Chili - cazuela de ave

In 2020 startte ik mijn culinaire wereldreis @NationalDishes. Het doel: de nationale gerechten van alle 196 landen ter wereld koken, van Afghanistan tot Zwitserland. Ik begon in Afghanistan en nu ben ik in Chili aangekomen. Een van de populairste gerechten in Chili is ‘pastel de choclo’. Choclo is maïs. Dit is een heerlijke maïspastei met gehakt, kippenvlees, rozijnen en olijven. Omdat ik pastel de choclo al eens maakte, maakte ik deed keer een ander lievelingsgerecht van de Chilenen: cazuela de ave (ook wel ‘cazuela de pollo’), een smakelijke soep/stoofpot met kip, aardappel, pompoen, maïs en rijst. We werden niet teleurgesteld. Ook niet door de fijne chardonnay van Viña Montes die we erbij dronken! Heerlijke maandagavond gehad.

De Chileense keuken komt voornamelijk voort uit de combinatie van de traditionele Spaanse keuken, de Chileense inheemse Mapuche-cultuur en lokale ingrediënten, met later belangrijke invloeden uit andere Europese keukens, met name uit Duitsland, Italië en Frankrijk.

Waardering: 15,5/20 punten
Vanaf gerecht 12/196 waarderen we de nationale gerechten die we eten. Leuk om straks te kunnen vergelijken welke gerechten ons wel en welke minder bevallen.

De Chileense kipstoofpot scoorde goed bij ons, we gaven het gerecht beiden een 8-.

Score voor cazuela de ave:
Ingrid: 8- (“zeer smakelijk. Niet zwaar, licht verteerbaar. Lekker. Maar die grote brokken in de stoofpot vind ik wat onhandig…”)
Marion: 8- (Smakelijke garing van de diverse groenten. En fijn dat je de ingrediënten afzonderlijk nog kunt proeven.”)

kaart Chili

Chili
De Republiek Chili (Spaans: República de Chile), is een land in Zuid-Amerika. Buurlanden zijn Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en het Andes-gebergte. De Andes scheidt het land met de oosterburen Argentinië. De hoofdstad is Santiago, het parlement zetelt in Valparaíso.

De vroegst bewoonde plek in Chili, Monte Verde, is gedateerd op 12.500 jaar geleden. Het grondgebied van het huidige Chili werd bewoond door verschillende oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse stammen zoals de Aymara in het noorden, Mapuche in het midden en de Yagán en Kawésqar (ook Alacaluf genoemd) in het zuiden. De Inca-heerser Huayna Capac veroverde tussen 1493 en 1527 een groot deel van het noorden van Chili, tot aan de Maule. Daar stuitten de Inca’s op hevig verzet van de Mapuche-stammen.

De eerste Spaanse ontdekkingsreiziger was Diego de Almagro die in het jaar 1535 vanuit Peru, via Argentinië, Chili bereikte. Het was echter pas met de expeditie van Pedro de Valdivia in 1540-1541 dat de eerste blijvende Spaanse nederzettingen werden gevestigd.

In 1810 verklaarde het land zich onafhankelijk en brak de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog uit. Hoewel de Spanjaarden de kolonie in 1814 heroverden, wisten de Chilenen onder leiding van de generaal Bernardo O’Higgins drie jaar later alsnog de overwinning te behalen. Na de onafhankelijkheid werd O’Higgins de vijfde opperste directeur van Chili, maar zijn liberale beleid leidde ertoe dat hij in 1823 door conservatieven werd afgezet.Gedurende de 19e eeuw was Chili een van de meest stabiele landen van Latijns-Amerika, totdat in 1891 de Chileense Burgeroorlog uitbrak. Chili heeft een lange democratische traditie. Met een onderbreking in de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw hield het leger zich afzijdig van de politiek. Tussen 1923 en 1938 vonden verschillende regeringswisselingen plaats. Vanaf 1938 werd de politiek gedomineerd door de Radicale Partij, in veel opzichten een voortzetting van de oude liberalen. De christendemocratische regering van Eduardo Frei Montalva kwam in de jaren 60 niet veel verder dan de belofte van een groene revolutie. In 1970 won een coalitie Unidad popular van communisten, socialisten en radicalen onder leiding van de arts Salvador Allende de verkiezingen.

