Kerala Veg Noodles

Wat doe je als je net van een vakantie in India terug komt? Je maakt een Indiaas gerecht. Ik at Veg Noodles in Trivandrum, de hoofdstad van de Zuid-Indiase provincie Kerala. Veel snijwerk, maar verder een makkelijk en smakelijk vegetarisch gerecht met eiernoedels en veel groenten. Ideaal voor Meatless Monday dus. En je kunt zelf lekker variëren met allerlei groenten, of het je makkelijk maken met een zakje wokgroenten naar eigen smaak. De foto van mij is trouwens gemaakt bij het vegetarische restaurant van Hotel Aruna in Trivandrum, tegenover de markt Connemara. Ik kreeg bij mijn Veg Noodles raita en een mangovruchtensapje geserveerd.

Kerala Veg Noodles
Kerala Veg Noodles
Veg Noodles

Ingrediënten (4 personen)

  • 250gr (wok)noodles / eiernoodles
  • 1 rode ui, in parten
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 3cm verse gember, geraspt
  • 1 winterpeen, gehalveerd en in plakjes
  • 1 rode puntpaprika, in reepjes
  • 10 sperziebonen, ontdraad en in stukjes van 1cm
  • 100gr shiitake (of kastanjechampignons), in plakjes
  • 1 paksoi, in reepjes of blokjes (stengels en blad gescheiden vanwege verschillende kooktijden)
  • Voor het sausje: 4EL sojasaus (light), 2EL ciderazijn of sushiazijn, 1EL chilipasta of sriracha of sambal (of meer/minder naar eigen smaak), 1TL kurkuma
  • 2TL kerriepoeder / garam masala
  • Voor de garnering: 2 bosuien, in dunne ringetjes
  • extra zout

Bereiding

  • Kook de (wok)noodles volgens aanwijzing in water met wat zout. Giet af en spoel af met koud water om het garen te stoppen.
  • Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
  • Neem een wok of braadpan. Fruit de ui een paar minuten zachtjes in olie.
  • Voeg knoflook toe en fruit zachtjes een halve minuut mee.
  • Voeg de plakjes wortel, de reepjes paprika en de boontjes toe en bak een minuut mee.
  • Voeg de plakjes shiitake en de stengels van de paksoi toe en bak een minuut mee.
  • Voeg de paksoibladeren, het sausje en de kerrie / garam masala toe en roer goed door.
  • Voeg tenslotte de noodles toe en verwarm alles goed.
  • Serveer meteen en garneer met bosuitjes.

Variëren
De combinatie met worttel, papreika, boontjes en kool is klassiek. Maar je kunt met dit vegetarische groentengerecht uiteraard naar hartenlust variëren en je eigen favoriete groenten gebruiken. Denk aan: rode of witte ui, wortel / winterpeen, sperziebonen of haricots verts, sugar snaps, peultjes, rode of groene paprika, puntpaprika, paksoi, Chinese of witte kool, shittake, (kastanje)champignons etc. Maar als je wilt, kun je ook variëren met bambooscheuten, bleekselderij, bloemkool- of broccoliroosjes. En voeg eventueel chilipepertjes toe.

Zin in een gebakken ei erbij? Dat kan natuurlijk ook. Of roer er een geklutst ei doorheen.