Jamaicaanse jerk chicken

Ik kreeg als thema voor het diner het onderwerp ‘gegrild’. Daar kun je natuurlijk alle kanten mee op, zeker als je de barbecue aansteekt en er weer eens de gebruikelijke worstjes en hamburgers op gooit. Maar ik heb de oven en op het laatst de gril in de oven gebruikt voor het thema gegrild voor een heerlijke Jamaicaanse jerk chicken. Jerk chicken ziet er zwart geblakerd uit. Jerk chicken is pittig gemarineerde kip uit Jamaicadie je grilt op de BBQ of in de oven. Ik wilde altijd al eens die heerlijke jerk chicken maken, en dit was een mooie aanleiding! Ik serveerde er limoenpartjes, kokosrijst en een vrolijke mangosalade bij. Die kokosrijst en mango dempten ook meteen de pit; best fijn, want die pepertjes in de marinade maakten de kip toch best spicy. Maar geen zorg, je kunt ook minder of mildere pepertjes gebruiken! Sowieso is dit een heerlijk zomers gerecht waar je van gaat genieten. “Yeah mon!”, echt wel. Nu nog een tropische cocktail of een lekkere rosé erbij en wat Jamaicaanse muziek op de achtergrond en de zomer is compleet (als het weer een beetje meewerkt…).

Jerk chicken is pittig gemarineerde kip uit Jamaicadie je grilt op de BBQ of in de oven.

inspiratiethemas voor het koken

Inspiratiethema’s voor het koken
Degenen die mij volgen, weten inmiddels dat ik af en toe wat thema’s voor de komende diners krijg. Onlangs stond heilbot met blauwe regendruppels op het menu. Ik had namelijk als een van de thema’s ‘regen’ of ‘druppels’ gekregen. Koken op thema, of koken op trefwoord, doe ik wel vaker. Ik vraag dan aan het thuisfront om een trefwoord voor het diner ’s avonds. Zo heb ik al gekookt op het thema groen, paars, citroen, rond, rook, champignons, sugarsnaps, fruit, tijm, peterselie, roze peper, mosterd, hout (hout ook al eerder gedaan), roze, geel (Spaanse gele rijst met kip), meloen (vegan poke bowl met geroosterde watermeloen) en ijs (daarmee maakte ik dit keer een heerlijke Dutch Baby pancake met citroensorbet en vers rood fruit). Het begint een leuke lijst te worden. Maar de thema’s worden lastiger. Zo kreeg ik onlangs dus het thema ‘regen’ en voor deze week sport, gegrild, storm en the blues. Storm heb ik al uitgewerkt (Tuna Mornay met blikvoer). En ik bedacht zelf dat ik eindelijk iets hartigs met tonkabonen wilde maken. We trapten de week dus af met storm en nu…

ingrediënten Jamaicaanse jerk chicken
gemarineerde jerk chicken
jerk chicken insmeren met ketchup en sojasaus

Ingrediënten jerk chicken (2 personen)

  • 6 kipdrumsticks met vel

Voor de marinade:

  • 2 Scotch bonnet pepertje (of Madame Jeanette, habanero of adjuma; allemaal felle rakkers, dus kijk een beetje uit of gebruik minder of mildere pepertjes!), zonder zaadlijsten. Ik gebruikte twee gele adjuma’s (100.000-400.000 op de Scoville-scvhaal).
  • 1 rode ui
  • 6 knoflookteentjes, gepeld
  • 3cm gember, in plakjes
  • 4EL donkerbruine suiker
  • 75ml ananas- of vers sinaasappelsap
  • Sap van 2 limoenen
  • 1EL gedroogde tijm
  • 2TL pimentpoeder
  • 6 kruidnagelen of 1TL kruidnagelpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1TL vers geraspte nootmuskaat
  • 1TL kaneel
  • Zout
  • Peper
  • Optioneel als je de oven gebruikt en niet de BBQ: 1TL liquid smoke toevoegen (of gerookt paprikapoeder of chipotle)

En:

  • 125ml ketchup
  • 50ml sojasaus

Voor de garnering:

  • 2 bosuien, in ringetjes
  • 1 limoen, in partjes

Bereiding Jamaicaanse jerk chicken

  • Begin de avond ervoor met de marinade.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de marinade en maak er met de blender een glad papje van.
  • Leg de kip in de marinade en leg in de koeling. Ik gebruik hiervoor een zipperzak, maar het kan natuurlijk ook in een kom die je afdekt.
    Tip: ik heb het vel van de drumsticks naar beneden getrokken zodat de marinade echt op het kipvlees komt en niet alleen op het vel. Ook het vel heb ik met de marinade ingesmeerd. Voor het bakken heb ik het vel over de drumsticks getrokken om het kipvlees sappiger te houden.

Op de dag zelf:

  • Haal de kipdrumsticks ruim van tevoren uit de koeling om op kamertemperatuur te brengen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de kipdrumsticks uit de marinade en trek het vel weer over de drumsticks.
  • OVENBEREIDING: Leg de gemarineerde drumsticks met het vel naar beneden in een ovenschaal. Bak de drumsticks in de voorverwarmde oven ongeveer 40-45 minuten. Besmeer na 10 minuten met de helft van het ketchup-sojasaus mengsel en bak nog 10 minuten. Keer de drumsticks dan (dus na 20 minuten). Bak ze nog 10 minuten en besmeer ze dan weer met het ketchup-sojasaus mengsel. Na 10-15 minuten zet je dip ovenschaal nog ca. 5 minuten onder de gril zodat de kip lekker grilt. Als je, zoals ik, het vel niet eet, dan maakt het niet uit of het wat zwart wordt. Je krijgt dan wel een lekkere grilsmaak. Eet je het vel wel mee, blaker je kip dan minder.
    AIRFRYER: Haal de gemarineerde kip uit de koeling en leg steeds de drumsticks in het mandje van de airfryer (max. vier per keer is het beste). Bak de jerk chicken in ongeveer 25 minuten op 200°C gaar en crispy. Ook hier halverwege keren en insmeren met het ketchup-sojasaus mengsel.
    En uiteraard kan de BBQ ook.

Serveren:

  • Als de kip gaar is, serveer je de kip met bosuiringetjes en partjes limoen.
    Ik gaf er ook nog onderstaande kokosrijst en mangosalade bij.

Wijntip: fruitige rosé (mijn voorkeur hierbij), een witte wijn van pinot gris of een witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje.

in de oven gegrilde jerk chicken
jerk chicken met kokosrijst mangosalade en rosé
Jamaican jerk chicken

Kokosrijst
Ingrediënten kokosrijst:

  • 75-100gr basmatirijst p.p.
  • Een blik kokosnelk
  • Water
  • Zout

Bereiding kokosrijst:

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing in de kokosmelk en wat water met zout.
  • Giet af.
ingrediënten mangosalade

Mangosalade
Ingrediënten mangosalade:

  • 1 mango, in kleine blokjes
  • 1 rode ui, in kleine blokjes
  • Een halve komkommer, in kleine blokjes
  • 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes
  • 1 groene jalapeño-peper, in kleine blokjes
  • 100gr kerstomaatjes, in kwarten of in kleine blokjes
  • En voor de dressing: sap van 1 limoen, 2EL ciderazijn of witte balsamico, 2 fijngehakte knoflookteentjes, zout en peper

Bereiding mangosalade:

  • Snij alle ingrediënten in kleine blokjes en vermeng met de dressing.
  • Laat een half uurtje intrekken.