Op 11 september 1973 pleegde generaal Augusto Pinochet een militaire staatsgreep. De socialistische president Salvador Allende kwam daarbij om het leven. De daaropvolgende 17 jaar ging het land gebukt onder een militaire dictatuur. In 1990 keerde de democratie terug.[Bron: wikipedia]

specialiteiten Chili

De keuken en specialiteiten van Chili
De Chileense keuken komt voornamelijk voort uit de combinatie van de traditionele Spaanse keuken, de Chileense inheemse Mapuche-cultuur en lokale ingrediënten, met later belangrijke invloeden uit andere Europese keukens, met name uit Duitsland, Italië en Frankrijk. De voedseltraditie en recepten in Chili staan bekend om de verscheidenheid aan smaken en ingrediënten, onder invloed van de gevarieerde geografie en klimaathuishouding van het land met een breed scala aan landbouwproducten, fruit, groenten vis en zeevruchten.

Typische ingrediënten van de Chileense keuken zijn onder andere maïs, olijven, vis (kleine schaaldieren, krab, tonijn, paling en andere vissoorten), kip en rundsvlees.

Traditionale gerechten zijn bijvoorbeeld empanadas, tomaticán (stoofpotje met entrecôte, ui, tomaten en maïs), torta de mil hojas (taart met duizend bloemblaadjes), sopaipillas (gefrituurd deeg),  pastel de choclo, de ensalada chilena (een simpele maar smakelijke salade van tomaat en ingewekte rauwe ui), chicha, pan de Pascua, almejas a la Parmezana, charquican (Chileense stamppot), de completo (de Chileense versie van de hotdog), humitas (gestoomde maïs in maïsbladeren gewikkeld), porotos granados (een soep van cranberrybonen met pompoen, maïs en tomaten), ceviche (Peru claimt de bereiding rauwe vis, maar in Chili zijn ze er ook gek op), paila marinera (een soort paella), caldillo de congrio (stoofschotel met congrio-vis, aardappelen, tomaten en rijst). dit is slechts een greep uit de vele specialiteiten.

Niet onvermeld mag de Chileense wijn. Chili staat wereldwijd op de zesde plaats qua wijnproductie (in volume) en produceert een breed scala aan wijnen van onder andere sauvignon blanc, chardonnay, carmenère, cabernet sauvignon, syrah en pinot noir. En dan hebben we natuurlijk nog wijndestillaat pisco. Net als bij ceviche heerst er tussen de bbuurlanden Chili en Peru een strijd van wie het oorspronkelijk is. Je kunt er cocktail Pisco Sour mee maken. Maar probeer ook de terremoto (letterlijk: aardbeving) eens. Het is een cocktail met witte wijn, fernet, ananassap en grenadine. En tenslotte is er mote, een typisch Chileens drankje gemaakt van onder andere gedroogde perzik en mote de trigo (gepoft graan). Men verkoopt het vooral op straat of langs de weg.

Chileense cazuela de ave

Het nationale gerecht: cazuela de ave (cazuela de pollo)
Een van de populairste gerechten in Chili is ‘pastel de choclo’. Choclo is maïs. Dit is een heerlijke maïspastei met gehakt, kippenvlees, rozijnen en olijven. Omdat ik pastel de choclo al eens maakte, maakte ik deed keer een ander lievelingsgerecht van de Chilenen: cazuela de ave (ook wel ‘cazuela de pollo’), een smakelijke soep/stoofpot met kip, aardappel, pompoen, maïs en rijst die ook als nationaal gerecht in aanmerking komt. We werden niet teleurgesteld.

ingrdiënten cazuela de ave

Ingrediënten (6 personen)

  • 6 kippendijen of drumsticks, zonder vel
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 1TL komijn (heb ik weggelaten, want we houden er niet van)
  • 1 grote witte ui, gehakt
  • 3 wortelen (in stukken van 3cm) of een kleine winterwortel (in plakjes van 1cm)
  • 3 knoflookteentjes, gehakt
  • 100gr rijst
  • 6 middelgrote aardappelen, geschild
  • 1 kleine rode puntpaprika (in reepjes) of een halve rode paprika in blokjes
  • Een halve pompoen (ca. 500gr), b.v. kabocha of flespompoen, maak er 6 gelijke stukken van 2,5 à 3cm van
  • 1 bleekselderijstengel, in ringetjes van 1cm
  • 2 maïskolfjes, doorgesneden in stukken van ca. 3cm
  • 200gr sperziebonen, in stukken van ca. 3cm of doormidden gesneden
  • 1TL gedroogde oregano
  • ½TL pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder, mild)
  • 2 liter kippenbouillon, mag van fond of bouillonblokje (water mag ook, maar bouillon is smakelijker)
  • Garnering: platte peterselie en/of verse koriander, gehakt
  • Garnering: 1 rood chilipepertje, in plakjes
  • Olijfolie om mee te bakken

