Dutch Baby met perziken en bosbessen

Sweet Sunday. Lekker genieten. Daar hoort ook iets lekkers bij natuurlijk. En omdat de meeste mensen van zoet houden, deze keer een Dutch Baby pancake met perziken en bosbessen. Hm, heerlijk!

Een tijdje geleden ontdekte ik de Dutch Baby. Ik maakte toen Dutch Baby met rood fruit en Licor 43. Vandaag dus een variant met perziken die ik nog over had. Even lekker grillen en op de Dutch Baby gooien. Klaar! En bloem, melk en eieren hebben de meeste mensen wel in huis. Snel aan de slag dus. En uiteraard kun je met de Dutch Baby lekker variëren. Dus voel je vrij om te experimenteren met ander fruit, of zelfs met een hartige variant!

Dutch Baby
En voor wie het gerecht nog niet kent: Dutch Baby is de 19e eeuwse Amerikaanse versie van Nederlandse pannenkoeken, c.q. de Duitse Pfannkuchen. Ze verwarden Deutsch, diets en Dutch en zo werd het een Dutch Baby. Het gerecht heeft niets met babies te maken, maar is een soort luchtige broodachtige pannenkoek.

Verschil met pannenkoek is dat je het beslag in een loeihete gietijzeren ovenschaal (eigenlijk: steelpannetje) giet en dan in de oven bakt, in plaats van aan beide kanten bakt in een pan op het fornuis. Ik kocht er speciaal kleine gietijzeren pannetjes voor van 20cm doorsnede. Zo’n ovenvast gietijzeren pannetje heb je voor dit gerecht wel echt nodig.

Ingrediënten (2 personen; twee pannetjes van ca. 20cm doorsnee)

 • 85gr bloem
 • 160ml melk
 • 2 eieren
 • Zout
 • 2EL (room)boter of ghee
 • Benodigdheden: een grote gietijzeren pan of twee kleine gietijzeren pannetjes die in de oven kunnen.
 • 2 perziken, in partjes
 • 20 bosbessen
 • 2 bolletjes citroensorbetijs
 • 2 scheutjes Licor 43
 • Poedersuiker

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet er een gietijzeren pan (of pannen) in of verwarm de pan(nen) op het hoge hitte op het vuur. De pannen moeten echt gloeiend heet worden!
 2. Vermeng bloem, melk en eieren en klop met een garde tot een glad mengsel.
 3. Breng op smaak met een snufje zout (en optioneel een schepje suiker en vanille en/of kaneelpoeder, maar als je er later toch poedersuiker bovenop strooit, is de suiker niet nodig, zeker niet als je een hartige variant maakt!).
 4. Als de gietijzeren pan gloeiend heet is, haal de pan uit de oven en leg er een klontje boter in. Tip: ik koos voor kant-en-klare ghee omdat dat niet spat. Je kunt ook kiezen voor zelfgemaakte geklaarde boter.
 5. Laat de boter/ghee snel smelten en giet het beslag in het midden van de pan. Draai de pan rond zodat het deegmengsel de pan bedekt (denk aan een ovenwant!!!) en zet de pan snel terug in de oven.
 6. Bak de Dutch Baby in ca. 16-20 minuten goudbruin. De tijd hangt af van je oven, hou het dus even in de gaten. Ik had twee pannetjes op verschillende hoogtes in de oven en de bovenste ging echt veel harder dan de onderste! Hou daar rekening mee. Ik wisselde de pannetjes op de helft van de tijd.
 7. Gril of bak ondertussen de perzikpartjes een paar minuten.
 8. Haal de Dutch Baby uit de oven en leg ze op de borden. Garneer de Dutch Baby met de gegrilde perziken en bosbessen, geef er een bolletje citroensorbet bij, sprenkel er een scheutje Licor 43 over (optioneel, en natuurlijk niet voor de kids) en strooi er wat poedersuiker over.

Fijne zondag! Geniet ervan!