Waldorfsalade

Waldorfsalade. Wie kent ‘m niet!? Met appel, knolselderij, walnoten, rozijnen druiven en kip toch!? Nou nee. Oorspronkelijk alleen appel, bleekselderij en mayonaise. De Waldorfsalade werd in 1893 bedacht door de Zwitserse emigrant Oscar Tschirky, ‘maître d’hôtel’ bij het chique Waldorf-Astoria Hotel in New York. Het recept werd gepubliceerd in “The Cook Book, by ‘Oscar’ of the Waldorf” (1896). Oorspronkelijk bestond de salade alleen uit appels, bleekselderij en mayonaise. De salade was meteen een groot success. Grappig genoeg werden de alom bekende walnoten er later aan toegevoegd. Ze duiken voor het eerst op in 1928 in ‘The Rector Cookbook’. Ze behoren nu tot de standaard ingrediënten. Tegenwoordig wordt de Waldorf in Amerika geserveerd op een paar slabladeren (meestal romaine) en sommigen maken het echt wild met blauwschimmelkaas of kip. Druiven of rozijnen zie je ook wel.

Opvallend is dat het ingrediënt ‘celery’ (bleekselderij) in Duitse recepten vervangen wordt door Knollensellerie (knolselderij), toch echt wat anders. En eerlijk gezegd kende ik het ook niet anders, want ook veel (oude) Nederlandse recepten gaan uit van dunne reepjes kort gekookte knolselderij, inclusief veel kant-en-klare waldorfsalades met mandarijnen, ananas en witte kool erbij. Ik voegde rode druiven toe, voor de kleur en omdat de smaak er goed bij past, maar ik wil nog een beetje in de buurt van de klassieke Waldorfsalade blijven, dus niet te wild: appel, bleekselderij, walnoten en druiven.

De Waldorfsalade werd in 1893 bedacht door Oscar Tschirky in het Waldorf-Astoria Hotel in New York. Oorspronkelijk bestond de klassieke Waldorfsalade alleen uit appels, bleekselderij en mayonaise.

American snacks

Super Bowl Sunday Snacks
De Formule 1 is dit weekend neergestreken in de Verenigde Staten (Austin, Texas). De vrije trainingen, kwalificatie en de race zijn vanwege het tijdsverschil bij ons ’s avonds. We gaan drie dagen Amerikaanse gerechtjes maken om erbij te eten. Dan zoek je op ‘American Appetizers’ of ‘Super Bowl Sunday Snacks’ (en maakt je eigen variant van Amerikaanse snackklassiekers …).

Super Bowl Sunday Snacks? Traditioneel start het American Football-seizoen in september. In januari worden de play-offs gespeeld die twee kampioenen opleveren, één uit de NFC en één uit de AFC. Deze twee teams spelen de Super Bowl. De Super Bowl wordt op een zondag gespeeld en het is een van de belangrijkste sportevenementen in de Verenigde Staten en wordt vaak officieus beschouwd als een nationale feestdag. De eerstvolgende Super Bowl vindt plaats op 13 februari 2022 (tickets van ca. $5.000 – $26.000!). Op Super Bowl Sunday komen miljoenen vriendenclubs en gezinnen bij elkaar om de wedstrijd samen te bekijken voor de tv. In 2014 keken er zelfs 114 miljoen Amerikanen naar de finale! Er worden veel eenvoudige snacks in huis gehaald – ik ging ervoor naar de Brits-Amerikaanse expatwinkel in Wassenaar – maar er zijn ook mensen die complete buffetten met zelfgemaakte hapjes maken. Daar heb ik er negen van uitgekozen en er – soms – mijn eigen draai aan gegeven.

Ons menu van dag 1 bestond uit:

 • Waldorf Salad.
 • Spiced Rum-Glazed Shrimps.
 • Taco Cups with Beef & Cheese and Pico de Gallo.

Morgen meer… en binnenkort alle negen gerechten op de blog.

Waldorfsalade met romige mayonaise
Waldorfsalade op sla

Ingrediënten (2-4 personen)

 • 2 appels (bij voorkeur Granny Smith of kies voor de kleur een Granny Smith en een rode appel zoals Royal Gala)
 • 2-3 stengels bleekselderij
 • 3EL mayonaise
 • Optioneel: 1TL dijon
 • 1EL crème fraiche (wordt de salade lekker romig van, of neem Griekse of Turkse yoghurt of opgeklopte slagroom)
 • Optioneel: 50gr walnoten, geroosterd en grof gehakt, 50gr rozijnen en/of 15 gehalveerde rode druiven (ik nam walnoten en druiven)
 • Sap van een halve citroen (voor de appels)
 • Zout en versgemalen peper
 • Wat bladeren baby-romaine sla of Little Gem om de salade op te serveren.

Bereiding
Neem appelblokjes of –juliennesticks en reepjes of ringetjes bleekselderij, gehalveerde druiven en gehakte noten. Welke appels? Friszure Granny Smith is gebruikelijk en geven een lekker fris accent dat andere appels missen. Maar je kunt ook afwisselen met andere rode appels zoals Royal Gala of Fuji. Was de appels, maar schil ze niet! Je wilt namelijk de kleur van de schil in de appels. De appels besprenkelen met citroensap helpt tegen verkleuring. En als geheim ingrediënt zie je tegenwoordig ook wat opgeklopte slagroom door de mayo voor extra romigheid of een lepeltje crème fraiche.

 • Klop de mayonaise los met de mosterd en crème fraiche. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
 • Roer de mayo door de appelks, bleekselderij, noten en druiven. Klaar!
 • Serveer de salade op een aantal slabladeren.