High Wine. Dat is samen genieten in een paar stappen! 1: Nodig vrienden uit. 2: Kies wijn(en). 3: Kies hapjes. 4: Maak het gezellig met sfeer, aankleding en muziek. 5: Geniet!
Op 5 december kregen we vrienden voor de brunch. Sinterklaas, dus een beetje in winterse sferen. En met pakjes. Beginnen met een lekker soepje (romige wortel-pastinaak soep met gember) en daarna een high tea. Hm, zonder thee dan, want daar ben ik niet zo dol op. Wel met een feestelijk bubbeltje (de brut rosé van Pongrácz uit Zuid-Afrika). En ook verse jus d’orange voor de vitamientjes. Uiteindelijk werd het toch meer een High Wine. We maakten zelf allerlei lekkere hartige sandwiches en hapjes voor onze gasten. En naast de feestelijke bubbel sloten we af met mijn brownies met rode port en dronken kersen. En een glaasje Warre’s Warrior fines reserve port. Het werd zo een heerlijke ‘pakjesmiddag’. Wil je zelf ook eens zo’n een gezellige High Wine organiseren? Ik zet maar liefst 12 tips & 92 inspiraties en recepten voor een heerlijke High Wine voor je op een rijtje.
High Tea – Afternoon Tea –High Wine
High Tea kent iedereen inmiddels wel. Veel thee, veel zoets, scones met clotted cream and jam, cupcakes, madeleines, ook wat hartige sandwiches met komkommer, eiersalade en gerookte zalm enzo. Toch? Nee, eigenlijk niet helemaal. High Tea is voor de ‘lower class’ en Low Tea (Afternoon Tea) voor de ‘upper class’. Best verwarrend eigenlijk. Ik leg het verschil even uit.
High Tea is een Engelse uitvinding. Vroeger at men de High Tea aan hoge tafels, de eettafel dus. Vandaar de naam High Tea. Dit was iets voor de arbeidersklasse (!) die at na werktijd. Op stoelen met hoge rugleuningen. De High Tea is dus eigenlijk meer een stevige maaltijd of diner (‘supper’) dan een theekransje met luxe hapjes voor de high society. Anders dan het woord ‘high’ wellicht doet vermoeden. Het woord ‘tea’ kan in Engeland ook nog steeds verwijzen naar de maaltijd voor de werkende klasse.
Dan is er ook nog de chiquere Afternoon Tea. Dat blijkt wat anders te zijn dan een High Tea, maar veel niet-Engelsen verwarren die termen en kennen de term Afternoon Tea eigenlijk helemaal niet. Wat wij meestal met High Tea bedoelen, is eigenlijk de Afternoon Tea. Die wordt ergens in de namiddag geserveerd, bedoeld als overbrugging tussen het ontbijt en het diner. De Afternoon Tea is een ‘Low Tea’, want oorspronkelijk vaak aan lage(re) tafels geserveerd en met lekkere comfortabele stoelen, hoewel tegenwoordig ook wel aan hoge tafels, maar in elk geval in de namiddag. De bedenkster was Anna Maria Russell, Duchess of Bedford (1783-1857). De hertogin, een goede vriendin van Queen Victoria, vond de tijd tussen ontbijt en diner te lang. Zij liet bij haar thee rond 16 uur wat lichte hapjes serveren en de Afternoon Tea was geboren, èn vond navolging. Inmiddels schuift de Afternoon Tea wat meer naar voren en is – zeker bij ons – soms een lunch- of brunchvervanging, een cadeautje voor een speciale gelegenheid of een mooie aanleiding voor een vriendinnenparty. Om het nog ingewikkelder te maken, onderscheiden de Engelsen ook nog drie soorten Afternoon Tea: Cream Tea (allen scones en cream), Light Tea (Cream Tea + wat zoetigheden) en de Full Tea (Light Tea + hartige dingen zoals de hartige Tea Sandwiches).
En dan de High Wine. Bij een High Wine vervang je de thee door wijn of feestelijke bubbels en de zoete hapjes door hartige hapjes. Een beetje borrelen met een lekkere borrelplank en wijn, maar dan wat eerder op de dag. En liefst met wat verschillende wijnen bij de diverse ‘gangen’.
12 Tips voor het organiseren van een High Wine
- 1: Nodig vrienden uit. Al dan niet per mail of met een mooie stijlvolle uitnodigingskaart.
2: Kies wijn(en). Je kunt het zo simpel of gek maken als je zelf wilt.
