een kreeftenstaartje van 200 gram heeft 10 minuten nodig, van 250 gram heeft dan 12-13 minuten nodig, voor 300 gram reken je op 15 minuten en eentje van 350 gram kost 17-18 minuten.
  • Desgewenst kun je de staarten daarna nog heel even onder de gril zetten om bij tge kleuren, maar doe dat niet te lang of trek iets van de hierboven aangegeven gaartijd af en zet ze dan nog even onder de gril.
  • Haal uit de oven en serveer meteen; saus en bijgerecht zijn dan dus al klaar.

[2] KOKEN:
PS In dit geval laat je de kreeftenstaarten in z’n geheel en haal je het kreeftvlees er niet uit.

  • Ingevroren kreeft (al gekookt): ontdooien en dan 5 minuten in kokend water.
  • Verse kreeft: de kooktijd voor verse kreeft is 5 minuten per 500gr en voor elke 100 gram meer een minuut langer.
    Een kreeftenstaart van ca. 300 gram heeft ongeveer 10 minuten kooktijd nodig. Na het koken kun je de schaal met een keukenschaar openknippen.

[3] GRILPLAAT:
PS In dit geval snij je de helften van de kreeftenstaarten gewoon los van elkaar en haal je het kreeftvlees er niet uit.

  • Gril de kreefthelften op de grilplaat met de opengesneden kant naar beneden met wat olie. Draai ze dan om en gril nog een paar minuten.

Voor het bijgerecht spinazie:

  • Smelt een eetlepel boter in een pan en fruit de ui een paar minuten zachtjes tot de ui glazig is.
  • Bak dan de spinazie gaar (dat is binnen 2-3 minuten). Breng op smaak met zout en peper.

Serveren:

  • Verwarm de saus.
  • Schik de spinazie op een serveerschaal en plaats de warme kreeftenstaarten of kreeftenhelften erop.
  • Giet de saus over de kreeften en serveer.
  • Je kunt er rijst bij serveren, of onderstaand Comorees platbrood mkatra foutra.
ingrediënten mkatra foukra
deeg voor mkatra foukra
mkatra foukra met sesamzaadjes - broodjes uit de Comoren

Mkatra foutra
Mkatra foutra is de perfecte aanvulling op elk gerecht of stoofpot op basis van curry en is een hartig brood dat bestaat uit bloem, water, suiker, gist, zout, kokosroom en ei met sesamzaadjes erop, gebakken ghee (geklaarde boter) in een pan. Dit brood werd vermoedelijk eeuwen geleden door handelaren overgebracht en wordt nu dagelijks gegeten. Het gebruik van zoveel kokosmelk in het land komt onder andere omdat men weinig zuivel kent.

Ingrediënten Mkatra foutra (2=3 personen)
PS Begin op tijd met dit platbrood, want het deeg moet rijzen!

  • 250gr bloem
  • Een half zakje gedroogde gist (3,5gr)
  • 1TL suiker
  • Een mespuntje zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 200ml kokosmelk
  • 2EL sesamzaadjes (lichte)
  • Ghee (geklaarde boter) om in te bakken

Bereiding Mkatra foutra

  • Meng de gist in een klein kommetje met 2 eetlepels warm water en laat 5 minuten rusten.
  • Doe de bloem in een grote kom en voeg suiker, zout en het losgeklopte ei toe. Voeg daarna de gist met water toe.
  • Giet langzaam de kokosmelk erbij en meng goed met een spatel of mixer. Het moet een dik plakkerig lobbig beslag worden.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten op een warme plek.
  • Zodra het mengsel klaar is, roer je het beslag nog een keer goed door.
  • Doe wat ghee/boter in de pan in de pan. Zodra de boter is gesmolten, schep je 3 volle eetlepels van het beslag in de pan (het kan behoorlijk plakkerig zijn). Je kunt zo’n 6 kleine platte broodjes van dit beslag maken.
  • Gebruik de achterkant van de eetlepel of van een soep- of sauslepel om het beslag cirkelvormig te krijgen, maar de broodjes hoeven niet perfect rond te zijn. Strooi op elk brood wat sesamzaadjes. Bak 3-4 minuten aan de ene kant, met de deksel op de pan. Draai het broodje om en bak nog 3-4 minuten – wederom met de deksel op de pan – tot het broodje ongeveer 1 à 2 cm hoog is geworden en goudbruin aan beide kanten. Hou warm onder aluminiumfolie en herhaal met het resterende beslag.
  • Als je wil dat de broodjes mooi glimmen, moet je er na het bakken nog even wat olijfolie of gesmolten roomboter over doen met een kwastje.

Bon appétit!

Wijntip:
Als je geen alcohol wilt, zou je een vruchtensapje of kokoswater kunnen nemen. Wij dronken er een mooie mousserende wijn uit Chili bij, de Sparkling Angel van Montes. Kies anders mooi rijk en chique wit met wat houtrijping, denk aan chardonnay (Meursault of eenvoudiger), Condrieu (of andere witte Rhône van druivenras viognier) of een fijne chenin blanc uit Zuid-Afrika.

@NationalDishes
Mijn doel met @NationalDishes is om de nationale gerechten van alle 196 landen in de wereld te koken, van A (zie de kabuli palaw uit Afghanistan) tot Z (afsluitend Zwitserland, met vermoedelijk kaasfondue?).

