fideuà met venusschelpen en sobrasada

Spaanse fideuà met venusschelpen en sobrasada. Ofwel: fideuà con almejas y sobresada. Weer zo’n heerlijk mediterraan gerecht dat zomer uitademt. Fideuà is denk ik best onbekend in Nederland, en dus ook lastig te krijgen; hetzij je vindt een Spaanse specialiteitenwinkel. Een fideuà als gerecht komt oorspronkelijk uit Valencia en lijkt op een paëlla, maar in plaats van rijst neem je de fideuà-noedels. Paëlla met pasta dus. Weer eens wat anders. Heb je geen fideuà, gebruik dan dunne elleboogjesmacaroni of breek spaghetti of linguine in stukjes. Je bereidt de fideuà een beetje als risotto, dus scheutje voor scheutje bouillon toevoegen tot de pasta gaar is. Ik vond grappig genoeg Griekse pasta uit Messara (Kreta) die wel heel erg lijkt op de afgebroken korte fideuà-pasta, dus nam ik deze keer die. In eerdere gerechten gebruikte ik gebroken linguine.

Een fideuà komt oorspronkelijk uit Valencia en lijkt op een paëlla, maar in plaats van rijst neem je de fideuà-noedels. Paëlla met pasta dus. Heb je geen fideuà, gebruik dan dunne elleboogjesmacaroni of breek spaghetti of linguine in stukjes. Je bereidt de fideuà een beetje als risotto, dus scheutje voor scheutje bouillon toevoegen tot de pasta gaar is.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 kilo vongole (venusschelpen), schoongemaakt en gecontroleerd (kapotte of open schelpen weggooien!)
 • 400gr fideos/fideuà-pasta (of spaghetti of linguine in stukken van 4 à 5cm gebroken)
 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 knoflookteentje, gesnipperd
 • 2 rode paprika’s, zonder zaadlijsten en in blokjes of reepjes
 • 100gr sobrasada (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie recept voor homemade sobrasada)
 • 4 rijpe tomaten, ontveld en zonder zaadlijsten en in stukjes
 • 150ml witte wijn
 • 400ml (groente-of vis-)bouillon
 • Enkele draadjes saffraan
 • Een laurierblaadje
 • Snufje gedroofde chilivlokken (optioneel en naar smaak)
 • Zout en peper
 • Olijfolie om te bakken
 • Peterselie, gehakt

Ik heb fideuà al twee keer eerder gemaakt. Als visstoofpotje uit Málaga (Cazuela de fideos malagueña con almejas) en als Catalaanse fideuà met vis en garnalen. Nu dus Spaanse fideuà met venusschelpen en sobrasada, een eigen verzinsel, waarbij ik sobrasada eigenlijk als smaakmaker heb gebruikt. Vis met vlees (sobresada is een soort smeerbare chorizoworst, van varken dus, zie ook hier). Surf & turf op z’n Spaans.

Bereiding

 1. Fruit blokjes ui zachtjes. Bestrooi met zout zodat ze wat beter karameliseren en laat ze 5 minuten zachtjes bakken. Ze mogen niet bruin worden.
 2. Doe de knoflook erbij en fruit een minuut mee.
 3. Voeg paprika toe en twee minuten mee.
 4. Booeg sobrasada toe en bak even mee.
 5. Voeg de wijn, tomaat, saffraan, het laurierblaadje, de chilivlokken en de pasta toe, roer goed door en laat 5 minuten op zacht vuur sudderen totdat de vloeistof bijna verkookt is.
 6. Giet telkens net zoveel bouillon erbij dat de pasta onder water staat. Giet opnieuw bij als de pasta het water bijna heeft opgenomen. Hou een iets langere kooktijd aan dan normaal voor de pasta (dus bijvoorbeeld kooktijd 10 minuten voor pasta wordt nu 12 à 13). Proef tussendoor of de pasta bijna gaar is.
 7. Voeg de laatste 3 minuten de vongole toe (niet eerder, anders worden ze droog en taai). Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als het te droog wordt; dit gerecht is sowieso een beetje soep-achtig, dus wat extra vocht is geen probleem. De schelpjes zijn gaar als ze allemaal open zijn.
 8. Breng op smaak met peper. Zout is niet nodig als je die bij stap 1 al over de uien heb gedaan.
 9. Garneer met wat peterselie en dien op.

Wijntip: Kies een volle Spaanse witte wijn erbij. Neem bijvoorbeeld een witte Rioja of een wijn van het druivenras godello uit Valdeorras. Ik koos dit keer voor een wijn uit buurland Portugal, de 2014 encruzado van Quinta dos Carvalhais uit de Dão. Een volle witte wijn met 6 maanden houtrijping van vooral encruzado met een beetje verdelho. De wijn bleek nog te jong en daarom heb ik ‘m gekaraffeerd.

İSalute y buen provecho!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl

Messara pasta
sobrasada als smaakmaker
fideuà