Vinissima.nl is dé site voor culinaire ontdekkingsreizigers. Ook in 2019 heb ik op mijn site weer tal van heerlijke en bijzondere recepten geplaatst. Benieuwd naar de favoriete recepten van het afgelopen jaar? Hier volgt de Top 12 favoriete recepten 2019 op vinissima.nl. Het is een mooie dwarsdoorsnede van wat ik kook en publiceer, namelijk gerechten uit de wereldkeuken. Europa is wel favoriet, met gerechten uit onder andere Italië, Spanje, Portugal en afgelopen jaar ook aardig wat Griekse gerechten; een keuken die ik gaandeweg meer leer ontdekken èn waarderen. Daarnaast staan dit keer ook gerechten uit Georgië, Zuid-Afrika en de VS in de top 12. Bij de meeste gerechten vind je trouwens passende wijntips!
“Gun je zintuigen een ontdekkingsreis, want er valt nog zoveel te genieten …!”
Top 12
Dit is de Top 12 favoriete recepten van 2019 op vinissima.nl (klik op de link om het desbetreffende recept te bekijken):
- Gevulde en gefrituurde courgettebloemen
- Rode pastaharten voor Valentijn
- Saffraanlinguine met oesters en kaviaar
- Griekse lamssouvlaki met fetadip en tomaten-bonensalade
- Dutch baby pancake met rood fruit en Licor 43 of Dutch Baby met perziken en bosbessen
- Risotto met bosbessen en gorgonzola
- Georgische kip met granaatappel
- Authentieke Zuid-Afrikaanse bobotie
- Witte asperges met vinaigrette uit Navarra
- Roze pepersaus bij vlees of gevogelte
- Zwarte pasta met gerookte zalm, courgette en pistachenootjes
- De perfecte gnocchi (variëren met groene matcha gnocchi)
Inspiratie
Wij eten 4 à 5 keer per week iets nieuws dat we nooit eerder maakten. Soms is dat een variatie op een eerder gemaakt gerecht, vaak is het totaal nieuw. De inspiratie haal ik uit actuele gebeurtenissen als een land in de belangstelling staat (Yorkshire Pudding met Sunday Roast en rode wijnsaus tijdens de #brexit-perikelen), of ga ik op zoek naar iets passends als ik zin heb in iets uit een bepaald land (degenvis met banaan en passievruchtensaus uit Madeira, en tal van Griekse gerechten, zoals Griekse kipspiesjes met citroen en oregano, Griekse lamssouvlaki of de Griekse visovenschotel Psari Plaki) of iets lekker Caraïbisch waarbij ik koken met rum als uitgangspunt nam (Chipotle-rum kip met romige Caraïbische mango-kokosrijst).
Ik hou er ook van om bekende gerechten met een twist te maken, zoals lasagna maar dan als lekker luie lasagna. Of panzanella met een zomerse twist met watermeloen, munt en feta.
Nieuwe ingrediënten zijn altijd welkom. Zo kookte ik onder meer met matcha (matcha-gnocchi, matcha smoothie en groene kipcurry met matcha) en zwarte knoflook (uienjus met zwarte knoflook en entrecôte met Kahlua en zwarte knoflook). En ik ontdekte dat je naast ‘pulled pork’ ook een supersnelle variant met kip kunt maken (Tinga poblana de pollo uit Mexiko of tortilla’s met pulled chicken en chipotle-mayonaise bijvoorbeeld).
Zonder vlees
Meatless Monday, het is inmiddels een favoriete hashtag 3 op social media. Ook ik plaatste dit jaar wat meer vegetarische gerechten, waaronder:
- Wortelfrietjes uit de oven met srirachamayonaise
- De gevulde en gefrituurde courgettebloemen
- Gevulde portobello’s van de cederhouten ovenplank
- Arakas laderos kokkinistos, een Griekse doperwtenstoofje
- Peperonate, Italiaans paprikastoofje
- Catalaanse paddenstoeken-fidueà
- Bruschettona met gegrilde groenten
- Parmigiana di melanzane (aubergineschotel)
- Hartige taart met rode bietjes, zoeter aardappel, zoete ui en gorgonzola
- Risotto met bosbessen en gorgonzola
- Risotto met pompoen en gember
- Panzanella met een zomerse twist met watermeloen, munt en feta
Bijzondere frisdranken
Na een test met alcoholvrije wijnen die met bijna zonder uitzondering niet bevielen, ontdekte ik de wereld van bijzondere trendy en hippe frisdranken. Je vindt een hele serie op mijn site, van kombucha (gefermenteerde thee) tot frisdranken met bijzondere smaken als basilicum, komkommer en yuzu. Aparte smaken, bijzondere verhalen.
Je ziet, mogelijkheden te over voor het verzinnen van nieuwe gerechten en nieuwe cocktails of drankjes. Zo blijft het leuk en spannend. Ik schreef niet voor niets bij de lancering van mijn nieuwe site: “Genieten willen we allemaal. En met wat meer tips en kennis kun je nog meer genieten! Proef de sfeer, kleuren, geuren en smaken. Gun je zintuigen een ontdekkingsreis, want er valt nog zoveel te genieten …”
Volg vinissima…
Wil je niks missen? Volg vinissima dan op social media.
Dat kan het beste via mijn Facebook-pagina Villa Vinissima: https://www.facebook.com/VillaVinissima/
of via Instagram: @vinissima
Hier vind je niet alleen heerlijke recepten, maar ook smakelijke verhalen over wijn(gebieden), handige wijn-spijs tips en zinneprikkelende cocktails.
Geniet en eet smakelijk!
Geef een reactie