French Martini

Op zoek naar een lekkere cocktail met ananassap, stuitte ik op twee cocktails die een beetje vergelijkbaar zijn, maar toch door een belangrijk ingrediënt van elkaar verschillen. Ze hebben beide ananassap en wodka c.q. witte rum, maar ze verschillen door de toevoeging van een likeur. De French Martini krijgt Chambord, de Mary Pickford wordt gemaakt met Luxardo maraschino (en een beetje grenadine).

Chambord is meer dan een frambozenlikeur, en het is daarom eigenlijk jammer om dit essentiële ingrediënt daardoor te vervangen, zoals je in veel recepten voor de French Martini ziet.

Chambord
Vandaag de French Martini – een moderne cocktailklassieker. Die wordt dus gemaakt met Chambord. Deze Franse likeur is een frambozenlikeur uit het Loiredal. De likeur werd gemaakt ter ere van een bezoek van koning Lodewijk XIV aan Chambord. Naast frambozen, bestaat de verfijnde en fruitige likeur uit bramen, vanille uit Madagascar, Marokkaaanse citrusschillen, honing en oude Cognac. Chambord is dus meer dan een frambozenlikeur, en het is daarom eigenlijk jammer om dit essentiële ingrediënt daardoor te vervangen, zoals je in veel recepten ziet.

De French Martini is een zogenaamde moderne cocktailklassieker (‘contemporary classic’). De cocktail werd bedacht in de 80-ger jaren van de vorige eeuw toen er met name in de V.S. een cocktail renaissance begon. De cocktail werd bedacht in een van de bars van Keith McNally in New York City. Supersimpel om te maken, met maar drie ingrediënten en heerlijk fruitig en verleidelijk. Dat concept van drie ingrediënten is ook klassiek: een basis (hier wodka), sap (hier ananassap) en een smaakmaker (hier Chambord). Verder niks.

Ingrediënten (1 cocktail)

  • 45ml wodka
  • 45ml (vers) ananassap
  • 15ml Chambord (alternatief: frambozenlikeur)
  • IJsblokjes
  • Garnering: frambozen of ananaspartjes

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten (behalve de garnering) met ijs.
  • Giet via de strainer (zeefje op de cocktailaker) in een – liefst gekoeld – cocktailglas.
  • Garneer met frambozen of ananaspartjes.

De verhoudingen verschillen ook hier weer. Ik koos voor de zogenaamde 3-1-3 (45 wodka – 15 Chambord) – 45 ananassap). Maar je ziet ook 4-1-3 (wat meer wodka dus en daarmee straffer), 1-1-2 (30 wodka – 30 Chambord – 60 ananassap; met wat meer ananassap dus en daarmee een zoetere versie) of 3-2-1 (in dit geval 90 ananassap – 60 wodka – 30 Chambord). Kijk zelf welke verhouding het meest aanspreekt. Ik vind 3-1-3 heel evenwichtig en lekker fruitig.