zwarte pasta met zalm courgette en pistachenootjes

Pasta met gerookte zalm en pistachenootjes begint een moderne klassieker van de Italiaanse ‘primi piatti’ te worden. Wij hadden van ons visschoteltje van gisteren nog heel veel wilde zalm over, dus dat leek mij daags erop een elegante manier om wat ‘leftover zalm’ weg te werken. Als Nederlander wil je er dan ook graag nog wat groenten bij, want bij ons is het geen voorgerecht maar een hoofdgerecht, dus voegde ik er nog wat courgette aan toe. Dat bleek zo goed uit te pakken dat ik jullie het recept niet wil onthouden van mijn Pasta nero salmone affumicato, zucchine e pistacchi. Zwarte pasta met gerookte zalm, courgette en pistachenootjes.

Pasta met gerookte zalm en pistachenootjes begint een moderne klassieker van de Italiaanse ‘primi piatti’ te worden.

Ingrediënten (2 personen)

  • 200gr pasta nero
  • 100gr gerookte (wilde) zalm + 6 bredere repen (van ca 2cm breed en 8cm lang) extra voor de garnering
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 courgette, in reepjes (courgetti, gemaakt met een spiraalsnijder of ‘spirelli’)
  • 60ml witte wijn, grappa of brandy/Cognac/Armagnac
  • 60ml kookroom
  • Een ¼ vis- of groentenbouillonblokje)
  • 1TL dijon-mosterd
  • Sap en zest van een halve citroen
  • 2EL pistachenootjes, gehakt
  • Een handvol peterselie, gehakt
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Snij 100gr gerookte zalm in reepjes. Maak van de zes bredere repen mooie zalmroosjes/-rolletjes en bewaar tot gebruik.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Fruit ondertussen de sjalot in olijfolie. De sjalot moet zacht worden, maar mag niet te bruin worden.
  • Voeg na een paar minuten de courgetti toe en bak kort mee.
  • Blus af met de wijn/grappa/brandy en de room en verbrokkel het bouillonblokje erin. Voeg nu de helft van de zalmreepjes en de mosterd toe. Laat ca. 3-4 minuten zachtjes stoven. De courgette mag wat knapperig blijven.
  • Voeg vlak voor het einde de andere helft van de reepjes zalm en het citroensap en de zest toe en verwarm samen goed. Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de pasta af. Let op: bewaar wat pastawater als de pasta afgegoten wordt!
  • Roer het zalm-courgettemengsel door de pasta. Voeg nog een beetje pastawater toe als de saus te dik is.
  • Serveer de pasta door met een (vlees)vork de pasta in een cirkel te draaien. Bestrooi met de pistachenootjes en peterselie en garneer met de zalmroosjes of -rolletjes.

Tip: in plaats van de zwarte pasta kun je ook gewone lintpasta (tagliatelle of tagliolini) of penne gebruiken.

Wijntip: kies een mooie witte wijn uit Noord-Italië, zoals een Gavi of een Lugana.

Buon appetito!