Tomaten-paprikasoep

Ik had zin in soep en omdat mijn partner daar niet zo dol op is – vooral omdat het als voorgerecht teveel vult bij een diner – maakte ik een lekker bordje voor mezelf voor de lunch. Ik had afgelopen weekend al een kop tomaten-paprikasoep gehad en had daar eigenlijk wel weer zin in. Ik had nog een rode paprika over, dus dat kwam goed uit. Kun je nog origineel zijn met een recept voor tomaten-paprikasoep? Lastig. Maar ik maakte ‘m misschien wel weer net even anders, met wat gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera) erbij en de paprika en knoflook in de oven geroosterd. En met een lekker krokantje van Parmezaanse kaas. Dus hier dan mijn versie van een recept voor tomaten-paprikasoep.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 rode (punt)paprika
  • 2 knoflookteentjes (in de schil/velletjes!)
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • Een blik gepelde tomaten of tomatenblokjes
  • 500ml groentebouillon (mag van blokje)
  • ¼TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • Zout en versgemalen peper
  • Garnering: een paar basilicumblaadjes
  • Garnering optioneel: wat gedroogde chilivlokken
  • Garnering optioneel: wat slagroom of kookroom
  • Garnering optioneel: krokantje van Parmezaanse kaas (nodig: 2EL geraspte Parmezaanse kaas)
  • Olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Smeer de paprika aan de buitenkant in met olijfolie en leg ze met de bolle kant naar boven op het bakblik.
  • Leg de knoflookteentjes erbij en bedruppel met olijfolie.
  • Zet de ovenschaal 30-40 minuten in de oven. De paprika’s mogen aan de buitenkant best wat zwart geroosterd zijn.
  • Haal de ovenschaal uit de oven. Wikkel de paprikahelften in huishoudfolie en laat afkoelen. Trek daarna het buitenste vel van de paprika en snij in grove stukken.
  • Druk – als ze afgekoeld zijn – de zacht geworden knoflook uit hun velletjes en zet apart.
  • Fruit de ui in olijfolie en bak 5 minuten zachtjes zonder te verkleuren.
  • Voeg de tomaten, uitgeknepen knoflookteentjes, paprika en paprikapoeder toe. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat ca. 10 minuten doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer (zo grof of fijn als je zelf lekker vindt).
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer in soepkommen of diepe borden.
    Garneer met de basilicumblaadjes en eventueel met de gedroogde chilivlokken en wat room.
    Ik deed er krokantjes van Parmezaanse kaas bij en wat verbrokkelde gegrilde Parmezaanse kaas..

    • Zet daarvoor de gril van je oven aan en verwarm die 5 minuten voor (heb je geen gril, zet de oven dan op 200 graden).
    • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi er een laagje Parmezaanse op in een ronde vorm van 4 à 5 centimeter en druk die een beetje plat. Tip: het beste kan dat als je de kaas in een dresseerringetje strooit. Heb je die niet, probeer dan een rond hoopje te maken en druk dat plat. Strooi de hoopjes voldoende ver van elkaar af, want ze lopen nog wat uit.
    • Zet de bakplaat ca. 3-4 minuten in de oven en bak de kaasrondjes krokant en goudbruin. Check wel of de kaas niet verbrand.
    • Haal de plaat uit de oven en haal de krokantjes voorzichtig van het bakpapier af. Laat de krokantjes afkoelen voordat je ze serveert. Wil je een holle vorm, leg ze dan op een glas.
  • Geef er desgewenst lekker boerenbrood of wat plakjes stokbrood bij.

PS Je kunt ook 2-3 verse tomaten (of 6 middelgrote trostomaten) gebruiken en die in de oven meeroosteren. Haal dan na het roosteren de velletjes eraf en verwijder de zaadlijsten en snij in grove stukken.

Eet smakelijk!