Bleekselderij-aardappelsoep

Soep is zo heerlijk om restjes groenten in te verwerken. Wij hadden vanwege de sneeuwvoorspelling bij uitzondering voor een paar dagen boodschappen gedaan. Dat doe ik normaal nooit, omdat ik er niet van hou om dagen vooruit te plannen, want misschien heb ik dan wel zin aan iets heel anders. Nu hadden we voor zaterdag een heerlijke borrelplank met z’n tweeën bedacht. Gewoon relaxt snaaien terwijl de sneeuw op Nederland aan het neerdwarrelen was. Maar een vriendin zou onverwacht aanschuiven. Dus kocht ik nog snel een stokbroodje in de buurt en maakte bij onze heerlijke borrelplank een lekkere winterse soep met wat er in de koelkast lag: bleekselderijstengels (waarvan er maar eentje miste die ik onlangs voor de pappardelle al ragù di cinghiale gebruikte) en een prei. Samen met aardappelen en kookroom die ik nog had liggen, werd dat een heerlijke bleekselderij-aardappelsoep. Een paar aardappelen dienden als binding van dit wintersoepje. Zo maak je soep die je nooit eerder hebt gemaakt. Lekker! Ik kon het restje bacon die ik van de chowder overhad er goed bij gebruiken als krokante garnering. En er lag ook nog een appeltje. Ik bakte appelblokjes en bluste die vervolgens af met Pommeau de Normandie. Dat gaf een lekkere afwisseling aan de soep die voor herhaling vatbaar is!

En er lag ook nog een appeltje. Ik bakte appelblokjes en bluste die vervolgens af met Pommeau de Normandie. Dat gaf een lekkere afwisseling aan de soep die voor herhaling vatbaar is!

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 10 stengels bleekselderij, in ringetjes
  • 1 prei (optioneel, had ik nog over)
  • 4 middelgrote of 2 grote kruimige aardappelen, geschild en in stukken
  • 1 pot groentenfond of 750ml krachtige bouillon (van groentenbouillonblokje)
  • 200ml kookroom (of slagroom)
  • Zout, versgemalen peper en een snufje nootmuskaat
  • Bakboter
  • Garnering: gesnipperde bieslook
  • Garnering optioneel: wat uitgebakken spekjes
  • Garnering optioneel: 1 appel in blokjes + een scheutje Calvados / Pommeau / brandy

Bereiding

  • Fruit de ui in de bakboter en laat in 5 minuten zachtjes karameliseren.
  • Fruit de ui een minuut mee. Voeg dan de bleekselderij toe en fruit nog twee minuten zachtjes mee.
  • Voeg de aardappelen en fond of bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Wil je een wat groffere soep, pureer dan niet of heel weinig.
    Wil je een gladde soep, pureer dan alles met de staafmixer.
  • Voeg de kookroom toe en kook nog een paar minuten zachtjes.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper en garneer met wat bieslook en (optioneel) met wat uitgebakken spekjes.
  • Ik garneerde ook nog met wat blokjes appel die ik kort in botel bakte en daarna – bij gebrek aan Calvados – afbluste met Pommeau de Normandie. Je kunt de appelblokjes ook afblussen met Calvados, brandy, Cognac of Armagnac. Het geeft een lekkere afwisseling aan de soep.

Variatie

  • Tip: wil je er nog een beetje prei bij, dan kun je die samen met de bleekselderij toevoegen.
  • Wil je een lekkere frisse toets erbij? Voeg de laatste 5 minuten samen met de kookroom kleine appelblokjes toe. Extra lekker wordt het als je de appelblokjes apart bakt en afblust met Calvados.
  • Je kunt ook knolselderij toevoegen.
  • En tuurlijk, wil je er (plakjes rook)worst in, dan kan dat ook.

Eet smakelijk!