Peterseliesaus bij kabeljauw

Trefwoord: peterselie. Ik kreeg deze week vier trefwoorden voor het avondeten. Voor vier verschillende gerechten. Als je vier à vijf keer per week iets nieuws eet wat je nooit eerder gemaakt hebt, dan is wat inspiratie welkom. Een van de trefwoorden was peterselie. Ik koos uiteindelijk voor peterseliesaus. Dat blijkt een typisch Britse saus te zijn. De peterseliesaus is lekker bij vis. Ik koos voor kabeljauw uit de oven. En ik gaf er mijn crispy smashed potatoes en gekookte bospeen bij. Klassiek AGV-tje dus. Aardappelen – groente – vis. 😉 Ik twijfelde eerst tussen gekookte krieltjes en deze knapperige aardappeltjes uit de oven die veel meer smaak hebben. Ik was even bang dat het de aandacht wegtrok van de vis en saus, maar ze pasten juist goed omdat het gerecht als totaal anders wat laf wordt. Gebakken aardappeltjes kunnen ook.

Je krijgt van mij uiteraard ook weer een wijntip. Omdat ik net de (online) opleiding tot Spanish Wine Specialist heb gedaan, zul je de komende tijd wat vaker Spaanse wijnen voorbij zien komen. Bij de kabeljauw met peterseliesaus koos ik voor de Gaba do Xil, een heerlijke wijn van druivenras godello van de beroemde Spaanse wijnmaker Telmo Rodríguez.

Bij de kabeljauw met peterseliesaus koos ik voor de Gaba do Xil, een heerlijke wijn van druivenras godello van de beroemde Spaanse wijnmaker Telmo Rodríguez.

Ingrediënten peterseliesaus (2 personen)

 • 25gr margarine
 • 1EL bloem
 • 250ml melk
 • 1TL dijon-mosterd of Colman’s mustard
 • Bijna een bos platte peterselie, grof gehakt
 • Zout en versgemalen peper
 • Optioneel: kwart blokje groentenbouillon of wat nootmuskaat en/of 1EL (‘kneepje’) citroensap

Verder bijvoorbeeld:

 • 300-400gr vis (b.v. kabeljauw)
 • 10 midgrote krieltjes in de schil
 • Bospeen

Bereiding peterseliesaus

 • Maak een roux door de boter te laten smelten in een pannetje. Roer de bloem erdoor en laat zachtjes 2 minuten meebakken. Zo gaat de bloemsmaak eraf.
 • Roer de melk erdoor en breng langzaam aan de kook. Klop voortdurend met een garde tot de saus glad is.
 • Roer de mosterd erdoor en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om.
  NB Niet alle recepten doen er mosterd bij, maar ik vind dat de saus zo veel meer smaak krijgt en wat pittiger (scherper) wordt. Gebruik dijon-mosterd of Engelse Colman’s. Ik heb er ook een heel klein stukje bouillonblokje aan toegevoegd, maar dat is uiteraard optioneel. In dat geval kun je zuiniger aan doen met zout.
 • Breng de saus op smaak met zout en peper en eventueel nog een snufje nootmuskaat.
 • Haal de pan van het vuur en roer de peterselie erdoor.
 • Serveer met aardappelen, en vis en groenten naar keuze.
2019 Valdeorras - Gaba do Xil branco - Telmo Rodríguez

Wijntip: godello uit Valdeorras
Ik koos bij de kabeljauw met peterseliesaus voor de 2019 Valdeorras, Gaba do Xil branco, Compañia de Vinos Telmo Rodríguez. Deze wijn wordt gemaakt van druivenras godello door de beroemde Spaanse wijnmaker Telmo Rodríguez. Valdeorras (letterlijk ‘vallei van goud’) ligt in het noorden van Spanje, het zogenaamde ‘Groene Spanje’. Doordat Valdeorras wat verder van de oceaan ligt dan de andere wijngebieden die tot het Groene Spanje worden gerekend (zoals Rías Baixas) heeft het gebied een wat warmer klimaat en daardoor een wat krachtigere vollere wijnstijl. De ster van Valdeorras is tegenwoordig het witte druivenras godello. Het werd in de 70ger jaren van de vorige eeuw van de ondergang gered met het project REVIVAL en ambitieuze wijnmakers

De druiven voor de Gaba do Xil branco groeien op steile hellingen aan weerszijden van de rivier de Sil en zijn aangelegd in terrasvorm met een ondergrond van graniet. Alleen op rvs, waardoor de wijn een mooie frisheid heeft. Zeer aromatisch in de neus. Rijp steenfruit. Krachtig en vol in de mond. Subtiele zuurgraad. Sterke mineraliteit (door de granietbodem). De tonen van appel, peer, citrus(schil) en steenfruit zijn typerend voor godello. De mineraliteit (door de granietbodem) is een kenmerk voor alle top-godello’s. daarnaast wat floraal en een vleugje honing.

Eet smakelijk!