Romige wortel-pastinaaksoep met gember

Als onderdeel van een heerlijke High Wine, maakte ik deze verwarmende winterse Romige wortel-pastinaaksoep met gember. Ik serveerde de soep daarbij in kleine glaasjes, maar als je de soep als voorgerecht of lunch maakt, dan heb je genoeg voor vier lekkere borden of soepkommen.

Ingrediënten wortel-pastinaaksoep
Wortel-pastinaaksoep
High Wine met mousserende wijn

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 witte uien, grof gehakt
  • 2 pastinaken, geschild en in stukken
  • 500gr wortel (b.v. winterwotel of bospeentjes), geschild en in plakken
  • 2 stengels bleekselderij, in ringetjes
  • 2cm geraspte gemberwortel, of 1TL gemberpoeder
  • 1TL kurkuma
  • Optioneel: 1TL kerriepoeder of vadouvan
  • 750 liter groenten- of kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • Zout en versgemalen peper
  • 125ml slagroom of kookroom
  • Olie of boter om in te bakken
  • Garnering: Peterselie of koriander
  • Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken

Bereiding

  • Fruit de ui 5 minuten zachtjes. Voeg de bleekselderij en wortel toe en fruit twee minuten mee.
  • Fruit verse gember even mee. NB Als je gemberpoeder gebruikt, voeg je die in de volgende stap toe.
  • Voeg pastinaak, bouillon, kurkuma en kerriepoeder/vadouvan toe en breng aan de kook. Kook ca. 20 minuten zachtjes met de deksel op de pan.
  • Pureer dan de soep (fijn of wat groffer naar eigen wens).
  • Voeg de room toe en verwarm kort.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep in diepe borden of soepkommen en garneer met peterselie. Eventueel kun je er nog een beetje room overheen druppelen.
  • Garneer met peterselie of koriander. Geef er knapperig boerenbrood bij. Of serveer in amuseglaasjes als onderdeel van een High Wine.

Tip: wil je de soep wat pittiger, strooi er dan aan het einde als garnering wat gedroogde chilivlokken over. Dat ziet er ook nog eens decoratief uit.
Minder calorieën? Laat dan de room gewoon weg.

Eet smakelijk!