Barnum was right

De cocktail Barnum (Was Right) is een klassieke cocktail uit de 30-ger jaren van de vorig eeuw die uit de vergetelheid is gehaald door Ted Haigh (die ook wel Dr. Cocktail werd genoemd) in zijn boek ‘Vintage Spirits & Forgotten Cocktails’ uit 2004. Er wordt gezegd dat de Barnum een variant is op de klassieker The Pegu Club (met gin, Cointreau, limoensap en bitters), maar ik vind die twee helemaal niet vergelijkbaar. Het verschil van citroensap en limoensap is minder groot, maar apricot brandy of triple sec is toch wel wezenlijk.

De oorsprong van de cocktail Barnum (Was Right) is onduidelijk, maar de naam slaat terug op Phineas Taylor Barnum. Barnum was een Amerikaanse showman en circusuitbater. Een van zijn gevleugelde uitspraken was: “There’s a sucker born every minute”, waarmee hij wilde aangeven dat er genoeg mensen zijn die gemakkelijk voor de gek gehouden kunnen worden. Kennelijk vond de bedenker van de Barnum cocktail dat de showman met zijn gevleugelde uitspraak wel gelijk had. Anyway, de Barnum is een lekkere cocktail voor wie van de combinatie van gin en citrus houdt. De apricot brandy proef je op de achtergrond met een vleugje amandelbitter.

Ingrediënten (voor 1 cocktail)

  • 60ml gin (ik nam Tanqueray Ten)
  • 30ml apricot brandy (ik nam De Kuyper)
  • 15ml citroensap
  • 2 dashes Angostura Aromatic Bitters of 1 dash Angostura Aromatic Bitters en 1 dash orange bitters (ik nam Regans’)
  • Garnering: citroenschilletje

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten met crushed ice of ijsblokjes.
  • Giet in een (liefst gekoeld) cocktailglas.
  • Garneer met een limoenschilletje.

Binnenkort de Pegu Club maar eens maken…