Lamsrack met salade van artisjok en tuinbonen

Het trefwoord waarmee ik vandaag aan de slag ging, was “artisjok”. Nou is het nog nèt niet het seizoen voor mijn favoriete verse Bretonse artisjokken, dus heb ik gekeken naar een waardig alternatief. Het werd lamsrack met salade van artisjok en tuinbonen. Erbij een lekkere muntdressing die ook het lammetje doet glimlachen en een fijne Côtes du Rhône Villages.

Ingrediënten (2 personen)

 • Blikje artisjokharten (400gr), uitgelekt en de harten in vieren gesneden
 • 800gr verse tuinbonen in de peul of 250gr diepvriestuinbonen. Van 800gr verse tuinbonen, hou je ca. 200-250gr gedopte tuinboontjes over.
 • 1 lamsrack (8 lamskarbonaadjes)
 • Zout en peper
 • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
 • 1EL Provençaalse kruiden
 • Boter om in te bakken

Voor de dressing van de salade:

 • Sap van ½ citroen
 • 4EL olijfolie
 • 1TL mosterd
 • Zout en versgemalen peper
 • 10 blaadjes munt, fijngehakt

Bereiding

 1. Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast.
 2. Verwarm de oven voor op 160°
 3. Dop de tuinbonen als je verse hebt. Hebt je diepvries: zie stap 6.
 4. Wrijf de lamsrack in met de gehakte knoflook en bestrooi vervolgens met zout, versgemalen peper en Provençaalse kruiden.
 5. Braad de lamsrack aan beide kanten aan en leg in een ovenschaal. Zet 12-18 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de lamsrack en je eigen voorkeur, rosé of iets meer gaar; wij deden 16 minuten).
 6. Als je diepvriestuinbonen neemt, is het lekker om ze dubbel te doppen. Zie tip hieronder. Kook de tuinboontjes (zowel de verse als de diepvries) daarna ca. 5-6 minuten in water met zout.
 7. Maak de dressing door alle dressingingrediënten te vermengen. Italianen houden hun dressing voor zo’n salade vaak heel puur. Alleen het sap van 1 citroen en 4 eetlepels olijfolie, plus zout en versgemalen peper. Ik heb gehakte muntblaadjes toegevoegd aan de dressing. De munt past heerlijk bij lam, vandaar dat er lamsrack op het menu stond. Hou je niet van munt, vervang die dan door geraspte schil van een citroen of door verse basilicum.
 8. Haal het vlees uit de oven en laat onder aluminiumfolie een paar minuten rusten.
 9. Snij dan de lamsrack tussen de botjes door (meestal krijg je 8 lamskoteletjes van 1 lamsrack).
 10. Vermeng de dressing met de gekookte tuinboontjes en de artisjokharten en verdeel over een (platte) schaal. De salade mag best een beetje lauwwarm zijn.
 11. Serveer de lamskoteletjes met de lauwwarme salade.
tuinbonen doppen

Tip (dubbel)doppen tuinbonen: Verse tuinboontjes hoef je maar één keer te doppen (= uit de peulen halen). Diepvriesbonen zijn al gedopt en die dop je liefst zelf nog een tweede keer zodat je geen last hebt van de wat harde schilletjes. Je moet hiervoor de tuinbonen (diepvries of verse uit de schil als je die toch nog een keer wilt doppen) blancheren. Gebruik water zonder zout en kook de tuinbonen 2 minuten. Spoel ze daarna direct af met koud water. Dan kun je ze dubbel doppen door met een klein scherp mesje of je nagel een sneetje te maken tegenover de navel van de boontjes. Met zachtjes drukken druk je de tuinboontjes er dan zo uit, waarna je ze verder kunt bereiden. Als je de tuinbonen blancheert, hoef je ze daarna uiteraard minder lang te koken. Check voor de zekerheid tussendoor of de bonen al (beet)gaar zijn.

Domaine de la Renjarde 2012

Wijntip: kies een lekkere Zuid-Franse rode wijn, uit de Rhône (Côtes du Rhône kan, maar dit gerecht verdient ook iets chiquers, zoals Gigondas of Châteauneuf-du-Pape), Provence of Languedoc-Roussillon. Liever rosé? Kies voor een krachtige kruidige rosé, zoals een rosé uit Bandol in de Provence.

Ik koos voor de 2012 Côtes de Rhône Villages, Massif d’Uchaux van Domaine de la Renjarde. Een baksteenrode wijn met fraicheur en zachte rijpe tannines. Zwoel en doorstoofd. Pruimen, kruidigheid, pepertje, rozemarijn, bramen en zwarte bassen. Past uitstekend bij het lammetje en de salade.

Eet smakelijk!