groene kipcurry met matcha

Vandaag ga ik voor ‘n dinertje koken met matcha. Had er nog nooit van gehoord, totdat culinair journalist en foodtrendwatcher Mara Grimm deze week met een lijstje van 30 gerechten/ingrediënten kwam die millennials eten/drinken. Ik kwam op 7. Valt nog best mee voor iemand uit de Generatie X, toch? Nu dus 8. Want ik heb matcha toegevoegd.

Vanavond ga ik matcha inzetten bij het hoofdgerecht (lamsrack met matcha en pistachenoten). Daarom kocht ik gisteren matcha en heb daarmee maar eerst even geoefend met een heel ander gerecht, om te kijken hoe matcha smaakt. Ik maakte uiteindelijk deze heerlijke groene kipcurry met matcha, groene paprika, sugarsnaps en zwarte rijst. Erbij een verrassende roussanne van DMZ uit Zuid-Afrika. Blij.

Matcha is Japanse groene thee in poedervorm. De theebladeren worden in z’n geheel fijngemalen. Het poeder wordt als superfood gezien omdat het veel gezondheidsvoordelen heeft, zoals antioxidanten.

matcha
groene kipcurry met matcha

Matcha
Matcha is Japanse groene thee in poedervorm. De theebladeren worden in z’n geheel fijngemalen. Het poeder wordt als superfood gezien omdat het veel gezondheidsvoordelen heeft, zoals antioxidanten.

Matchapoeder wordt opgelost in heet water voor Japanse theeceremonieën, of in andere vloeistoffen voor bijvoorbeeld ‘matcha latte’ (met melk, sojamelk of amandelmelk) en smoothies (met joghurt en/of gepureerde banaan of ander fruit). Of voor in zoete gerechtje als smaakmaker en kleurmaker (bijvoorbeeld voor matcha-ijs of groene cake). Ik ben niet van zoet en wilde het daarom juist graag eens bij hartige hoofdgerechten inzetten. Experimentjes dus.

Drie kwaliteiten
Matcha kun je kopen in drie verschillende kwaliteiten.
De Ceremoniële kwaliteit (‘ceremonial grade’) is de hoogste kwaliteit die gebruikt wordt in ceremoniën en in boeddhistische tempels. De kwaliteit is hoog (eerste pluk of ‘first flush’ van de jonge blaadjes in het voorjaar), maar dit is ook de duurste variant. Deze kwaliteit gebruik je alleen om pure thee van te maken. Dit is de fijnste delicaatste kwaliteit, de meest frisgroene en de minst bittere. Het is ook de mildste en zoetste variant. Hierbij gebruik je traditioneel ook geen zoetstoffen. Puur drinken dus.

De Premium kwaliteit (‘blending grade’): bij deze thee worden de topjes van de theebladeren gebruikt. Deze thee zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen. De smaak is fris en subtiel. Alle matcha drinkers kunnen hiervan genieten en deze matcha is breed verkrijgbaar. Deze variant wordt veel gebruikt in matcha latte of in smoothies.

De zogenaamde Culinaire kwaliteit (‘cooking grade’) is de goedkoopste variant. Deze matcha wordt vooral verwerkt in gerechten. Het poeder is bitterder, omdat de bladeren die lager aan de theeplant groeien worden gebruikt. Vaak zijn dit ook de bladeren die in het najaar worden geplukt (‘derde pluk’). De culinaire kwaliteit is wat minder frisgroen en oogt robuuster qua smaak en minder zoet, vaak ook wat grassig of zelfs hooi-achtig.

Omdat ik de matcha wilde gebruiken om mee te koken, maar ook om af en toe eens een smoothie mee te kunnen maken, koos ik voor de middelste premium-variant (ik kocht de Premium B van Hug the Tea; dat is een tweede pluk thee). [NB: no spon!]

Matcha-set
In de diverse winkels kun je matcha-setjes kopen. Matchapoeder is nogal korrelig. Daarom moet je het liefst eerst zeven of met een bamboeklopper (een zogenaamde ‘chasen’) glad roeren. Vervolgens neem je een speciale matcha-bamboelepel (de ‘chashaku’ 茶杓) waarmee je altijd de juiste hoeveelheid matcha kunt afmeten voor een kopje matcha-thee. En bij het set hoort vaak ook een speciale matcha-bowl (kommetje) waarin je je thee maakt. De borstel en lepel van bamboe spoel je nooit af met water, maar neemt ze met een droog doek af.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 kipfilets
  • 1 rode ui, in partjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 200gr sugarsnaps
  • 1-2EL Thaise groene currypasta (of meer/minder naar smaak; ik was voorzichtig en nam 1, maar had er best 2 kunnen hebben)
  • 1TL matcha-theepoeder, gezeefd of losgeklopt met een traditionele matchaklopper (een chasen of bamboe-‘garde’)
  • 200ml kipbouillon (van bouillonblokje)
  • 200ml kokosroom
  • 1TL laospoeder
  • 1TL gemberpoeder
  • Zout en versgemalen peper
  • Olie om in te bakken
  • 1 limoen, in partjes
  • Koriander, gehakt
  • Zwarte rijst (ca. 125-150gr voor 2 personen)

Bereiding

  1. Kook zwarte rijst volgens aanwijzingen op het pak. NB Hou rekening met gemiddeld ca. een half uur kooktijd.
  2. Snij de kipfilet in plakjes en bestrooi met zout, peper, gemberpoeder en laospoeder.
  3. Bak de kipfiletplakjes kort aan (2-3 minuten) in de olie en haal uit de pan/wok.
  4. Fruit ui en knoflook aan in olie. Voeg er vervolgens de currypasta aan toe en bak 2 minuten mee.
  5. Voeg de bouillon en kokosroom toe. En verwarm.
  6. Klop de matcha glad met een traditionele matchaklopper (een chasen of bamboe-‘garde’) in 50ml heet water. Of zeef de matcha door een klein zeefje en klop met een kleine garde glad in 50ml heet water.
  7. Voeg de gladgeklopte matcha nu bij de bouillon en kokosroom.
  8. Kook de groene paprika en sugarsnaps (en optioneel: de groene chilipeper) 4 minuten mee.
  9. Voeg de kipfiletplakjes erbij en verwarm nog 1-2 minuten.
  10. Breng de curry op smaak met zout en peper.
  11. Serveren: serveer de groene kipcurry bij zwarte rijst en garneer met wat gehakte koriander. Geef er enkele limoenpartjes bij.

Wijntip: pinot gris uit de Elzas of een wijn met milde zuurgraad van druivenras viognier. Ik koos voor een verrassende ‘limited release’ roussanne van DMZ De Morgenzon uit Zuid-Afrika. Een volle ronde wijn met wat tropisch fruit die het verrassend goed doet bij de groene kipcurry.