Op naar…?
Zo. De eilandengroep Comoren was land 33/196 in onze culinaire reis. Hierna pak ik mijn koffertje en pannen weer op en blijf in Afrika voor twee keer Congo: eerst Congo-Brazzaville en daarna DRC (Democratische Republiek Congo, ook wel Congo-Kinshasa). Hm, beide landen hebben hetzelfde nationale gerecht, namelijk poulet moambé, ofwel kip moambe (kip met palmboter). Niet gek natuurlijk dat beide landen hetzelfde gerecht op tafel zetten, zoals meer landen in Centraal-Afrika. Ik maakte het namelijk ook al voor Angola (muamba de galinha) en het komt ook bij Gabon weer op tafel. Nou ja, twee maal Congo dus…of zal ik Congo-Kinshasha bij de D pas doen…? Volgen jullie me straks ook weer in mijn culinaire wereldreis…?

 

Waardering nationale gerechten tot nu toe:
Langouste à la vanille uit de Comoren [nr. 33/196] beviel zo goed dat het op een gedeelde eerste plek met China/Kanton terecht kwam met 18/20 punten (“delicaat en subliem”).
Het zoetzure varkensvlees met ananas en paprika (koe loe yuk) uit China/Kanton [nr. 31/196] steeg meteen naar plek 1 met 18/20 punten (“mooie balans van smaken, erg van genoten” en “knapperig en lekker”).
De Flying Fish & CouCou uit Barbados [nr. 14/196] kreeg 17/20 punten (“Heerlijke saus, wat een smaakexplosie! Complex en warm door alle kruiden en specerijen”).
De salteñas uit Bolivia [nr. 19/196] verrasten ons en kregen 16,75/20 punten (“verrassende smaakbeleving door de zoete deeg en mooie combinatie van hartig en pittig met zoet”).
Ema Datshi uit Bhutan [nr. 18/196] kreeg 16,5/20 punten (“overtrof al onze verwachtingen; heerlijk en zeer smakelijk”).
Tussendoor de borscht uit Oekraïne gemaakt, vanwege de crisis daar. 16,75/20 punten (“Hartverwarmende soep, vol en rijk van smaak”).
De machboos uit Bahrein [nr. 12/196] scoorde 16/20 punten (“Smakelijke geurige rijst. Sappige kip.”).
De ćevapčići uit Bosnië en Herzegovina [nr. 20/196] scoorden 15,75/20 punten (“smakelijke gehaktworstjes; met ajvar als mooie aanvulling”).
De stoofpot cazuela de ave uit Chili [nr. 30/196] was zeer smakelijk en scoorde goed met 15,5/20 punten.
De twee nationale gerechten ‘shopska salata’ en ‘banitsa’ uit Bulgarije [nr. 24/196] scoren samen 15,25/20 punten (“pure en zeer smakelijke salade” en “heerlijke luchtige hartige taart”).
De mosselen met friet uit België [nr. 15/196]: 15/20 punten (“we hebben weer genoten van deze klassieker van onze zuiderburen”).
Kandy ti nyma uit de Centraal-Afrikaanse Republiek [nr. 29/196] scoorde met 15/20 punten goed (“smakelijk” en “mag nog een keer”).
Rice & Beans uit Belize [nr. 16/196] scoorde samen met de recado-kip 14,5/20 punten (“verrassende rijst met bonen door de kokosmelk en heerlijke kip”).
De Chicken Korma uit Bangladesh [nr. 13/196] waardeerden we met 14/20 (“beetje saai”).
De feijoada uit Brazilië [nr. 22/196] kreeg 13,75/20 punten (“smakelijk geheel met een gevarieerd smakenpalet”).
Runderstoofje seswaa uit Botswana [nr. 21/196] eindigde laag met 13,5/20 punten (“puur maar best saai” en “zacht en smaakvol” was ons commentaar).
De waardering voor roersoep samlor korkor uit Cambodja [nr. 27/196] liepen erg uiteen (8- en “zeer smakelijk, puur en afwisselend” en 6+ “er springt niet echt iets uit”) waardoor deze soep uiteindelijk helaas niet hoog scoorde (14/20).
Kip Kung Pao met pepertjes uit China/Szechuan [nr. 31/196] scoorde met 13/20 punten best laag, maar we waren te voorzichtig met de pepertjes. We geven het gerecht daarom binnenkort een herkansing…
We waren het eens over poutine uit Canada [nr. 28/196]. De populaire snack kreeg van ons 13/20 punten (“eenvoudig”, “zwaar, snackbarvoer”).
De Riz gras uit Burkina Faso [nr. 25/196] kon ons niet bekoren (12,5/20 punten), want “saai” en “redelijk neutraal”. De pikante kip met specerijen uit het land die we erbij maakten, scoorde wel goed.
Bandeja paisa uit Colombia [nr. 32/196] stelde helaas teleur (12,25/20 punten), want we vonden het zwaar en vooral geen geheel met al die losse – en soms best lekkere – onderdelen.
Ook boko boko harees uit Burundi [nr. 26/196] beviel niet zo goed (maar 10/20 punten). We vonden het gerecht vooral “flauw”.
De kuli-kuli van Benin [nr. 17/196] mislukte, dus die konden we voorlopig nog niet waarderen.
Ambuyat uit Brunei (nr. 23/196): kan het nog lager? De ambuyat zelf scoorde slechts 5/20 punten. De bijgerechten scoorden wisselend (van 6 tot 15,5/20 punten) en maakten het gerecht afwisselend en een beleving.

© 2024 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming worden overgenomen of gebruikt.
Meer nationale gerechten zien? Volg me op Instagram
@vinissima of @NationalDishes of op mijn blog via @NationalDishes.