EsTo - de verfrissende mocktail Espresso Tonic

EsTo. Ken je het al? Het wordt hèt zomerdrankje van 2023 genoemd. EsTo is de verfrissende mocktail Espresso Tonic. Ook wel ‘Tonic maxiato’ genoemd. Het is een lekkere 0% mocktail van espresso en tonic. En het is lekker verfrissend als het warm is. Ideaal dus voor een nazomerse middag als we deze week hebben.

Anna Lunell verklapt het geheim van dit zomerse drankje dat zowel friszuur, zoet als bitter is: een groot glas (350ml), veel ijs, goede tonic en een mooie hete espresso.

Maar de trend komt eigenlijk wel een beetje laat ons land binnen. Twee Zweedse baristas, Charles Nystrand en Anne Lunell, bedachten deze mocktail namelijk al in 2007 toen ze in Oslo werkzaam waren. Leftover tonic na een feestje en behoefte aan koffie, gaven hen de inspiratie.  Het is dus in Oslo ontstaan en Anna nam het mee naar Koppi Roasters in Helsingborg (Zweden), waarvan ze een van de mede-oprichters is. Ze noemde het toen Kaffe & Tonic en het drankje werd er immens populair. Vandaar werd het opgepikt en uiteindelijk was het rond 2015 al populair bij Amerikaanse baristas.

Anna Lunell verklapt het geheim van dit zomerse drankje dat zowel friszuur, zoet als bitter is: een groot glas (350ml), veel ijs, goede tonic en een mooie hete espresso. Anne neemt zelf graag Fever Tree’s Mediterranean tonic en een fruitige koffiesoort. Supermakkelijk met weinig ingrediënten. Aan de slag dus!

  • Doe veel ijsklontjes in een mooi groot (cocktail)glas.
  • Giet er tonic over.
  • Zet een espressootje en giet die er als laatste bij. Wil je ‘m sterker, neem dan twee espresso’s. Wil je ‘m zoeter, voeg een klein scheutje siroop toe.
  • Je kunt het garneren met een schijfje citroen, sinaasappel, een takje tijm, rozemarijn of munt. Je kunt ook gaan experimenteren. In Japan doen ze bijvoorbeeld espresso bij sinaasappelsap; maar dan krijg je natuurlijk een heel ander drankje.

Geniet van je EsTo! 🍸☕️