Variëren met gegrilde halloumi

Wij hadden nog wat gerechtjes over van een vegetarisch mezze-feestje met onze buren, onder andere tabouleh. Samen met een halloumi die ik nog over had en die ik marineerde en grilde, werd dat de volgende dag wederom een prima vegetarische maaltijd. De halloumi heb ik eerst in plakken gesneden en daarna gemarineerd. Tenslotte heb ik de plakken gegrild en bij de tabouleh, restjes muhammara en tirokafteri, Libanees platbrood en olijven, dadels en druiven gegeven. Heerlijk en makkelijk. En vegetarisch, dus een prima maaltijd voor Meatless Monday.

Halloumi is een kaas uit Cyprus. De kaas wordt gemaakt van koeien-, geiten- en schapenmelk in wisselende verhoudingen. Over het algemeen wordt met halloumi ‘grilkaas’ aangeduid. Een beschermde EU-herkomstbenaming als PDO is er sinds kort (13 april 2021). In Turkije vind je de kaas wel onder de naam hellim.

Door zijn specifieke eiwitstructuur kan deze Cypriotische kaas worden gegrild, gebakken of gefrituurd. Hij smelt niet en krijgt een mooi krokant korstje. Hierdoor is halloumi populair bij vegetariërs als vleesvervanger. Wil je weten wat je verder nog met halloumi kunt doen? Zie hieronder voor wat suggesties, want je kunt heerlijk variëren met gegrilde halloumi.

Grilkaas halloumi

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 pakje halloumi à 250gr, in repen of plakken
  • Sap van een halve limoen
  • 2EL olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1½TL gedroogde chilivlokken (ik nam Turkse pul biber)
  • Peper (zout is niet nodig, want de halloumi is al redelijk zout van zichzelf)
  • Optioneel: koriander (garnering)

Bereiding

  • Maak de marinade met olijfolie, limoensap, knoflook, chilivlokken en wat peper.
  • Marineer de halloumi-reepjes 1 à 2 uur in de marinade.
  • Bak of gril de halloumi-reepjes in een paar minuten goudbruin aan alle kanten.
  • Garneer eventueel met verse korianderblaadjes.

Geef er bijvoorbeeld tabouleh, eetch (Armeense bulghur-tomatensalade), een linzen-tomatensalade of zaalouk (Marokkaanse salade op basis van aubergine en tomaat) bij.

Variatie met halloumi

  • Marineer de halloumi in olijfolie met pittige Marokkaanse (rozen)harissa.
  • Marineer de halloumi voor een Aziatische smaak in olijfolie, limoensap, currypoeder en garneer aan het einde met koriander.
  • Maak spiesjes van blokjes halloumi met kerstomaatjes, stukken rode ui en gele paprika en/of champignons.
  • Maak spiesjes met kleine voorgekookte krieltjes in de schil, kwart plakjes courgette en halloumi-blokjes.
  • Maak spiesjes van gegrilde halloumi-blokjes en watermeloen-blokjes.
  • Maak een halloumiburger met harissamayonaise: gril plakken halloumi en plakken aubergine, karameliseer uienringen en geef er mayoanise met harissa bij.
  • Maak een salade van veldsla, gegrilde repen halloumi, gegrilde perzikparten of verse vijgen.
  • Geef een granaatappel-munt salsa bij de halloumi-reepjes. Vermeng 100gr granaatappelzaadjes met het sap van een halve limoen, een fijn gesnipperd rood uitje, 1TL gedroogde chilivlookken en 10 fijngesnipperde muntblaadjes.
  • Maak een ‘wrap’ met Libanees platbrood, gegrilde groenten (b.v. ui, knoflook, courgette en tomaat) en halloumi. Geef er bijvoorbeeld tzatziki of een tahinsaus bij.

Eet smakelijk!