Bereiding

  • Bestrooi de kip met zout, peper en komijn. Braad de kip in olie aan, ca. drie minuten per kant.
  • Haal de kip uit de pan en zet apart.
  • Fruit in dezelfde pan de ui aan. Voeg de wortelblokjes toe en bak een paar minuten mee.
  • Voeg daarna knoflook en rijst toe en bak een minuut mee.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg ook de aardappelen, de paprikareepjes, de stukken pompoen, de bleekselderij, de stukken maïs, de oregano en de pimentón toe. Giet er 2 liter bouillon bij en verwarm. Zet het vuur lager als het begint te koken.
  • Kook 20 minuten. Mocht er schuim ontstaan, verwijder dit dan met een lepel (schuimspaan), zodat de bouillon helder blijft.
  • Voeg 5 minuten voor het einde de sperziebonen toe.
  • Check of de aardappel, de rijst en de groenten gaar zijn. Breng dan de cazuela op smaak met zout en peper.
  • Leg op elk bord een stuk kip, een aardappel, een stuk pompoen en maïs. Schep de rest van de bouillon en groenten eromheen. Bestrooi het met peterselie en/of koriander en garneer met twee of drie dunne plakjes chilipeper.
    Tip: je kunt dit gerecht als stevige soep of stoofpot serveren, of er een salade bij geven. Chilenen serveren de soep in een aardenwerken kom.

¡Buen provecho! Eet smakelijk!

cazuela de ave - chardonnay Vi!na Montes

Wijntip: Wat drink je bij cazuela de ave? Uiteraard een Chileense wijn. Voor deze cazuela-versie met kip – je hebt ook een versie met rundvlees – neem je het liefste een witte wijn. Sauvignon blanc is wellicht net te fris, dus ik adviseer een chardonnay met niet al te sterke houtrijping. Wij hadden de keuze uit twee chardonnays (de 2022 Montes chardonnay reserva Winemaker’s Choice en de 2021 Montes chardonnay Angel’s Secret) van het fantastische Chileense wijnhuis Viña Montes waar ik in 2015 tijdens een wijnreis Chili-Argentinië ben geweest. Wat een geweldig bezoek was dat toen, zoals je uit mijn verslag en de foto’s kunt zien!
Ik koos voor het gerecht voor de 2022 Montes chardonnay reserva Winemaker’s Choice uit Valle Central en niet voor de duurdere Angel’s Secret uit Aconcagua Costa, omdat die laatste wijn 12 maanden houtrijping heeft en dat leek me voor deze cazuela te stevig. De chardonnay reserva Winemaker’s Choice heeft 6 maanden houtrijping. Elegante maar volle wijn met subtiele houttonen en medium zuurgraad. Heerlijk bij het gerecht! En die Angel’s Secret hebben we nog lekker in het vooruitzicht als we binnenkort een ander lekker gerecht uit Chili gaan maken…

@NationalDishes by @vinissima

@NationalDishes
Mijn doel met @NationalDishes is om de nationale gerechten van alle 196 landen in de wereld te koken, van A (zie de kabuli palaw uit Afghanistan) tot Z (afsluitend Zwitserland, met vermoedelijk kaasfondue?).

Op naar…?
Zo. Chili was land 30/196 in onze culinaire reis. Hierna pak ik mijn koffertje en pannen weer op en ga naar Azië, en wel naar China. Daar zal ik tijdig voor Chinees Nieuwjaar (dit jaar op 10 februari a.s.) aankomen als het jaar van de Draak begint. Wat is het nationale gerecht? Nou, dat is in dat immense land niet zomaar te zeggen, want China heeft vier belangrijke regionale keukens, namelijk die van Peking (noorden), Shanghai (oosten), Kanton (zuiden) en Szechuan (zuidwesten). En allemaal hebben ze hun eigen stijl Ik moet dus keuzes maken. Wellicht maak ik uittwee regio’s een kenmerkend gerecht. We zullen zien… Volgen jullie me straks ook weer in mijn culinaire wereldreis…?

