cocktail Painkiller

Ik ben een cocktailkaart aan het maken voor mijn partner. Terwijl ik dol ben op stevige cocktails of cocktails met een bitterzoet element, zoals de de Mary Pickford, Barnum (Was Right), de Boulevardier, de Pegu Club, The Last Word, de Negroni, of de fantastische Jungle Bird, houdt mijn partner van echte zomercocktails in de categorie ‘sweet & fruity’, zoals de Piña Colada, de Singapore Sling, de French Martini (een fruitigere variant van de May Pickford), de WooWoo (wodka-cranberry) en de favoriete klassieker de Cosmopolitan. Cocktails met kokos vallen ook altijd goed. De Painkiller is lekker zoet, fruitig èn met kokos. En die beviel erg goed.

De Painkiller werd in de 70s van de vorige eeuw bedacht door de Engelse eigenaresse Daphne Henderson van de Soggy Dollar Bar, een kroegje in White Bay op het eilandje Jost Van Dyke op de Britse Maagdeneilanden (British Virgin Islands.

De Painkiller is eigenlijk een variant van de Piña Colada. Maar die is met witte en bruine rum, ananassap en kokosroom. De Painkiller gebruikt alleen bruine rum (oorspronkelijk Pusser’s RUM), voegt verse jus d’orange toe èn ‘cream of coconut’.  Dat laatste is GEEN kokosroom (coconut cream), maar een soort zoete kokossiroop, gemaakt van siroop en kokosmelk. Het wordt vooral in cocktails gebruikt, zoals de Piña Colada, en de bekendste merken zijn Coco Reàl of Coco López. Cream of coconut is zoeter en dikker dan kokosroom. Kun je het niet krijgen, dan kun je het makkelijk zelf maken door kokosroom en gewone suikersiroop te vermengen.

Ingrediënten

Men zegt: 4 delen ananassap, 1 deel cream of coconut en 1 deel vers sinaasappelsap, aangevuld met bruine Pusser’s Rum. Je kon de hoeveelheid rum variëren: de Painkiller #2 bevatte 2 delen rum (dus 60ml), de Painkiller #3 bevatte 3 delen rum (dus 90ml), en de Painkiller #4 bevatte 4 delen rum (dus 120ml; pff, dan snap je ineens de naam…).

Ik koos voorzichtig voor de Painkiller #2 bevatte 2 delen rum, dus:

  • 60 bruine rum + 120 ananassap
  • 30 jus d’orange
  • 30 cream of coconut (= 15 kokosroom + 22,5 suikersiroop)
  • Garnering: ananaspartje (of sinasschijfje) en geraspte nootmuskaat

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten (behalve de garnering) met ijs.
  • Giet via de strainer over ijsblokjes in een hurricane-/tiki-glas.
  • Garneer met een ananaspartje (of sinasschijfje) en geraspte nootmuskaat

Cheers!