fideuà met paddenstoelen

Ik heb al een aantal keren Catalaanse fideuà gemaakt, de Catalaanse ‘paëlla’ waarbij je geen paëllarijst, maar dunne pasta gebruikt. Meestal maak je fideuà met vis en/of schaal- en schelpdieren (zie bijvoorbeeld mijn eerdere gerechten voor fideuà met venusschelpen en sobrasada, of het visstoofpotje uit Málaga of de klassieke ‘Fideuà a la catalana’), maar deze vegetarische versie met paddenstoelen is ook heel smakelijk. Spanjaarden doen er ook wel eens worst of chorizo bij, maar dat doen we vandaag niet om een puur vegetarische fideuà te kunnen maken en het is eigenlijk ook helemaal niet nodig. Kloddertje aïoli erbij en een fijne Spaanse wijn en genieten maar!

Een fideuà komt oorspronkelijk uit Valencia en lijkt op een paëlla, maar in plaats van rijst neem je de fideuà-noedels. Paëlla met pasta dus. Heb je geen fideuà, gebruik dan dunne elleboogjesmacaroni of breek spaghettini, spaghetti of linguine in stukjes. Je bereidt de fideuà een beetje als risotto, dus scheutje voor scheutje bouillon toevoegen tot de pasta gaar is. Daarna in de oven voor een knapperig korstje en tenslotte serveren met een lekkere klodder aïoli.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 250gr gebroken spaghettini of spaghetti in stukken van ca. 5cm of ‘ouderwetse’ elleboogjes-macaroni (of, als je dat kunt krijgen, fideuà-pasta nº 2)
  • 300gr paddenstoelen (b.v. shiitake en kastanjepaddenstoelen; in plakjes of partjes)
  • 400ml groentenbouillon (mag van bouillonblokje)
  • 100ml witte wijn
  • 1EL gedroogde paddenstoelenpoeder (of 1EL sojasaus als je dat niet hebt)
  • 2 verse tomaten, ontveld en geraspt of in kleine blokjes gehakt
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • Een handvol verse peterselie, grof gesnipperd
  • Optioneel: 2EL Spaanse aïoli

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwarm in een aparte pan de groentenbouillon en houdt warm (net als bij de bereiding van risotto).
  • Gebruik nu een ovenvaste pan. Ik gebruik hiervoor mijn gietijzeren Le Creuset.
    Fruit de ui ca. 10 minuten zachtjes in olijfolie totdat de ui zacht en glazig is en wat gekaramelliseerd is.
  • Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de gebroken pasta bij de ui en knoflook en bak een paar minuten mee.
  • Voeg tenslotte de paddenstoelen toe en bak kort mee.
  • Blus af met de wijn en voeg het paddenstoelenpoeder en de geraspte tomaten toe. Laat nu de vloeistof bijna geheel verkoken. Tip: je kunt de wijn ook weglaten en vervangen door wat extra bouillon. Tip 2: je kunt de paddenstoelenpoeder ook vervangen door 1EL sojasaus (of door 1EL Taste 5 Umami tomato paste; maar let op: hier zit ansjovis in; het gerecht is dan niet meer vegetarisch/vegan).
  • Pas vervolgens de risotto-bereiding toe: voeg telkens een soeplepel hete bouillon toe en als die bijna verkookt is, voeg je nieuwe bouillon toe. Je hoeft niet te roeren en als er pasta aan de bodem blijft vastplakken en donkerder wordt, is dat normaal. Sterker nog: Catalanen beschouwen dat als het lekkerste deel van het gerecht! Maar zorg er wel voor dat het gerecht niet te droog wordt en echt verbrandt, voeg in dat geval wat meer bouillon toe.
  • Als de pasta ca. 6-7 minuten gekookt heeft en nog net niet gaar is, breng je de pasta op smaak met zout en peper en zet je de pan in de oven en bakt in 10 minuten de pasta krokant. Zorg dat de pasta voldoende nat is als de pan in de oven gaat. NB Ik gebruikte spaghettini, die is heel dun en sneller gaar, maar bakt lekker krokant in de oven. Als je macaroni gebruikt, kook die dan ca. 10 minuten voordat het gerecht in de oven gaat. De macaroni zal echter in de oven niet zo krokant worden als spaghettini of spaghetti.
  • Serveer de paddenstoelenfideuà in diepe borden en garneer met wat peterselie. Traditioneel wordt deze paddenstoelenfideuà geserveerd met een lekkere klodder aïoli.

Tip: voor de kleur en de smaak kun je aan het begin nog wat saffraan toevoegen. Ook kun je wat mild paprikapoeder of gerookt paprikapoeder toevoegen. Een halve theelepel pimentón de la Vera erbij is ook lekker.

Wijntip: ik heb nu in de winter gekozen voor een soepele (lichtgekoelde, dat wel) rode wijn uit Priorat, de Ónix Classic van Vinicola del Priorat van druivenrassen cariñena en garnacha. In de zomer zou ik een lekkere Spaanse witte wijn kiezen, liefst zonder (al teveel) houtrijping. Een witte Rioja zonder hout is prima, of kies voor een volle wijn van druivenras godello uit Bierzo. Ik koos eerder voor een witte wijn uit Alentejo (Portugal): de “invisível” aragonez branco van Ervideira. Een ‘blanc de noirs’ van het blauwe druivenras aragonez. Aragonez is een Portugees synoniem voor tinta roriz … en dat is weer de Portugese benaming van de Spaanse tempranillo. Bent u er nog? Deze witte wijn is dus van een blauw druivenras. Wit gevinifieerde tempranillo dus. De wijn werd toepasselijk op 1 april 2009 gelanceerd, als grapje omdat de wijn van een blauw druivenras was. En sindsdien wordt hij telkens op 1 april op de markt gebracht. En de naam invisivel betekent onzichtbaar, want de wijn heeft een heel lichtgele tint, bijna als water. Op alle manieren dus een verrassende wijn. De wijn heeft zes maanden op rvs-tanks gerust. Aroma’s van peer, meloen, rijp geel fruit, munt, venkel en zelfs bergamot-thee. Wat ziltig met een mooie fraicheur, een aangenaam bittertje en een bijna oxidatieve stijl. Vol, rijk en complex. Paste zelfs goed bij de paddenstoelen-fideuà. Koel ‘m niet te sterk en hij zal je doen verbazen.

Eet smakelijk!

fideuà met paddenstoelen bereiden
fideuà bereiden
fideuà met paddenstoelen en macaroni