3: Kies hapjes. Hoeveel mensen komen er? Hoe uit gebreid wil je je High Wine doen? Wil je veel zelf maken of mag het ook met (deels) kant-en-klare hapjes? Wil je lang in de keuken staan of niet? Wil je een deel van de hapjes de dag vooraf al kunnen maken? Ga je samen aan tafel zitten, wordt het een lopend buffet of zit je op de bank?
4: Maak het gezellig met sfeer, aankleding van je tafel en muziek.
5: Geniet! - Kies voor een High Wine een aantal wijnen uit en zoek per wijn wat lekkere bijpassende sandwiches, hapjes of kleine gerechtjes. Dan heb je verschillende ‘gangen’ en bij elke gang een andere wijn met bijpassende hapjes. Denk aan een start met een mousserende wijn (enneh…mag best eens wat anders zijn dan prosecco…!), daarna een keuze uit witte, rosé en/of rode wijn. Als je afsluit met wat zoets, dan kun je ook een dessertwijn of port erbij zetten.
- Maak geen grote gerechten. Het is juist leuk om allerlei verschillende hapjes en kleine gerechtjes te laten proeven. Vergeet de scanones, jam en ‘clotted cream”! Het is per slot van rekening geen High Tea. De thee kun je dus ook weglaten. Met een High Wine heb je naast je wijn(en) dus vooral hartige hapjes. Denk aan sandwiches, wraps, salades, mini-quiches of hartige mini-muffins etc. Soepjes en salades kun je in amuseglaasjes serveren zodat je kleine porties hebt en lekker veel verschillende dingen kunt proeven.
- Helemaal makkelijk als je met een vriendengroep een High Wine organiseert: laat iedereen een wijn meenemen en wat bijpassende knabbeltjes en hapjes. Succes verzekerd!
- Bereid je goed voor. Maak een selectie van wijnen en hapjes en een boodschappenlijstje. Bedenk ook goed welke gerechten je het eerste wilt maken, welke gerechten je even kunt bewaren (b.v. soep) en welke gerechten of sandwiches je vlak van tevoren pas moet maken. Leg witte en mousserende wijnen op tijd in de koeling. Dek je tafel en leg alles wat je aan borden, bestek, glazen etc. nodig hebt klaar.
- Zelf hapjes (soep, sandwiches, bruschetta, salades, quiches, kerstomaatjes, olijven, meloen etc.) maken is leuk, maar kost ook veel tijd. Je kunt ervoor kiezen om een deel zelf te maken en daarnaast wat kant-en-klare dingen erbij te zetten. Denk ook aan kaas, charcuterie, bitterballetjes, olijven, nootjes etc.
- Wat moet je kiezen? Misschien leuk om je borrelplank op land samen te stellen, denk bijvoorbeeld aan een Engelse snaaiplank (Ploughman’s Lunch), een Spaanse borrelplank, een Franse borrelplank met kaasjes en charcuterie, een Italiaanse borrelplank (L’Aperitivo Italiano), Amerikaanse hapjes, een Mexicaanse borrelplank of haal wat suggesties uit mijn picknickhapjes.
- Besmeer de sandwiches met roomboter of met mayonaise. Beleg daarna met beleg naar keuze.
- Als je sandwiches maakt: eerst besmeren, dan pas de korst eraf en in driehoek of kwarten snijden. Of maak ‘sandwich fingers’ en snij de sandwiches zonder korst in 3 repen. Rondjes uitsteken is ook leuk, maar dan gooi je wel veel weg (zonde en eigenlijk af te raden dus).
- Welk brood kies je? Meestal wordt wit casinobrood gekozen. Dan heb je mooie vierkante plakken brood waar je de kapjes af kunt snijden. Maar je kunt natuurlijk ook bruin casinobrood of elk ander brood gebruiken. En daarnaast mini-bagels, breekbrood, brioche, meergranenbrood, zuurdesembrood of boerenbrood. Of koop tramezzini (of tramezzino), de Italiaanse / Venetiaanse versie van het casinobrood, waarvan kleine sandwiches met mayonaise en beleg worden gemaakt, net als de Engelse tea sandwiches. De Italiaanse versie is al zonder korst, en je kunt ze in verschillende smaken krijgen, bijvoorbeeld naturel/wit, volkoren of tomaat.
- Smeer de sandwiches niet te lang van tevoren en bedek ze met huishoudfolie om uitdrogen tegen te gaan.
