Luikse ballen

Gehaktdag maar dan anders. Op tafel staan vandaag boulets à la Liégeoise, de fameuze Luikse ballen met uien-rozijnensaus. De middelgrote ballekes zijn heerlijk zoet door de saus met uien, rozijnen èn stroop. Serveer er bijvoorbeeld sla en frieten bij en een glas Leffe bruin. Dit gerecht vind je overal in de Luikse brasserietjes, en terecht. Echt hartverwarmend Belgisch comfort food voor donkere dagen.Naast de Luikse wafels hebben we er nu dus nòg een Luikse klassieker bij.

Luikse ballen: de middelgrote ballekes zijn heerlijk zoet door de saus met uien, rozijnen èn stroop.

Ingrediënten (4-5 personen)

Voor het gehakt:

  • 500gr gehakt (ik nam rundergehakt, maar half-om-half mag ook)
  • 3-4 sneetjes witbrood, zonder korsten
  • 75ml melk
  • 1 ei (optioneel)
  • 1 sjalot of kleine ui, fijn gesnipperd
  • 2 takjes tijm, blaadjes eraf gerist
  • Een handjevol peterselie, fijngehakt
  • Een beetje paneermeel voor als het gehaktmengsel onverhoopt nog wat te nat is
  • Zout en versgemalen peper
  • Boter om in te bakken

Voor de saus:

  • 1 grote ui of 2 middelgrote uien (ik nam een grote zoete ui), in ringen
  • 2EL bloem
  • 3EL Luikse stroop (de Belgen noemen dit ook wel ‘poepgelei’; of neem een andere appel- of perenstroop)
  • 100gr (witte) rozijnen
  • Een pot kalfs- of runderfond à 380ml + 150ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 2-3EL rode wijnazijn (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur; ik heb er iets meer in gedaan omdat ik de saus iets frisser wilde)
  • Zout en versgemalen peper
  • Boter om in te bakken

Bereiding

  • Week het brood in de melk in en knijp het daarna uit.
  • Voeg het brood bij het gehakt. Doe de gehakte ui, peterselie, tijm en het ei erbij en breng op smaak met zout en peper. Tip: vind je de rauwe ui niet fijn, fruit de snippers dan kort voordat je ze door het gehaktmengsel doet.
  • Vermeng het gehaktmengsel goed met je handen totdat het een homogene massa is. Draai er 12 middelgrote ballen (met 4 à 5cm diameter). Ja 12, en niet 8 zoals je van een pond gehakt veel leest; je wilt er namelijk drie per persoon van op je bord!
  • Smelt een klontje boter in de pan en braad de ballen aan alle kanten goudbruin aan en haal ze daarna uit de pan.
  • Maak nu de saus. Doe een klontje boter in de pan en fruit de uienringen glazig. Bestrooi met bloem en laat kort meebakken.
  • Voeg nu de overige ingrediënten voor de saus toe en verwarm.
  • Leg de ballen terug in de pan en sudder in ca. 30 minuten met het deksel op de pan zachtjes gaar. De saus is dan ook lekker ingedikt. Breng op smaak met zout en peper en voeg nog een scheutje azijn toe als je de saus te zoet vindt (in dat geval nog even goed dookoken).
  • Serveren: schep op elk bord wat saus en drie Luikse ballen. Serveer met sla, witlof of haricots vert en Vlaamse frieten (of gebakken aardappeltjes  en geef er een lekkere klodder mayo bij. De combinatie van frieten en sla is de klassieke, dus die koos ik.

NB Zoals altijd met recepten, zie je ook hier discussie over welke ingrediënten er wel en niet in horen. Wel/geen ei in de ballen? Wel/geen bier, tomatenpuree of mosterd in de saus? Iedereen heeft z’n eigen variant, ik ook. Ik prefereer met ei, zonder tomatenpuree of mosterd en zeker niet met bier in de saus. Bier erbij? Ja! Zie hieronder. Een must is in elk geval ui en peterselie in de ballen, en ui, rozijnen en stroop in de saus. Verder lekker experimenteren op deze Luikse klassieker!

Biertip: vandaag eens geen wijntip, maar weer een keer een biertip. Bij Luikse ballen drink je natuurlijk een mooi Belgisch speciaalbiertje. Ik koos voor Leffe bruin dat door z’n karamelaroma’s mooi aansluit bij het zoete van de Luikse ballen. Wil je een ander bier, kies bijvoorbeeld Westmalle Dubbel of Chimay.

Eet smakelijk!

Luikse ballen in uien-rozijnensaus