gehakt-bieten köfte

Weer een nieuw trefwoord voor het avondeten. Dit keer kreeg ik als trefwoord: PAARS. Ik maakte al eerder een gerecht rond het thema paars. Toen maakte ik: entrecôte met ube, paarse spruitjes en paarse Cumberlandsaus. Ik maakte ook al een keer paarse gnocchi, en ik maakte al eens een geweldige paarse risotto met bosbessen en gorgonzola. Nu wilde ik weer wat nieuws. Nou zijn er best veel soorten eten paars, van aubergines en bosbessen en bramen, tot paarse bloemkool, bietjes en zwarte rijst. Ik besloot drie dingen met bietjes te maken en hoopte dat het paars zou uitvallen: gehakt-bieten köfte met bieten-belugalinzen salade en paarse bietenhummus. Nou, je ziet het op de foto: rood is het nieuwe paars. 😉 Geen paars te bekennen helaas. Jammer. Maar de reden van de trefwoorden is inspiratie. En dat lukte, want ik maakte drie nieuwe gerechten. Voor het eerst maakte ik hummus (er moeten dus meer bietjes in voor meer paarsrode kleur). De salade was weer een variant op een eerdere linzensalade met puy-linzen. En met de gehakt-bieten köfte was het de eerste keer dat ik bietjes door gehakt deed. Ook dat lukte goed en ik wil jullie het recept niet onthouden. Kennelijk is het deze week de Nationale Week Zonder Vlees. Het zal. Ik doe niet mee, misschien deels, maar niet omdat het een weeklang ‘moet’. Ik heb trouwens wel heerlijke vegetarische gerechten op mijn site staan, maar ik bepaal zelf wel wanneer ik een dagje zonder vlees doe. Dusss. Ondertussen is mijn gehakt-bieten köfte wel een köfte met minder vlees. 😉 Dus wie weet gaat die bietenburger er ook ooit eens komen.

Kennelijk is het deze week de Nationale Week Zonder Vlees. Het zal. Ik doe niet mee, misschien deels, maar niet omdat het een weeklang ‘moet’. Ondertussen is mijn gehakt-bieten köfte wel een köfte met minder vlees.

Ingrediënten gehakt-bietenköfte (2 personen)

 • 250gr rundergehakt
 • 1 bietje, gekookt en geraspt en heel goed uitgeknepen of uitgelekt
 • 1 rood uitje, fijngesnipperd
 • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
 • 1TL baharatkruiden (of paprikapoeder als je geen baharat hebt)
 • 1 ei
 • 2EL paneermeel
 • Zout en versgemalen peper
 • Om in te bakken: olijfolie
 • Variatietip: hou je van scherp, dan kun je baharat vervangen door 1EL mierikswortel

Bereiding gehakt-bietenköfte

 • Zorg dat de bietjes heel goed uitgeknepen of uitgelekt zijn! Vermeng alle ingrediënten en vorm er kleine köfte (gehaktrolletjes) of hamburgertjes van.
 • Bak de köfte in ca. 6-8 minuten gaar. Klaar!
 • Geef er bijvoorbeeld hummus, een linzensalade en/of lekker knapperig Turks brood bij.
Gloria de Moya monastrell

Wijntip: 2018 Valencia, Gloria de Moya monastrell van Bodega Casas de Moya. Deze wijn gekozen ook omdat ie erbij paste, maar ook vanwege het blauwpaarse etiket en omdat ik iets te vieren had: ik heb de Spaanse opleiding tot Spanish Wine Specialist succesvol afgerond en vond dat ik dat wel mocht vieren met een Spaanse wijn die Gloria heet. J

Zwoele volle rode wijn uit Valencia. Bomvol donker fruit. Rijp en zacht. Krachtige neus. Donkerrood fruit. Bramen. Cassis. Pruimen. Amarenekersen. Stevige houttonen. Fluweelzachte tannines en milde zuren. Kruidig in de afdronk. 12 maanden houtrijping op 225L- en 1.000L-vaten van Frans eiken.

Het wijnhuis is van Yves en Sofie Laurijssens. Ze maken trouwens ook een mooie monastrell dulce. ¡Salud!