- Je kunt het brood ook eerst roosteren alvorens het te beleggen. In dat geval zou ik de sandwiches vrij snel serveren.
92x inspiraties voor heerlijke High Wine hapjes
Hieronder heb ik maar liefst 92 inspiraties – deels met kort recept of link naar een eerder recept van mij – verzameld. Van soepen tot zoete hapjes, maar vooral heel veel hartige sandwiches (gerubriceerd naar vegetarisch, met vis, met gevogelte, met vlees), wraps, salades, quiches en wat thema-borrelplanken. Je vast zelf nog wel een paar verzinnen, maar hier kun je voorlopig wel even mee aan de slag…
6x Soep in een klein glaasje, bijvoorbeeld:
18x Vegetarische sandwiches:
- Komkommer – roomkaas – bieslook (of dille en evt. met wat citroenzest) [foto: zie hierboven]
- Cottage cheese – komkommer – bieslook
- Eiersalade; kant-en-klaar, of maak zelf een salade van wat mayo, geprakte hardgekookte eieren, 1TL mosterd, fijngehakte kappertjes, zout en peper en leg er wat bieslook of tuinkers op [foto: zie hierboven]
- Eier-truffelsalade (kant-en-klaar of roer wat truffeltapenade door – al dan niet zelfgemaakte – eiersalade)
- Avocado met plakjes ei
- Selleriesalade en tuinkers
- Caprese: mozzarella, tomaat, basilicum (of groene pesto)
- Een beetje saai, maar toch lekker: oude kaas en ham
- Omelet met verse kruiden
- Brie – appel – rucola
- Camembert – verse vijgen
- Oude geitenkaas – vijgenjam
- Jonge geitenkaas met geroosterde paprika
- Oude kaas of cheddar met pickle’. Engelsen zijn dol op pickles. De Branston pickle is gemaakt van wortel, ui, bloemkool, koolraap, appelpulp, dadels, specerijen en azijn. De Ploughman’s Pickle van Heinz is met o.a. wortel, koolraap, bloemkool, uien, appelpuree, rozijnen, molasse en azijn. [foto: zie hierboven]
- Oude kaas met uienchutney
- Blauwe kaas belegd met rucola, tomaatjes en aceto balsamicomayonaise
- Zoet: rozijnenbrood of krentenbrood met (oude of belegen) kaas
- Zomers: roomkaas met plakjes aardbei
9x Sandwiches met vis:
- Plakjes gerookte zalm met roomkaas-(of kruidenkaas) en bieslook [foto: zie hierboven]
- Zalm-roomkaas-citroenboter
- Zalm-roomkaas-kappertjes (evt. met wat citroenzest)
- Guacamole en gerookte zalm en bieslookkaas
- Tonijnsalade (met mayo, tonijn uit blik, kappertjes, bieslook, citroenzest of wat citroensap, zout en peper) [foto: zie hierboven]
- Bruschetta verse tonijn tartaar – truffelmayonaise
- Garnalensalade [foto: zie hierboven]
- Gerookte makreelfilet met mierikswortel (roer wat mierikswortel uit een potje door mayonaise of crème fraiche)
- Makreelsalade (Prak een uitgelekt blikje makreelfilet. Meng erdoor: 2EL crème fraiche en 2EL mayonaise, 1EL citroensap, een gehakt sjalotje, wat gesnipperde bieslook en zout en versgemalen peper)
4x Sandwiches met gevogelte:
- Plakjes kalkoenfilet of kipfilet (boterhambeleg) met cranberrycompote [foto: zie hierboven]
- Gerookte kipfilet met honing-mosterdressing en tuinkers
- Gerookte kipfilet met mosterdmayo (mayonaise en grove mosterd)
- Een luxe: foie gras met grof zeezout en een vruchtengelei of –compote
16x Sandwiches met vlees:
- Met rundercarpaccio, Parmezaanse kaas (met kaasschaaf), geroosterde pijnboompitjes, truffelmayonaise of truffeltapenade en rucola [foto: zie hierboven]
- Rosbief met gegrilde tomaat en gegrilde courgette
- Plakjes rosbief, dunne plakjes gekookte rode bietjes en mierikswortelmayo (mayonaise met mierikswortel)
- Plakjes rosbief, dunne plakjes komkommer en mierikswortelcrème (crème fraiche met mierikswortel)
- Prosciutto met peer
- Prosciutto, rode pesto en gedroogde tomaatjes
