Vandaag: lekker variëren met matcha smoothies èn de beste vegan plantaardige alternatieven voor zuivel in je matcha smoothie.
Vorige week maakte ik voor het eerst kennis met matcha. De Japanse groene theepoeder is een van de superfoodhypes van dit moment. Bij allerlei hippe koffietentjes kun je tegenwoordig de ‘matcha latte’ bestellen, al dan niet met sojamelk. Matcha wordt gemaakt van de allerfijnste theeblaadjes, de topkwaliteit zelfs van de eerste pluk. Daarna worden de blaadjes gestoomd, gedroogd en vermalen tot knalgroen theepoeder. Matcha superfood, het is supergezond. Het helpt stress te verlagen en verbetert je prestaties en verbetert ook nog eens je vetverbranding.
Matchapoeder is superkleurrijk, en dus is het ideaal om een mooie groene en supergezonde smoothie mee te maken. En om er mee te koken en bakken.
Kunstwerkjes
Matcha wordt in Japan gebruikt voor theeceremonies en wordt daar puur gedronken. Maar wij in het westen doen er veel meer mee. Matchapoeder is superkleurrijk, en dus is het ideaal om een mooie groene en supergezonde smoothie mee te maken. En om er mee te koken en bakken. Google maar op ‘matcha cooking’ of ‘bakken met matcha’ en je komt heel veel cakes, pannenkoekjes, tiramusu (matchamisu), macarons en ijs tegen. Allemaal mooi, soms echte knalgroene kunstwerkjes, maar ik begon natuurlijk weer met twee hartige gerechten, omdat ik niet zo’n bakster ben: eerst de groene kipcurry met matcha, sugarsnaps en groene paprika. Daarna een lamsrack met korst van matcha en pistachenootjes. Allebei superlekker.
Maar de meest voorkomende toepassing is wellicht toch de ‘matcha smoothie’ of de ‘matcha breakfast bowl’. Gewoon met (drink)yoghurt en allerlei fruit. Ik maakte een smoothie met kokosyoghurt, banaan en chia. Super gezond en super vegan.
Ingrediënten (1 persoon)
- 200ml kokosyoghurt (of een andere yoghurt-variant, al dan niet op plantaardoge basis)
- 1 banaan (vers of bevroren)
- 1TL matcha
- 1EL honing of ahornsiroop (optioneel)
- 2EL chiazaadjes
- Als garnering: (keuze uit) kokosrasp, gehakte pistachenoten, plakjes banaan en enkele bosbessen.
Bereiding
- Week de chiazaadjes 15-20 minuten in een glaasje met water.
NB Zie voor het gebruik van chia de waarschuwing onderaan. - Mix de yoghurt en banaan tot een gladde massa in de blender of met een staafmixer.
- Zeef de matcha erboven zodat de theepoeder klontvrij is (of klop met een zogenaamde ‘chasen’, een traditionele bamboe-matchaklopper).
- Voeg het chiazaad toe aan het yoghurt-banaan mengsel en roer goed door totdat de chiazaadjes en de matcha goed vermengd en verdeeld zijn en je een egaal groene smoothie hebt.
- Garneer de smoothie met kokosrasp, gehakte pistachenootjes, plakjes banaan en wat bosbessen (of maak een selectie uit de tips hieronder).
- Geef er een rietje bij.
Variaties
Met een matcha smoothie kun je lekker variëren.
- Yoghurt(-alternatief): Gebruik als basis yoghurt (liefst de dikke Griekse of Turkse!) of een vegan plantaardig yoghurt-alternatief. De beste vegan plantaardige alternatieven zijn producten van soja, amandel en kokos, zoals de merken Alpro, Provamel en Abbot Kinney’s (Alpro Soja, Provamel soya, Abbot Kinney’s Coco Start en Almond Start; Provamel en Abbott Kinney’s zijn te koop bij o.a. Ekoplaza; Alpro kun je ook in de supermarkt kopen), Soja Ongezoet (AH), Creamy Kokos Naturel (AH), Amandel Ongezoet (AH), Koko Yogo (Jumbo). Ik vond de kokosvarianten van AH (lekker en romig) en Abbot Kinney’s (lekker vol, puur en romig) het lekkerst, maar ze hebben natuurlijk wel een lichte kokossmaak. Maar dat past erg goed bij de matcha en banaan die ik maakte. De amandelyoghurt is wat dunner dan de kokos en wat zuriger. En de kokos- en amandelvarianten zijn ook nog eens erg fijn voor degenen die geen soja kunnen verdragen. Er bestaat trouwens ook haveryoghurt, maar die heb ik niet geprobeerd.
En wil je plataardige melk gebruiken? Ook dat kan. Er bestaat inmiddels kokosmelk, rijstmelk, sojamelk, notenmelk (van o.a. hazelnoten, macadamia en cashewnoten) en havermelk.
PS #nospon - Fruit: Daarnaast is fruit erdoor (b.v. banaan, mango, ananas) en erop heel lekker. Bevroren kan ook (zie tip hieronder). Denk aan banaan, bramen, bosbessen, aardbei en frambozen, mango en ananas. Wil je het helemaal groen houden? Doe een avocado erdoor (ook nog eens extra gezond!) en avocado of plakjes kiwi erop.
- Noten: gehakte noten zijn heel lekker bij of op de smoothie, zoals pistachenootjes (groen!), amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, macadamia, pecannoten etc.
- Kokosrasp, zeker als je gebruik maakt van kokosyoghurt.
- Verse munt.
- Chiazaad door je smoothie. Ziet er decoratief uit en is superfood, maar let hiermee wel op eventuele bijwerkingen (opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid), want de zaadjes zwellen op in contact met vloeistoffen en worden zwarte gelei-achtige bolletjes. Het beste is om de zaadjes alvast voor te wellen. Doe ze daarom eerst 15-20 minuten in water en voeg ze daarna bij je smoothie.
Drink bij chia altijd voldoende water. En niet iedereen kan chia verdragen! Als je bloeddrukverlagende en/of bloedverdunnende middelen gebruikt, kun je de chiazaadjes beter achterwege laten, want chia verlaagt je bloeddruk ook. - Groenten: blenden met bijvoorbeeld spinazie kan ook.
- Honing of ahornsiroop.
Tip: En een smoothie kun je natuurlijk ook maken door 150ml yoghurt, 100ml (mineraal)water en wat ijsblokjes door de blender te doen samen met matcha en overige ingrediënten (fruit e.d.). Het bevroren effect krijg je ook als je bevroren fruit neemt, maar omdat ik geen blender maar een staafmixer gebruikte, heb ik vers fruit gebruikt.
Ik wens je een goede start van de dag!
Geef een reactie