Vega(n) challenge

Ik ben onlangs mijn eigen vega(n) challenge begonnen. Dat betekent niet dat ik nu een maandlang vega(n) ga eten ofzo. Nee, dat betekent gewoon dat ik vanaf nu regelmatiger een vega(n) maaltijd ga bereiden. Ik ben vleeseter en we eten nu af en toe vega. Maar ik ben er ook van overtuigd dat we met z’n allen wat minder vlees moeten eten. En ik wil mezelf nu hiermee meer uitdagen om interessante vega(n)-maaltijden te maken. Ik noem het: Vinissima’s Vega(n) Challenge – inspiratie & uitdaging.

Inspireer mensen gewoon hoe ze aantrekkelijk en lekker vega(n) kunnen koken; zonder vleesvervangers maar met ‘echt’ eten.

vegan fajitas
Buddha Delight
Japanse okonomiyaki

Inspiratie & uitdaging
Ik heb op mijn site vinissima.nl al tal van vega(n) gerechten (zie https://vinissima.nl/category/culinair/vegetarisch/), maar ga dat vanaf nu nog wat bewuster doen onder mijn motto “inspiratie & uitdaging”. Ik weet namelijk nog te weinig van smaakvolle vega(n) maaltijden. Daarom ga ik inspiratie zoeken en mezelf uitdagen. En dan heb ik het zeker niet over vlees/vis/vogel vervangen door ‘vleesvervangers’. Dat processed gemaksvoer voor fantasieloze thuiskoks komt er bij mij niet in. Een tijd geleden waren veel mensen tegen processed food uit de koker van multinationals, anti zakjes & pakjes. En nu het label ‘plantbased’ erop zit, is het ineens wel oké…?  Heel bizar. Die vlieger gaat bij mij niet op. Bij ons ook geen suf fantasieloos AGV-tje in de vorm van aardappel, groente, vleesvervanger. Gewoon echt eten, zonder fabrieksbewerkingen.

miso-wortelpuree - prei in misoboter en wortel-halloumi balletjes
Ottolenghi - portobello - limabonen - chipotle-olie

Verrassende alternatieven
Ik wil echt eten, geen geknutseld bewerkt labvoer. Dus geen ‘plantbased’ stukje nepvlees, maar gewoon groenten, peulvruchten, noten, zaden etc. Ik ga leren van vega-chefs en kookboekschrijvers zoals Ottolenghi en Sabrina Ghayour. Die maken fantastische, kleurrijke en smakelijke vega(n) gerechten die ook vleeseters kunnen bekoren (en dat is precies wat ze willen bewerkstelligen: inspiratie zonder bekeringsdrang). En ik zoek verrassende smaakmakers zoals miso en alternatieve ingrediënten en bereidingen. Zo maakte ik onlangs b.v. Ottolenghi’s portobello-‘steaks’ met puree van limabonen en chipotle-olie. En ik bedacht zelf wortelpuree met miso en prei uit de oven met misoboter bij Ghayour’s wortel-halloumi balletjes. Volledig vega(n) en gewoon heel erg lekker.

bruschettone met gegrilde groenten

Vega(n) in de wereldkeuken
Overigens, als ik vegetarisch wil eten, dan eet ik een maaltijd zonder vlees die niet naar vlees verwijst en die geen vlees, vis of vogel vervangt. Een maaltijd zonder vlees die op zichzelf staat. In de wereldkeuken vind je tal van smakelijke voorbeelden. Van mooie pasta’s (denk aan pasta alla Norma, pasta all’ortolana of pastaschelpen met ricotta en spinazie) tot Marokkaanse groententajines, chorba en shakshuka, of Thaise vegetarische pad thai en Indonesische gado gado. Of denk aan gevulde portobello’s Italiaanse stijl, Italiaanse aubergineschotel parmigiana di melanzane, Italiaanse bruschettona met gegrilde groenten, Franse vegetarische quiches (zoals de tarte tatin met tomaat en geitenkaas of de tarte aux pommes de terre et oignons) of een Italiaanse hartige taart met romanesco, Toscaanse gnudi met spinazie en ricotta in een heerlijke tomatensaus, Japanse okonomiyaki, het Chinese Nieuwjaarsgerecht Lo Han Chai (Buddha’s Delight), Mexicaanse vegan fajitas, Catalaanse paddenstoelenfideuà, Indiase palak paneer en Kerala Veg noodles uit Zuid-India, jackfruit curry, pompoencurry of curry met watermeloen, ema datshi (chili & kaas) uit Bhutan, bǎp cải xào (vegetarische Vietnamese roerbakschotel met spitskool), Griekse erwtenstoofpot arakas laderos kokkinistos of gerechten met gegrilde halloumi, de Georgische auberginestoofpot ajapsandali, en veel meer. En zo zijn er heel veel voorbeelden uit de wereldkeuken. Laat je lekker inspireren door al deze wereldse smaken en gerechten.

gado gado - vegetarische mix mix
ingrediënten voor chana palak paneer masala
ingrediënten voor Georgische ajapsandali

Omdenken
Waarom proberen we niet met z’n allen vega(n) eten aantrekkelijker te maken in plaats van vleeseters met bekeringsdrang te bestoken en dan nog steeds fantasieloze vleesvervangers op je bord te gooien. Dat is wat mij betreft niet de juiste route. In plaats van te willen dat de overheid bewerkt nepvlees uit zakjes en pakjes subsidieert, heb ik liever dat je mensen leert en inspireert hoe ze aantrekkelijk en lekker vega(n) kunnen koken.

Ja daarvoor moet je omdenken als je gewend bent om vlees/vis/vogel in een gerecht te verwerken. Omdenken is niet je vlees door tofuburgers vervangen, een ookworst in plaats van een rookworst nemen, wokken met kipstuckjes en speckjes of een broodje visvrije tonyn maken. Wat mij betreft gooit de Vegetarische Slager het roer ook niet echt om; ze vervangen slechts in plaats van echt nieuwe en vernieuwende producten te ontwikkelen (maar ook die zijn altijd bewerkt; dus dat heeft nooit mijn voorkeur!).
Omdenken is dingen anders doen en nieuwe smaken en combinaties ontdekken. Ik probeer dat af en toe en ga mezelf meer uitdagen om iets lekkers te maken zonder vlees. De Vegetarische Slager is trouwens sinds 2018 van Unilever; ik bedoel maar.

Omdenken dus. Mijn pleidooi tegen vleesvervangers en voor echt voedsel. Dingen ècht anders doen: gerechten maken zonder vlees te vervangen door vleesvervangers, doodgewoon doordat je kookt zonder verwijzing naar vlees in je gerecht omdat het een oorspronkelijk gerecht is dat nooit vlees bevatte. Deze week was mijn aftrap met: romige udon noodles met o.a. miso, kokosmelk, homemade Thaise currypasta, knoflook, verse gember, en gewokte shiitake, edamameboontjes en Shanghai-paksoi. 100% vegan en natuurlijk, zonder nepvoer. 

pompoencurry
matcha-gnocchi maken
Toscaanse gnudi in tomatensaus
vinissima vega(n) challenge

Ben benieuwd naar mijn ontdekkingen … 🌱

En ben benieuwd hoe jullie hiermee omgaan. Eet je wel vleesvervangers? Zoek je ook inspiratie om het anders te doen? Koop je andere ingrediënten? En wie zijn dan je voorbeelden?

Vega(n) challenge logo