- Bressaola met plakjes artisjokharten (uit blik)
- Spaanse sandwich: met plakjes chorizo, omelet en tomaat
- Boeren paté of Ardenner paté met vijgencompote [foto: zie hierboven]
- Pastrami, dijon-mosterd, zoetzure augurk
- BLT-sandwiches, met Bacon – Lettuce – Tomato (uitgebakken bacon, sla en tomaat)
- Serranoham en gedroogde tomaat
- Kalfspastrami en truffeltapenade’
- Serranoham en gedroogde tomaatjes
- Filet américain
- Beenham met honing-mosterd dressing
8x Wraps:
- [Veg] Met mesclun-slamix en Camembert of Brie
- Met zalm en roomkaas of kruidenkaas (neem tortillavellen)
- Met kipfilet – avocado(mousse) – crème fraiche – bosuitjes [zie foto]
- Met gerookte kip en Ceasar-dressing
- Met chorizo, courgette en geroosterde paprika
- Met rundercarpaccio, Parmezaanse kaas (met kaasschaaf), geroosterde pijnboompitjes en truffeltapenade
- Met gerookte kipfilet en rode pesto
- Met groene pesto, rauwe ham en rucola (smeer eerst wat groene pesto op het brood en beleg het dan met rauwe ham en rucola)
6x Salades:
Tip: serveer de salades voor een High Wine in kleine amuseglaasjes.
- Klassieke Waldorfsalade
- Makkelijke makreelsalade
- Salade van aardappel en gerookte forel
- Salade van gerookte forel en rode bietjes [zie foto]
- Salpicão de frango (Braziliaanse kipsalade)
- Klein glaasje huisgemaakte aardappelsalade met dungesneden chorizo, gegarneerd met bieslook en evt. tuinkers
9x Mini-muffins, mini-quiches of tartelettes:
Gebruik hiervoor hartige taartdeeg of bladerdeeg, al dan niet kant-en-klaar.
- [Veg] Groene asperges en geraspte kaas
- [Veg] Met Roquefort of met Roquefort en champignons
- [Veg] Mini-uientaartjes van bladerdeeg met gekarameliseerde ui, tijm en jonge geitenkaas
- [Veg] Met (gedroogde) tomaat en maïs
- [Veg] Met peer en brie
- [Veg] Met verse spinazie en geitenkaas of feta
- [Veg] Tartelettes met gekarameliseerde rode uien en geitenkaas [zie foto]
- Mini-quiche Lorraine
- Provençaalse pissaladière
4x Diversen:
- Blini’s gerookte zalm, crème fraiche en bieslook
- Garnalenkroketjes met citroenmayonaise
- Kreeftenkroketjes met cocktail-whiskysaus
- Nootjes, olijven en andere lekkere dingen die je op een borrelplank zou willen leggen
6x Toch wat zoets?
Denk aan:
- Macarons van je favoriete banketbakker
- Madeleines (kant-en-klaar van b.v. Bonne Maman)
- Tartelettes citron (kant-en-klaar van b.v. Bonne Maman)
- Petit fours cheesecake
- Blokjes boterkoek
- Maak eens rode wijn brownies of port brownies. Die passen perfect als afsluiting van een High Wine èn je kunt er lekker dezelfde wijn bij drinken, zeker als je de port brownies maakt. Recept volgt, maar ik verklap al: je kookt gedroogde kersen (of rozijnen als je geen gedroogde kersen kunt vinden) een paar minuten in ruby-port en je vervangt water voor het brownie-beslag door rode port. Ik koos voor Warre’s Warrior finest reserve port en dronk er ook een glaasje van deze heerlijke volle ruby-port bij. Zacht en fruitig met aroma’s van kersen en pruimen. En laat deze port nou ook nog eens heel goed bij chocolade passen! Geen wonder dat die fantastisch past bij mijn brownies met port en dronken kersen.
6x Borrelplank:
Of ga gewoon lekker voor een fijne thema borrelplank met bijpassende wijn(en), zoals:
- een Italiaanse borrelplank (L’Aperitivo Italiano)
- een Spaanse borrelplank
- een Engelse snaaiplank (Ploughman’s Lunch)
- Amerikaanse hapjes
- een Mexicaanse borrelplank
- een Franse borrelplank met Franse kazen en charcuterie, olijven, cornichons
Zo. Genoeg inspiratie voor een heerlijke High Wine, denk ik.
Geniet ervan!
Geef een reactie