Chileense tomaticán

Gisteren speelden de oranje hockeydames een WK-wedstrijd tegen Chili. Dat was voor mij aanleiding om een lekker Chileens gerecht te gaan koken. NED-CHI werd 3-1 voor Nederland, ondanks het verrassend goede spel van WK-debutant Chili. En ondertussen genoten wij van Chileense tomaticán en een Chileense wijn.

Chileense tomaticán of ‘tomaticán chileno’ is een heerlijk zomers stoofpotje uit Chili. Hoewel het vaak een stoofpot wordt genoemd, stoof je het vlees bij tomaticán niet. Je bakt entrecôte op middelhoog vuur kort aan, maakt een stoofpotje van uien, maïs en tomaten en legt er op het laatste moment reepjes entrecôte bij. Je serveert de tomaticán met rijst of aardappelen. Het is een heerlijk makkelijk zomers gerecht. Geef er een lekkere Chileense rode wijn bij, bijvoorbeeld een wijn van carmenère of syrah/shiraz.

ingrediënten tomaticán

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 entrecôte
  • 1 grote of 2 middelgrote witte uien, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 250gr maïskorrels (rauw / niet gekookt, dus bijvoorbeeld diepvries, of snij de korrels af van een verse maïskolf)
  • 2 tomaten, in blokjes (met zaadlijsten en sap)
  • Zout en versgemalen peper
  • Garnering (optioneel): grof gehakte platte peterselie
  • Olijfolie om in te bakken
  • Erbij: rijst of gekookte aardappelen

Je hebt tal van versies van tomaticán met verschillende ingrediënten en kruiden of specerijen erbij. Zo kun je knoflook, basilicum of oregano toevoegen, maar ook (groene) paprika en chilipepertjes of chilivlokken. En als je wat meer saus/jus wilt, voeg je wat witte wijn of bouillon toe om de groenten in te stoven. Ik voegde wat gedroogde oregano en een klein beetje bouillon toe.

Als je gekookte maïs gebruikt, voeg die dan de laatste twee minuten toe en stoof ze nog even mee met de uien en tomaten.

Bereiding
PS Je ziet ook wel eens dat de entrecôte meteen in reepjes wordt gesneden en dan gebakken. Ik bak liever de hele entrecôte en snij het vlees daarna pas in reepjes en voeg het helemaal aan het einde alleen nog even toe om te verwarmen; zo blijft het sappiger en rosé.

  • Bestrooi de entrecôte met zout en peper en bak op middelhoog vuur maximaal 2 minuten per kant in de olie.
  • Haal het vlees uit de pan en leg apart.
  • Bak de uienreepjes zachtjes ca. 8 minuten in dezelfde pan.
  • Voeg rauwe maïskorrels en tomaten (met zaadlijsten en sap) toe en sudder samen nog 5 minuten. De maïskorrels zijn dan gaar.
  • Snij de entrecôte in reepjes en voeg op het laatst toe. Verwarm samen (maar laat niet meer echt koken!) en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met rijst of aardappelen.
  • Geef er een lekkere Chileense rode wijn bij, bijvoorbeeld van de druivenrassen carmenère, syrah/shiraz of merlot.
reepjes entrecôte voor tomaticán
stoofpot tomaticán
Chileense stoofpot tomaticán
tomaticán en LFE900 single vineyard

Wijntip: Geef er een lekkere Chileense rode wijn bij, bijvoorbeeld een wijn van druivenrassen carmenère of syrah/shiraz. Maar een blend kan ook. Dat deden wij: 2017 Colchagua Valley, LFE900 single vineyard van Viña Luis Felipe Edwards. De wijnen uit de LFE900-serie van Luis Felipe Edwards komen van de hooggelegen wijngaard op 900m – vandaar de naam – in Puquillay Alto in Colchagua Valley. De LFE single vineyard is een blend van vooral syrah, aangevuld met grenache, mourvèdre en petite sirah. De wijn heeft 12 maanden houtrijping (Frans eiken) gehad. Donker fruit. Cassis, kersen en bramen. Kruidigheid met peper, rozemarijn en tijm. Cacao, tabak en subtiele hout- en vanilletonen. Milde zuren en fluweelzachte tannines. Zwoel en zacht. Gul en sappig.