Vegan jackfruit curry met verboden rijst

Eigenlijk had ik me voorgenomen om wat vaker vegetarisch te eten. Maar het komt er soms te weinig van. Ik ben geen voorstander van de zogenaamde vleesvervangers. Als je vegetarisch eet, moet je niet willen zoeken naar gerechten die je normaal met vlees, vis of gevogelte maakt en die je nu ineens gaat maken met zwaar bewerkt kant-en-klaar voedsel onder namen als vegetarische schnitzels, rul gehackt, visloze tonyn, de bofkipburger of kipstuckjes. Vlees of echt vega, dus gerechten zonder vlees die op zichzelf staan (zoals pompoencurry, Toscaanse gnudi met ricotta en spinazie, de Japanse hartige groentenpannenkoek okonomiyaki, gevulde pastaschelpen, vegetarische pad thai, Catalaanse paddenstoelen-fideuà, een Grieks doperwtenstoofje of Marokkaanse chorba ). Maar het nepvlees van de voedingsmiddelen-multinationals die vlees imiteren qua smaak, textuur en vorm, komt er bij ons niet in. Het werd op Meatless Monday vegan jackfruit curry met vergeten rijst.

Groene jackfruit

Groene jackfruit
Ik had al eens van jackfruit gehoord. Als je die goed bereid, schijn je een heel lekker vegetarisch gerecht te kunnen maken. Kijk, dat vind ik dan wel weer interessant. En dus kocht ik een tijdje geleden alvast een blik “young green jackfruit in brine” (jonge groene jackfruit in zout water, dus niet met suiker zoals de zoete ingeblikte variant!) van het merk Aroy-D, voor als het er een keertje van zou kunnen komen. En dat was nu. Niks in huis en geen zin om boodschappen te gaan doen. Dus gekeken in de voorraaadkast … en daar kwam ik naast twee verse puntpaprika’s ook het blik groene jackfruit tegen. Mooi. Aan het experimenteren dus, want ik had nog geen idee wat ik ermee zou kunnen maken. Ik heb alle broodjes en taco’s met ‘pulled jackfruit’ even aan me voorbij laten gaan en heb me gestort op de bereiding van een heerlijke vegan jackfruit curry met vergeten rijst. Zwarte rijst wordt ook wel Venus-rijst of ‘verboden rijst’ genoemd. De rijst komt oorspronkelijk uit China en werd vernoemd naar Venus, de Godin van de Liefde. Liefdesrijst dus; dat klinkt goed! Door de lage productiviteit was de rijst er duur en werd er daarom alleen gegeten door keizers en edellieden. De rijst was verboden voor andere mensen. De rijst is trouwens supergezond èn glutenvrij.

Je gebruikt trouwens niet de rijpe jackfruit voor dit soort gerechten, maar de jonge groene (rauwe) jackfruit. Je vindt de jackfruit curry ook onder andere namen, bijvoorbeeld kathal curry (kathal is het Hindi-woord voor jackfruit) of  pollos curry (pollos is het Tamil-woord voor jackfruit in Sri Lanka).

Groene jackfruit in blokjes
Jackfruit met specerijen
Jackfruit curry met zwarte rijst

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 blik jackfruit (à 565gr van het merk Aroy-D, maar andere merken kunnen natuurlijk ook), de stukken jackfruit afgespoeld en uitgelekt en vervolgens losgescheurd of in blokjes gesneden
  • 1 (rode) ui, grof gehakt
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 300gr knapperige groenten (b.v. 2 puntpaprika’s in reepjes, broccoliroosjes, bloemkoolroosjes)
  • 1EL kerriepoeder of garam masala
  • 1TL paprikapoeder
  • 1TL kurkuma
  • 1TL gemberpoeder
  • ½TL kaneelpoeder
  • Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
  • 1 blikje kokosroom à 200ml
  • 1 blik tomatenblokjes à ca. 400ml
  • 1EL sojasaus (of tamari als je het glutenvrij wilt houden)
  • wat extra groentenbouillon (van bouillonblokje)
  • Sap van een halve limoen (* zie opmerking bij bereiding)
  • Optioneel: 1-2TL ahornsiroop (* zie opmerking bij bereiding)
  • Zout en peper
  • Garnering (optioneel): koriander of platte peterselie en geroosterde cashewnoten.
  • Erbij: rijst (witte, rode of zwarte), quinoa, freekeh en/of naar keuze naanbrood.

Bereiding

  • Fruit de ui een paar minuten in olijfolie.
  • Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg je andere groente (b.v. paprikareepjes zoals ik deed, of bloemkool- of broccioliroosjes) toe en bak nog twee minuten al roerend mee.
  • Voeg de losgetrokken stukken jackfruit en de kerrie of garam masala, kurkuma, het paprikapoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder en de chilivlokken toe. Bak samen nog 4-5 minuten totdat de jackfruit wat krokant begint te worden.
  • Voeg dan kokosroom en het blik tomatenblokjes toe. Verwarm en laat 20 minuten zachtjes sudderen. Als het te droog wordt, kun je er een klein beetje groentenbouillon aan toevoegen.
  • Voeg op het einde de limoensap toe (zie *) en breng op smaak met zout en peper.
  • Geef er rijst bij (ik koos voor zwarte rijst, maar witte of rode kan ook) en garneer met koriander of peterselie en geroosterde cashewnoten.

(*) Je spoelt de jackfruit eerst af omdat die nogal zurig is. Vaak wordt er aan het einde van de bereiding nog wat limoensap toegevoegd voor de frisheid. Ik heb de curry aan het einde geproefd en besloten om het limoensap weg te laten, omdat het al behoorlijk zurig smaakte. Sterker nog: ik heb een scheutje ahornsiroop (honing mag ook) toegevoegd om het gerecht minder zuur te maken. Naar eigen wens dus het een of ander toevoegen.

Variatie met jackfruit

  • Maak deze curry ook eens met jackfruit en andere groenten, zoals kikkererwten of blokjes pompoen of zoete aardappel. Maar blokjes winterpeen en (diepvries-)doperwten kunnen ook.
  • Opties voor andere specerijen zijn bijvoorbeeld, komijn, nigellazaad, mosterdzaadjes, gemberpoeder (of geraspte verse gember), ketoembar (koriander), laospoeder, geplette kardamompeulen, fenugreek, kaneel(stokjes), laurierblaadjes etc.
  • En als je het pittiger wilt: verse chilipeper of cayennepeper of gedroogde chilivlokken.
  • Tip: jackfruit is uitstekend geschikt om op een broodje te eten als vervanger voor ‘pulled pork’ of ‘pulled chicken’. Scheur de stukken jackfruit uit elkaar (‘pulled jackfruit’), bak ze met ui en eventueel knoflook en vermeng de sliertjes aan het einde met je favoriete BBQ-saus en geef er knapperige coleslaw bij. Je kunt de ‘pulled jackfruit’ ook combineren met bijvoorbeeld avocado en mango op een tortilla of taco. Maar het is ook lekker in een warp.
    Extra lekker wordt de ‘pulled jackfruit’ als je bij het bakken een theelepel ‘liquid smoke’ toevoegt voor een authentieke rokerige BBQ-smaak.
  • Een andere vegetarische tip is om de gebakken jackfruit te gebruiken als gehakt om bijvoorbeeld een courgette of aubergine mee te vullen.

Wat erbij te drinken?
Kies voor bier of ginger beer. Of kies een fruitige rosé met milde zuren. Wit met milde zuren kan ook en als je de curry redelijk pittig hebt gemaakt, kan een pinot gris uit de Elzas ook.

Eet smakelijk!