Cocktail Cosmopolitan

De Cocktailklassieker Cosmopolitan (bekend van Sex and the City). Wie kent ‘m niet? Ik heb deze cocktail al vaak gemaakt, maar nooit op mijn blog gezet. Bij deze dus. De ‘Cosmo’ is klassiek, elegant, mooi roze kleurtje, ‘zeitgeisty’ en vooral heel glamorous.

Moderne cocktailklassieker
De cocktail, de ‘Cosmo’ voor intimi, werd mogelijk bedacht in de 30-ger jaren van de vorige eeuw, maar de oorsprong is onduidelijk. De Cosmopolitan wordt in elk geval gezien als een ‘contemporary classic’ door de IBA (International Bartender Association) die de Zeitgeist van de laatste decennia van de vorige eeuw goed weergeeft.

De Cosmopolitan werd populair in de 70-ger jaren. De opmars van dit mooie roze drankje begon waarschijnlijk in de gay community in Provincetown, Massachusetts. Bartenders Neal Murray, Melissa Huffsmith-Roth / Toby Cecchini, Toby Cecchini, Cheryl Cook, and Dale DeGroff claimen vervolgens allemaal de cocktail bedacht te hebben. Neal Murray zegt dat hij in 1975 een “splash” cranberrysap aan de cocktail Kamikaze toevoegde en dat zijn eerste klant “how cosmopolitan” zei. Cook zou de cocktail in 1985 bedacht hebben (The Strand in Miami), met citroenwodka erin: “Absolut Citron, a splash of Triple sec, a drop of Rose’s lime and just enough cranberry to make it oh so pretty in pink”. Ze zei er verder over: “What overwhelmed me was the number of people who ordered Martinis just to be seen with a Martini glass in their hand. It was on this realization that gave me the idea to create a drink that everyone could palate and was visually stunning in that classic glass. This is what the Cosmo was based on”. Dale DeGroff bedacht in elk geval de ‘flaming orange peel’.

De Cosmopolitan werd populair door de serie ‘Sex and the City’. De ‘Cosmo’ is klassiek, elegant, mooi roze kleurtje, ‘zeitgeisty’ en vooral heel ‘glamorous’.

Vinissima’s Cocktailrating: Cosmopolitan ****(*) = 9
Tja, de Cosmopolitan: klassiek, elegant, mooi roze kleurtje, ‘zeitgeisty’ en vooral heel ‘glamorous’.
Zoet en friszuur, fruitig, prachtige roze kleur, interessant, mooi in balans. Zo’n moderne cocktailklassieker verdient gewoon een 9.

Cosmopolitan - Sex and the City

Sex and the City
Echt bekend bij het grote publiek werd de Cosmopolitan doordat hoofdpersoon Carrie Bradshaw van de populaire serie ‘Sex and the City’, gespeeld door actrice Sarah Jessica Parker, in de serie regelmatig een Cosmo dronk. In aflevering 2 van seizoen 1999 duikt de Cosmo voor het eerst op en in aflevering 7 was het al “Another Cosmopolitan, please”. Daarna werd de Cosmo door de SATC-dames regelmatig besteld. Tijdens de film uit 2008 drinken de dames er weer eentje en de herinnering aan de Cosmo komt terug. “This is delicious!” zegt Charlotte. En Miranda vraagt zich ineens af: “Why did we ever stop drinking these?” Dat weet Carrie nog wel: “Because everyone else started!” Daaarmee refererend aan het enorme succes van de cocktail dankzij de serie. Rise & fall dus. Want de populariteit van de Cosmo daalt sindsdien weer. Maar dat is geen reden om ‘m niet nog eens te drinken, toch!?

En nog een weetje. De Cosmo was het favoriete drankje van Candace Bushnell. Rinkelt er geen belletje? Zij schreef een column voor The New York Observer die werd aangepast aan de bestseller ‘Sex and the City’. Carrie Bradshaw dronk dus de “signature drink” van de auteur.

Ingrediënten

 • 30ml wodka (en soms zie je 45ml, maar ik heb 30ml aangehouden)
 • 30ml Cointreau
 • 45ml cranberrysap (b.v. Ocean Spray waar het in de 70-ger jaren in Provincetown allemaal mee begon)
 • 15ml limoensap
 • 1 dash orange bitters
 • IJsblokjes
 • Garnering: 1 ‘flamed’ orange twist (sinaasappelschilletje, liefst kort boven een vlammetje gehouden)

Bereiding

 • Shake alle ingrediënten (behalve de garnering) met ijsblokjes en giet via een strainer èn een fijn zeefje (!) in een martini-cocktailglas. Dit dubbel strainen doe je bij vers citrussap zodat er geen vruchtvlees op je cocktail drijft.
 • Garneer met een sinaasappelschilletje die je even boven vuur hebt gehouden. Knijp het schilletje nog even uit vlak boven de cocktail zodat de olieën erover gesproeid worden.