Waardering nationale gerechten tot nu toe:
De Flying Fish & CouCou uit Barbados [nr. 14/196] kreeg 17/20 punten (“Heerlijke saus, wat een smaakexplosie! Complex en warm door alle kruiden en specerijen”).
De salteñas uit Bolivia [nr. 19/196] verrasten ons en kregen 16,75/20 punten (“verrassende smaakbeleving door de zoete deeg en mooie combinatie van hartig en pittig met zoet”).
Ema Datshi uit Bhutan [nr. 18/196] kreeg 16,5/20 punten (“overtrof al onze verwachtingen; heerlijk en zeer smakelijk”).
Tussendoor de borscht uit Oekraïne gemaakt, vanwege de crisis daar. 16,75/20 punten (“Hartverwarmende soep, vol en rijk van smaak”).
De machboos uit Bahrein [nr. 12/196] scoorde 16/20 punten (“Smakelijke geurige rijst. Sappige kip.”).
De ćevapčići uit Bosnië en Herzegovina [nr. 20/196] scoorden 15,75/20 punten (“smakelijke gehaktworstjes; met ajvar als mooie aanvulling”).
De stoofpot cazuela de ave uit Chili [nr. 30/196] was zeer smakelijk en scoorde goed met 15,5/20 punten.
De twee nationale gerechten ‘shopska salata’ en ‘banitsa’ uit Bulgarije [nr. 24/196] scoren samen 15,25/20 punten (“pure en zeer smakelijke salade” en “heerlijke luchtige hartige taart”).
De mosselen met friet uit België [nr. 15/196]: 15/20 punten (“we hebben weer genoten van deze klassieker van onze zuiderburen”).
Kandy ti nyma uit de Centraal-Afrikaanse Republiek [nr. 29/196] scoorde met 15/20 punten goed (“smakelijk” en “mag nog een keer”).
Rice & Beans uit Belize [nr. 16/196] scoorde samen met de recado-kip 14,5/20 punten (“verrassende rijst met bonen door de kokosmelk en heerlijke kip”).
De Chicken Korma uit Bangladesh [nr. 13/196] waardeerden we met 14/20 (“beetje saai”).
De feijoada uit Brazilië [nr. 22/196] kreeg 13,75/20 punten (“smakelijk geheel met een gevarieerd smakenpalet”).
Runderstoofje seswaa uit Botswana [nr. 21/196] eindigde laag met 13,5/20 punten (“puur maar best saai” en “zacht en smaakvol” was ons commentaar).
De waardering voor roersoep samlor korkor uit Cambodja [nr. 27/196] liepen erg uiteen (8- en “zeer smakelijk, puur en afwisselend” en 6+ “er springt niet echt iets uit”) waardoor deze soep uiteindelijk helaas niet hoog scoorde (14/20).
We waren het eens over poutine uit Canada [nr. 28/196]. De populaire snack kreeg van ons 13/20 punten (“eenvoudig”, “zwaar, snackbarvoer”).
De Riz gras uit Burkina Faso [nr. 25/196] kon ons niet bekoren (12,5/20 punten), want “saai” en “redelijk neutraal”. De pikante kip met specerijen uit het land die we erbij maakten, scoorde wel goed.
Ook boko boko harees uit Burundi [nr. 26/196] beviel niet zo goed (maar 10/20 punten). We vonden het gerecht vooral “flauw”.
De kuli-kuli van Benin [nr. 17/196] mislukte, dus die konden we voorlopig nog niet waarderen.
Ambuyat uit Brunei (nr. 23/196): kan het nog lager? De ambuyat zelf scoorde slechts 5/20 punten. De bijgerechten scoorden wisselend (van 6 tot 15,5/20 punten) en maakten het gerecht afwisselend en een beleving.

© 2024 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming worden overgenomen of gebruikt.
Meer nationale gerechten zien? Volg me op Instagram
@vinissima of @NationalDishes of op mijn blog via @NationalDishes.