Top 12 favoriete gerechten 2018 op vinissima.nl

Op 11 juni 2018 lanceerde ik mijn nieuwe site vinissima.nl voor culinaire ontdekkingsreizigers. Sindsdien heb ik tal van heerlijke recepten gepubliceerd. Benieuwd naar de favoriete recepten? Hier volgt de top12. Het is een mooie dwarsdoorsnede van wat ik kook en publiceer, namelijk gerechten uit de wereldkeuken. Europa is favoriet, zoals je ziet, met gerechten uit onder andere Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje, maar ook België en zelfs Polen en Rusland. Nee, Hollandse pot vindt je bij mij zelden. Maar daarvoor maak ik ook graag uitstapjes naar Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Van dat laatste continent stonden zelfs twee gerechten in de top 12, namelijk uit Panama en Costa Rica. Bij de meeste recepten vind je trouwens passende wijntips.

Gun je zintuigen een ontdekkingsreis, want er valt nog zoveel te genieten …”

Top 12 favoriete recepten van 2018 (klik op de link om het desbetreffende recept te bekijken):

 1. Parmentier de confit de canard
 2. Poolse golabki (gevulde koolrolletjes)
 3. Russische Boeuf Stroganoff
 4. Gevulde bavette met tomaten-paprikasaus
 5. Pasta arrabiata vs pasta amatriciana
 6. Boulets à la Liégeoise: Luikse ballen met uien-rozijnensaus
 7. Griekse kleftiko met lamsvlees uit de oven
 8. Courgette-cannelloni met confit de canard en tomatensaus
 9. Risotto met peren en taleggio
 10. Spaanse fideuà met venusschelpen en sobrasada
 11. Panamese ropa vieja y arroz con coco (rundvlees met kokosrijst)
 12. Arroz con pollo: kip met rijst uit Costa Rica
Villa Vinissima - voor culinaire ontdekkingsreizigers

Inspiratie
Wij eten 4 à 5 keer per week iets nieuws dat we nooit eerder maakten. Soms is dat een variatie op een eerder gemaakt gerecht, vaak is het totaal nieuw. De inspiratie haal ik uit actuele gebeurtenissen als een land in de belangstelling staat (Maltese stoofschotel van konijn). Maar heel vaak is een trefwoord (ingrediënt, specerij, groente etc.) het vertrekpunt voor een nieuw gerecht, zoals saffraan, bietjes, artisjok (lamsrack met salade van artisjok en tuinbonen), mango (dat resulteerde in mango-mojito kip met mangosalsa), chipotle (tortilla met gemarineerde biefstukjes en chipotle-mayonaise), koken met banaan (kip met een saus van banaan en spiced rum); of het thema ‘groen’ of ‘rood’ (gevulde bavette met tomaten-paprikasaus). Ik ging ook vaker bewust koken met een ‘leftover’, een restje forel bijvoorbeeld (forelrisotto), een peer (marinade voor Koreaanse bulgogi), een stukje Taleggio (risotto met peer en taleggio) of wat aardappelschijfjes (tarte aux pommes de terre et oignons). Daarnaast doe ik af en toe mee aan het foodblog event van de Facebook-groep Foodbloggers Benelux. Zo kookte ik onder meer met espresso (bavette met espresso-chipotle marinade) en kataifi-deeg (bavette in kataifi-deeg). En deze zomer was het WK Voetbal voor mij een inspiratiebron; ik pakte meestal een van de landen die een avondwedstrijd speelde, dat levert gerechten uit verrassende landen op, zoals Panama, Costa Rica of Kroatië. Je ziet, mogelijkheden te over voor het verzinnen van nieuwe gerechten. Zo blijft het leuk en spannend. Ik schreef niet voor niets bij de lancering van mijn nieuwe site: “Genieten willen we allemaal. En met wat meer tips en kennis kun je nog meer genieten! Proef de sfeer, kleuren, geuren en smaken. Gun je zintuigen een ontdekkingsreis, want er valt nog zoveel te genieten …”

Volg vinissima…
Wil je niks missen? Volg vinissima dan op mijn Facebook-pagina Villa Vinissima: https://www.facebook.com/VillaVinissima/
of via Instagram: @vinissima
Hier vind je niet alleen heerlijke recepten, maar ook smakelijke verhalen over wijn(gebieden), handige wijn-spijs tips en zinneprikkelende cocktails.

Geniet en eet smakelijk!