Foodblog Event - bavette met espresso-chipotle marinade

Bavette met espresso-chipotle marinade, geroosterde truffelaardappeltjes en gekleurde wortelen. Dat is het resultaat van de kookinspiratie die ik uit de Foodblog Event van deze maand haalde. Het stond voor mij vast dat het iets met koffie (espresso) zou worden. Daaromheen ben ik gaan associëren om goede smaken erbij te halen. Met name de lichte rokerigheid van de chipotle-pepers sluiten goed aan bij de gebrande koffietonen en geven het vlees een heel subtiele smaak. De ovengeroosterde aardappeltjes en groenten maken het geheel tot een mooi herfsttafereeltje.

Foodblog Event
Het Foodblog Event is een kookwedstrijd van de Facebook-groep Foodbloggers Benelux. Vooral bedoeld om de deelnemers uit te dagen tot nieuwe creaties. Vorige keer was het thema onder andere ‘Kookboek uit je vakantie’. Ik nam toen een kookboek uit Engeland mee en kookte sesamkip met snelle kimchi uit het boek ‘Nadiya’s British Food Adventure’. Ik heb uiteindelijk het foodblogevent van september met mijn inzending gewonnen. Leuk! Aan de slag dus met het oktober-thema.

De challenge voor deze maand bestaat uit twee thema’s: KOFFIE IN DE KEUKEN of CULINAIR WILDSEIZOEN. Ik was van plan ze te combineren, want ik ben dol op espresso en dol op wild. Maar uiteindelijk had ik er zin in om een bavette te verwennen met een cafeïneshotje en dus ging ik met het gegeven espresso en bavette aan de slag.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 bavette à 300-400gr
  • Boter of olijfolie om de bavette in te braden
  • Voor de marinade:
    • 2 sterk gezette espresso’s (ik gebruikte Nespresso Dharkan) van 40ml poer espresso
    • 1 teentje gerookte knoflook, fijngesnipperd
    • 1 schepje rietsuiker
    • 1 ½ EL diced chipotle pepper (gesneden chipotle-pepers uit Mexiko met milde rooksmaak)
  • 300gr paarse truffelaardappeltjes (‘truffe de chine’ of ‘vitelotte noir’), schoongeboend
  • 400gr wortelen (liefst in verschillende kleuren: oranje, geel, paars), geschrapt
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1EL verse tijm en rozemarijn, de blaadjes van de stelen gerist en gehakt
  • 2EL olijfolie
  • 2EL balsamico-azijn
  • 1EL ahornsiroop
  • Versgemalen peper en zeezout
  • Optioneel: partjes rode ui en rode biet
  • Optioneel: chips van truffelaardappel en/of groentechips
bavette met espresso-chipotle marinade

Associëren
Even culinair mindmappen à la Angelique Schmeinck. Associëren dus bij espresso en bavette. Wat past daar verder bij? Eh … koffie … espresso, cacao/chocolade, gebrand, rokerig, gerookte knoflook, bourbon whisky, bruine rum, La Trappe Quadrupel-bier, chipotle-pepers, ahornsiroop, rietsuiker, sojasaus, balsamico-azijn. En verder misschien ook: zwarte quinoa, freekeh, truffelaardappeltjes, shiitake, worteltjes uit de oven. Poffen, grillen, oven, roken, rub, marinade.
Met deze ingrediënten ging ik aan de slag en maakte uiteindelijk een keuze. Het resultaat: bavette met espresso-chipotle marinade, geroosterde truffelaardappeltjes en gekleurde wortelen.

Bereiding

  • Maak een marinade van de espresso, gerookte knoflook, rietsuiker en chipotle-pepers. Marineer de bavette in z’n geheel minstens 1-2 uur in de espresso, gerookte knoflook en chipotle-pepers.
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Snij de truffelaardappelen doormidden of in stukken als ze groot zijn. Snij de wortelen doormidden als ze heel dik zijn.
  • Leg de truffelaardappel en wortelen op een bakplaat (al dan niet met bakpapier). Verdeel de knoflook, tijm, rozemarijn, gemalen peper en zeezout erover. Sprenkel er wat olijfolie, balsamico-azijn en ahornsiroop over en vermeng het met je handen door de aardappelen en wortelen. Bak de aardappelen en wortelen in ca. 50-55 minuten gaar in de oven. Check af en toe of het niet verbrand en schep elk kwartier even om.
    Tip: je kunt er ook partjes rode ui en rode biet aan toevoegen.
  • Haal de bavette uit de marinade en bak 4-5 minuten per kant in een (gril)pan. Haal de bavette uit de pan en laat het vlees onder aluminiumfolie een paar minuten rusten. Snij de bavette dan in plakken van ca. een halve centimeter.
  • Serveren: geef de geroosterde truffelaardappeltjes en gekleurde wortelen bij de plakken bavette. Als extra crunchy element kun je het nog garneren met wat (zelfgemaakte of gekochte) groentechips of chips van truffelaardappel.
    Voor chips van truffelaardappel heb je voor dit gerecht voor 2 personen 1 truffelaardappel nodig. Snij die (met schil) met de mandoline in flinterdunne schijfjes. Je kunt ze nu frituren in frituur- of arachide-olie of in de oven. Laat ze uitlekken en bestrooi ze met fleur de sel of grof zeezout. In de oven kan ook. Verwarm de oven tot 200 graden (heteluchtoven). Vet de schijfjes in met olie. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Ze mogen elkaar niet raken of overlappen. Bak de schijfjes 10 minuten en draai ze dan om en bak ze nog eens 10 minuten. Laat ze uitlekken en bestrooi ze met fleur de sel of grof zeezout.

Wijntip: drink er een glaasje stevig rood bij, bijvoorbeeld zinfandel uit de V.S., tannat uit Chili, shiraz uit Zuid-Afrika of Australië, Portugese rode wijn uit de Douro. Of zoals wij deden: 2016 Mas de Mas, Terrasses du Larzac uit de Languedoc (Pézenas). Een volle rode wijn van 40% syrah, 35% mourvèdre, 20% carignan en 5% grenache. 8 maanden rijping op 225L- en 500L-vaten van Frans eiken. 20% is nieuw hout, de rest is 1 en 2 jaar oud. De wijn is sappig, fruitig, zachte tannines, fraicheur en licht rokerig.

Eet smakelijk!

bavettereepjes met espresso-chipotle marinade
geroosterde truffelaardappeltjes en gekleurde wortelen