tortilla met gemarineerde biefstukjes

Tortilla met gemarineerde biefstukjes, geroosterde groenten en chipotle-mayonaise. Dat stond gisteren op ons menu. Erbij mijn heerlijke vleesmarinade en een fijne chipotle-mayonaise die een echt Zuid-Amerikaanse tintje aan het gerecht geven.

Ik gebruikte bij gebrek aan enkele specerijen bij mij thuis een eigen alternatief om biefstukjes te marineren. Het smaakte heerlijk en ik wil het jullie niet onthouden. Prima voor bijvoorbeeld biefstukjes of entrecôte. Even kort op een hete geribbelde grilplaat en klaar! Op de BBQ kan natuurlijk ook, maar daar was het nu wat te koud voor; de grilplaat is dan een prima alternatief. En je kunt de marinade ook prima gebruiken voor groenten die je wilt roosteren.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 biefstukjes, in plakjes van ca. 1 cm
  • Een schaaltje verse babymaïs à 100gr (ca. 10 stuks) (als je geen verse kunt krijgen, neem dan uit blik en sla stap 3 over)
  • 1 rode puntpaprika, in reepjes
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 avocado
  • Sap van 1 limoen
  • Kerstomaatjes (ca. 20)
  • 6 kleine tortilla’s (small, Ø 12cm)
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Voor de chipotle-mayonaise

  • 6EL mayonaise
  • 1EL chipotle-peper in adobesaus (La Morena diced chipotle pepper, pot à 230gr)

Voor de marinade

  • 1dl goede olijfolie (geen extra vergine)
  • 1EL Piment d’Espelette (*)
  • 1EL uienpoeder
  • 1TL gedroogde chilivlokken (meer of minder afhankelijk voor uw eigen pittigheidsvoorkeur)
  • 1 uitgeperst knoflookteentje

Bereiden

  1. Maak de marinade en laat het vlees er een uurtje in marineren. Dep het vlees eventueel nog wat droog voordat je het vlees op de grilplaat of BBQ legt.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  3. Vermeng de reepjes paprika met knoflook en olijfolie. Bestrooi met zout en peper en leg d=ze in een ovenschaaltje. Bak ze 25 minuten in de oven.
  4. Leg de tomaatjes in oven ovenschaaltje en vermeng met wat olijfolie. Zet ze 20 minuten in de hete oven.
  5. Kook de babymaïs in zout water in 5 minuten beetgaar. Doe ze de laatste 10 minuten bij de paprikareepjes en zet ze samen in de oven.
  6. Leg de tortilla’s in aluminiumfolie en verwarm die in 8-10 minuten in de oven.
  7. Maak ondertussen de chipotle-mayonaise door mayonaise en chipotlesaus te vermengen.
  8. Snij de avocado in plakjes en bedruip met limoensap om verkleuren tegen te gaan.
  9. Gril op het laatst de biefstukjes op de grilplaat (op de BBQ of in de pan). 1 à 2 minuutjes per kant maximaal.
  10. Serveren: leg een tortilla op het bord en beleg met biefstukjes, de gegrilde groenten en kerstomaatjes en wat avaocado. Geef er wat chipotle-mayonaise bij.

Wijntip: bij dit gerecht passen heel veel soorten rode wijn. Neem altijd een wat zwoelere wijn met donker fruit, milde zuren en rijpe tannines. Denk aan wijnen uit Puglia (primitivop, negroamaro) of malbec uit Argentinië. Ik koos voor een Priorat, de Ònix Classico van Vinicola del Priorat. Heerlijk soepel zacht sappig en fruitig Spaans rood uit topgebied Priorat van de druivenrassen garnacha (= grenache) en mazuela (= carignan). Paste geweldig.

logo piment d'espelette

Piment d’Espelette
(*) Piment d’Espelette is het poeder dat voortkomt uit een Franse, kleine paprika die lijkt op Spaanse peper. Matrozen van Columbus schijnen de pepers ooit als plantjes te hebben meegenomen op de terugreis uit Zuid-Amerika/Mexico. Nergens wilde de piment groeien, behalve in Frans Baskenland, in de streek Aquitaine, net boven de Pyreneën. Piment d’Espelette ruikt naar paprika, maar is intenser en aromatischer van smaak. Het is pittig (zeg maar mild pikant), maar het brandt niet zoals chilipeper. Piment d’Espelette heeft sinds 1999 dan een erkend AOP-label (appellation d’origine protégée) en komt uit het dorpje Espelette in Frans Baskenland of één van de negen dorpjes in de buurt. Heb je geen Piment d’Espelette, dan kun je paprikapoeder of gerookte paprikapoeder (pimenton de la Vera) gebruiken, maar dan mis je het heerlijke aroma van Piment d’Espelette.

Eet smakelijk!