Boulevardier met Elijah Craig

De cocktail Boulevardier is inmiddels een Amerikaanse cocktailklassieker. Het is een variatie op de klassieke Negroni (gin – Campari -rode vermouth / sinaasappelschilletje), zeg maar het winterse broertje van Negroni. Voor de Boulevardier vervang je de gin door bourbon whiskey. Het maakt van de frisse Negroni een veel rijkere cocktail. Ik nam Elijah Craig small batch Kentucky straight Bourbon whiskey in plaats van gin en paste de verhouding wat aan. Overigens: als je de bourbon vervangt door rye bourbon, heet ie “1794”. Ze zijn allebei perfect voor een winterse namiddag!

Elijah Craig small batch Kentucky straight Bourbon whiskey. Een hele mond vol. De whiskey draagt de naam van predikant Elijah Craig, de man die voor het eerst Bourbon lagerde op verkoolde (= gebrande) eikenhouten vaten. Daarom staat er op de flessen: “Elijah Craig – the father of bourbon”.

Ingrediënten (1 cocktail)

  • 37,5ml bourbon (b.v. Elijah Craig small batch)
  • 30ml Campari
  • 30ml zoete rode vermouth (b.v. Martini Rosso)
  • Sinaasappelschilletje
  • IJsblokjes

Bereiding

  • Doe ijsblokjes in een ‘stirring’-glas of een gewoon groot glas.
  • Giet de dranken erbij en roer ca. 10 seconden om.
  • Giet via een strainer in een elegant cocktailglas (coupevormig).
  • Garneer met een sinaasappelschilletje.

Shaken or stirred?
Shaken of stirred? Kwestie van voorkeur. Meestal shake ik cocktails met ijs. Deze heb ik ge-stirred (in een speciaal ‘stirring’- of mixing-glas geroerd met ijsblokjes tot de cocktail koud genoeg is). Kenners zeggen dat stirren een zachtere methode is dan shaken. Het leverde dit keer in elk geval een heerlijk harmonische cocktail op!

Drooglegging
De creatie van de Boulevardier leidt ons naar de van oorsprong Amerikaanse schrijver Erskine Gwynne. Deze Amerikaanse expat bracht van 1927-1932 het maandelijkse magazine ‘Boulevardier’ in Parijs uit. Maar het recept wordt toegeschreven aan New Yorker Harry McElhone die Harry’s New York Bar in Parijs runde. Hij was Amerika ontvlucht omdat hij als barman van het Plaza Hotel werkeloos werd tijdens de Drooglegging. McElhone maakte de cocktail voor Erskine Gwynne en beschrijft ‘m in zijn uit 1927 daterende bargids ‘Barflies and Cocktails’, waar hij overigens Gwynne als bedenker noemt.

Verhouding
De verhouding van de drie dranken verschilt. Meestal wordt 30ml van elk gebruikt; zo is ook het oorspronkelijke recept. Omdat de Campari redelijk overheersend is en de bourbon er wat ondersneeuwt, zie je soms andere verhoudingen met meer bourbon, bijvoorbeeld 45ml bourbon (of in veel Amerikaanse recepten: 1.25 oz. whiskey, 1 oz. Campari, 1 oz. vermouth; 1.25 oz. = 37,5ml en 1 oz. = 30ml). Dat heb ik ook gedaan: 37,5ml bourbon, 30ml Campari en 30ml vermouth.

Elijah Craig small batch

Elijah Craig
Elijah Craig small batch Kentucky straight Bourbon whiskey. Een hele mond vol. De whiskey draagt de naam van predikant Elijah Craig, de man die voor het eerst Bourbon lagerde op verkoolde (= gebrande) eikenhouten vaten. Daarom staat er op de flessen: “Elijah Craig – the father of bourbon”.

Elijah Craig wordt gemaakt door de Heaven Hill distillery in Bardstown, onder supervisie van de Master Distillers Parker en zijn zoon Craig Beam die nazaten zijn van Jim Beam. Heaven Hill Distilleries Inc. is de grootste Amerikaanse producent van gedistilleerd die nog steeds familiebezit is. De distilleerderij werd vlak na het einde van de drooglegging in 1934 door de vijf Shapiro-broers samen met een groep investeerders opgericht. In 1946 kwam Earl Beam over van de Jim Beam Company om Master Distiller te worden. Zijn zoon Parker kwam in 1960 aan boord en volgde in 1975 zijn vader op als Master Distiller. Parker’s zoon Craig werkt sinds 1983 voor de firma en inmiddels samen met zijn vader als Master Distiller.

De whiskey bestaat voor 78% uit maïs, 10% uit rogge en 12% uit gemoute gerst. Voorheen rijpte deze whiskey 12 jaar, maar de nieuwe generatie Elijah Craig is een NAS (een ‘non-aged stated’) die ergens tussen de 8 en 12 jaar rijpt. De kracht van de 12 jaar oude bourbon is wat verdwenen volgens de fans, maar de producent verwacht dat deze NAS een breder publiek aanspreekt omdat de houttonen wat milder zijn. In Amerika kon het mede daardoor een tijd lang net binnen de oh zo belangrijke $20-grens blijven. Inmiddels lukt dat ook niet meer en in Nederland sowieso niet. Ik betaald €45.

In de neus ruimschoots vanille en karamel, daarna volgt rokerigheid, gevolgd door zoete specerijen zoals kaneel, maar ook gepofte appel en een vleugje honing. In de mond zacht, ondanks de 47% alc. Als je ‘m langer in je mond hebt, volgen pittigheid, nootmuskaat en rokerige houttonen en oogt de whiskey droger dan je op grond van de weelderig zoete geur zou verwachten.

Amerikaanse bourbon-whiskey zijn naam dankt aan Bourbon County in Kentucky. Elijah Craig small batch komt uit Bardstone, Kentucky. Over Bardstone schreef ik al eerder. Bardstone heeft zichzelf uitgeroepen tot “Bardstown, Bourbon Capitol of the World”. In Bardstown vind je bijvoorbeeld Willett, de Bardstown Bourbon Company en Sazerac en het stadje ligt aan de Kentucky Bourbon Trail, met onder andere Maker’s Mark en Jim Beam vlakbij. En in Bardstown wordt het jaarlijkse Kentucky Bourbon Festival gehouden.