NB Oorspronkelijk werd de Cosmopolitan met citroenwodka (vodka citron) gemaakt, maar vaak nu met gewone wodka en vers limoensap. De verhouding is dan b.v. 45ml citroenwodka, 15ml Cointreau, 30ml cranberrysap en 7,5ml vers limoensap (dit is de versie van Dale DeGroff). De officiële IBA-versie is met 40ml citroenwodka, 15ml Cointreau, 30ml cranberrysap en 15ml vers limoensap.

Varianten op de Cosmopolitan

 • Voor een Tequila Cosmo neem je tequila in plaats van wodka.
 • Een Rude Cosmopolitan is een beetje vergelijkbaar, maar hier gebruik je tequila reposado: 30ml tequila reposado, 30ml Cointreau, 45ml cranberrysap, 15ml limoensap en (optioneel) 2 dash orange bitters. Deze variant heeft door de reposado meer diepgang dan de Tequila Cosmo.
 • Neal Murray bedacht in 1985 Neil’s Barbados Cosmopolitan met 37,5ml Havana 3yo rum, 22,5ml DeKuyper triple sec, 45ml cranberrysap en 15ml limoensap. Een krachtige variant.
 • Voor een Brazilian Cosmo neem je cachaça in plaats van wodka.
 • Voor een London Cosmo neem je gin in plaats van wodka.
 • Voor een Kirsch Cosmo neem je kirsch eau-de-vie in plaats van wodka: 30ml kirsch, 30ml Cointreau, 45ml cranberrysap, 15ml limoensap.
 • Voor een Champagne Cosmo voeg je aan het einde nog een scheutje champagne toe.
 • In een Grand Cosmopolitan vervang je de Cointreau door Grand Marnier in mijn bovenstaande verhoudingen, dus 30ml wodka, 30ml Grand Marnier, 45ml cranberrysap, 15ml limoensap en 1 dash orange bitters.
 • In een Raspberry Cosmopolitan vervang je de Cointreau door crème de framboise en gebruik je citroenwodka: 45ml citroenwodka, 22,5ml crème de framboise, 30ml cranberrysap en 15ml limoensap. Garneer met frambozen.
 • In een Strawberry Cosmopolitan vervang je de Cointreau door crème de fraise (aardbeienlikeur) en gebruik je citroenwodka: 60ml citroenwodka, 22,5ml crème de framboise, 37,5ml cranberrysap en 15ml limoensap. Garneer met een aardbei.
 • Voor een Blue Cosmo neem je 60ml wodka, 22,5ml blue curacao, 45ml wit (!) cranberrysap en 7,5ml vers limoensap.
 • Een variatie op de Blue Cosmo is de Blue Fin. Hiervoor neem je 60ml wodka, 30ml Hpnotiq Tropical Liqueur en 45ml wit cranberrysap.
 • Voor een Ginger Cosmo neem je 45ml wodka, 15ml gemberlikeur (b.v. King’s Ginger), 10ml gembersiroop, 30ml cranberrysap, 15ml limoensap en 2 druppeltjes gemberbitters (b.v. Bob’s Ginger Bitters). Garneer met een stukje geconfijte gember op een cocktailprikkertje en gebruik een elegant cocktailglas (coupe).
 • De Cosmogroni voegt een bittertje aan het friszure en fruitige toe: 15ml gin, 30ml Campari, 7,5ml rode vermouth en 45ml cranberrysap.
 • Voor de Watermelon Cosmo neem je 22,5ml wodka, 45ml watermeloenlikeur, 7,5ml suikersiroop en een beetje (barlepel = 5ml) vers limoensap. Ook hier zie je weer veel varianten. Een andere bereiding van de Watermelon Cosmo is: Snij een stuk watermeloen af en muddle (= stamp) die tot sap. Vermeng met 45ml wodka, 15ml watermeloenlikeur (De Kuyper), 15ml cranberrysap, 15ml limoensap en 1 dash orange likeur. Kijk zelf wat jou het lekkerste lijkt. Garneer met een stukje watermeloen.
 • Een Constipolitan neemt pruimensap in plaats van cranberrysap.
 • In mijn eigen Cosmopolitan d’Amour combineer ik paarse Parfait d’Amour met Cointreau en cranberrysap. Een mooie romantische Valentijnscocktail. En in de Dutch Cupido, die ik ook zelf bedacht, heb ik de wodka vervagen door jenever. In de Chambord Cosmopolitan combineer ik 20ml Chambord, 20ml Cointreau, 40ml Finlandia wodka, 50ml cranberrysap, 10ml limoensap. Garneren met drie framboosjes. Een heerlijke fruitige variant!
 • Er bestaat ook een 0% Virgin Cosmopolitan. Die maak je door de wodka en Cointreau te vervangen door sinaasappelsap en roze sap (b.v. cranberry).
 • Kimbal Musk (van The Kitchen en broer van Tesla’s Elon Musk) bedacht de 0% CosNOpolitan met cranberrysap, limoensap, orange bitters en soda (bruiswater).
 • De Cosmo lijkt wel wat op de Kamikaze. Die cocktail maak je met gelijke delen wodka, triple sec en limoensap.

Cheers!