Witte asperges met vinaigrette uit Navarra

Espárragos blancos con vinagreta de pimientos y tomate. Zo noemen de Spanjaarden het. Witte asperges en vinaigrette met paprika en tomaten. Ik at dit gerecht onlangs in de Noord-Spaanse regio Navarra. Het aspergeseizoen begint in Nederland bijna, maar in Navarra is het witte goud er al een paar weken. Witte asperges zijn een van de specialiteiten uit Navarra, een gebied waar sowieso veel groenten verbouwd worden. Maar dat er buiten Nederland, België en Duitsland veel witte asperges verbouwd worden, wist ik niet. Naast de witte asperges vind je in Navarra onder andere artisjokken, borage, kardoen en piquillo-pepertjes (aldaar bekend als het ‘rode goud’). Navarra wordt vanwege de rijkdom aan groenten ook wel “The vegetable kingdom” genoemd. De genoemde groenten spelen een hoofdrol in menig traditioneel gerecht in Navarra.

Naast de witte asperges vind je in Navarra onder andere artisjokken, borage, kardoen en piquillo-pepertjes (aldaar bekend als het ‘rode goud’). Navarra wordt vanwege de rijkdom aan groenten ook wel “The vegetable kingdom” genoemd.

Ingrediënten (4 personen als voorgerecht)

  • 12 witte asperges, geschild en onderste harde deel eraf
  • 6EL goede (Spaanse) olijfolie
  • 3EL PX-sherryazijn (of cider- of witte wijnazijn)
  • 1 witte ui, in kleine blokjes
  • 2 middelgrote rijpe tomaten (zonder zaadlijsten), in kleine blokjes
  • 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes
  • Zout en versgemalen peper

Entrada
In Navarra krijg je de asperges vooral als ‘entrada’, voorafje. Je eet ze dan koud of lauwwarm, liefst met alleen maar een mooie lokale olijfolie erover gedruppeld. Een goede klodder mayonaise kan ook. Of met een simpele vinaigrette met ui, rode (en soms ook groene) paprika en rijpe tomaten. Ik veranderde die vinaigrette nog een beetje. Ik deed er behalve mooie Spaanse olijfolie ook PX-sherryazijn bij, en dat was nog lekkerder dan ik aldaar proefde! Blij dus.

Bereiding

  • Kook de asperges in ruim water met zout en 1 schepje suiker. Let op: de kooktijden van vroeger van zeker 30 minuten gelden echt niet meer! Misschien omdat de structuur van de asperges is veranderd, maar ook omdat we groenten minder lang koken dan onze ouders. In de meeste gevallen is 10 minuten koken + 10 minuten nagaren (vlam uit en in warm water laten liggen) meer dan voldoende. Wij doen tegenwoordig meestal zelfs maar 4 minuten koken + 8 minuten nagaren en dat is meer dan voldoende. Echt, probeer het maar.
  • Maak ondertussen de vinaigrette. Klop olijfolie en azijn. Roer alle blokjes ui, puntpaprika en tomaat erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de asperges afkoelen en leg ze op een schaal (of op vier aparte borden) en garneer met de vinaigrette.
witte asperges in Navarra

Wijntip: kies voor een Spaanse witte wijn. Natuurlijk het liefste uit de wijnregio Navarra, bijvoorbeeld van de druivenrassen chardonnay, sauvignon blanc of de lokale viura. Of kies er eentje uit een andere Noord-Spaanse regio, zoals een Rioja blanco, een verdejo uit Rueda of een Rías Baixas.

¡Buon provecho! Eet smakelijk!