Cocktail The Last Word met groene Chartreuse…wow, even sprakeloos door zoveel complexiteit en harmonie!

Vergeet je Negroni! Zoet, zuur, pittig en verrassend verfrissend met een aangenaam bittertje: dat allemaal typeert de cocktail ‘The Last Word’. Wow! En dan even stil.

Op zoek naar een uiterst complexe cocktail met een perfecte harmonie van smaken? Dan moet je zeker The Last Word eens uitproberen! Je bent waarschijnlijk net als ik verrast … èn sprakeloos.

Ingrediënten

  • 1 deel gin (je favo merk; ik heb deze keer Tanqueray Ten genomen)
  • 1 deel vers limoensap
  • 1 deel groene Chartreuse (geen gele!, zie verderop)
  • 1 deel marasquin likeur (b.v. Luxardo Marasquino Original werkt heel goed, of neem bijvoorbeeld de marasquin likeur van De Kuyper)

NB Je gebruikt vier gelijke delen van alles. De totaalhoeveelheid kun je zelf bepalen, de meeste Amerikaanse recepten gaan uit van 0,75 oz., dat is 75% van 30ml, dus 22,5ml. Voor het gemak kun je 25ml nemen. Of gebruik een barmaatje.

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten met ijs en giet door een strainer (cocktailzeefje) in een Martini- of cocktailglas.
  • Garneer met limoenschilletje.

Chartreuse

Chartreuse is een kruidenlikeur die is genoemd naar het karthuizerklooster ‘La Grande Chartreuse’ in de Franse Alpen, in Voiron in de buurt van Grenoble. De likeur wordt bereid door karthuizer-monnikken. De likeur is gemaakt van maar liefst 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen.

De basis van alle Chartreuse-likeuren vormt de elixer (Elixir Vegetal de la Grande Chartreuse), die nog steeds gemaakt wordt naar het ingewikkelde recept dat de monniken in 1605 door een maarschalk in bezit kregen, en dat toen al als erg oud gezien werd. Elixer komt uit het Arabisch en betekent: “de steen der wijzen’. Het recept uit 1604 zou een “elixer voor het lange leven” bevatten. Er werden dan ook geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht.

De Chartreuse-likeuren behoren tot de meest complexe producten op drankgebied.

De Chartreuse Verte (groene Chartreuse) bevat 55% alcohol. Gele Chartreuse is vergelijkbaar, maar heeft een mildere en zoetere smaak en heeft een alcoholpercentage van 40%. Daarnaast zijn er nog extra lang gerijpte VEP-varianten (Vieillissement Exceptionnellement Prolongé).

Green Chaud

Chartreuse is tegenwoordig populair in Franse skigebieden als mix met warme chocolademelk. Het drankje heet ‘Green Chaud’.

Geschiedenis The Last Word en variatie
De originele cocktail werd tijdens of vlak voor de drooglegging (20er jaren vorige eeuw) in de Detroit Athletic Club bedacht.

De cocktail raakte na de 2e wereldoorlog in vergetelheid, tot Murray Stenson in 2004 een nieuwe cocktail zocht voor Zig Zag Cafe in Seattle.

Bartender Phil Ward uit New York maakte later zijn eigen variatie op ‘The Last Word’ en noemde die ‘The Final Ward’. Hij verving hierbij de gin door rye whiskey en gebruikte citroensap in plaats van limoensap.

Aperitief

The Last Word reset je smaakpalet en is daardoor een perfecte aperitiefcocktail. Maar wie weet helpt de geneeskrachtige monnikkenlikeur ook als je een griepje hebt; lekkerder kan je medicijn niet worden!