gestoofde prei met witte wijn

Zeg nou eerlijk: wanneer eet je nou prei als bijgerecht? Meestal verdwijnt prei gesnipperd in de pastaschotel, chili con carne of bami, toch? Maar je kunt prei ook heerlijk als bijgerecht serveren! Ik maakte gisteren weer eens mijn rog met kappertjes-botersaus. En daar maakte ik dit keer gestoofde prei met witte wijn als bijgerecht bij. Een beetje op z’n Italiaans. De Italianen noemen dat ‘porro brasato’, gestoofde prei. Lekker met roomboter en witte wijn stoven. En dat paste super!

Ingrediënten (2-3 personen als bijgerecht)

  • 3 preistengels
  • 2 laurierblaadjes
  • 200ml witte wijn
  • 200ml groentenbouillon (van bouillonblokje)
  • Peterselie, gehakt
  • Zout en versgemalen peper
  • Een klont roomboter (ca. 30gr
  • Een paar partjes citroen

Bereiding

  • Maak de prei schoon en snij de prei in drieën of snij in de lengte doormidden en dan in tweeën.
  • Bak ze licht goudbruin in de roomboter.
  • Voeg dan de wijn en bouillon toe, samen met de laurierblaadjes, de gehakte peterselie, zout (met mate omdat je ook al bouillon gebruikt!) en peper.
  • Stoof de prei zacht en gaar in ca. 20 minuten. Hou het eerste kwartier de deksel op de pan en laat daarna het vocht grotendeels verkoken.
  • Verwijder de laurierblaadjes en serveer de prei met wijnsaus als bijgerecht bij bijvoorbeeld vis. Geef er wat citroenpartjes bij.

PS Andere optie is niet in de pan, maar in de oven bereiden. Reken dan na eerst lichtbruin bakken op ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.