Het is weer trefwoordentijd. Dit keer was mijn trefwoord voor het avondeten: CITROEN. Mijn eerste gedachte was: heerlijk, Griekse kip met citroen. Nou heb ik al eerder varianten gemaakt: Griekse citroenkip en Griekse kipspiesjes met citroen en oregano (met een marinade met yoghurt; heerlijk!). maar ik wilde weer een nieuwe variant en ik stuitte op een heerlijke Griekse ovenschotel met kip aardappelen en citroen: κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες στο φούρνο (kotópoulo lemonáto me patátes sto foúrno; citroenkip met aardappelen uit de oven). Kip met citroen en oregano is altijd een lekkere combinatie. En met de aardappeltjes erbij heb je meteen een mooie maaltijd. Salade erbij als je wilt, beetje Grieks getint met feta, en je bent helemaal klaar! Oh nee, een fijne Griekse witte wijn van druivenras assyrtiko erbij mag niet missen om het vakantiegevoel compleet te maken. Smullen maar! En het fijne is, je hebt er bijna geen omkijken naar en je maakt maar 1 ovenschaal vies. Lekker toch!?
Oh nee, een fijne Griekse witte wijn van druivenras assyrtiko erbij mag niet missen om het vakantiegevoel compleet te maken.
Ingrediënten (2 personen)
- 4 kippendijtjes
- 5-6 aardappelen (geschild en in kwarten) of 10 krieltjes (met of zonder schil, gehalveerd)
Voor de marinade:
- 100ml olijfolie
- Sap van 1 citroen
- Zest van een citroen
- 3 knoflooktenen, gesnipperd
- 1TL gedroogde oregano
En verder:
- Optioneel: 1 citroen in plakjes of partjes
- Optioneel: 4 knoflookteentjes, ongepeld
- + voor de garnering: een paar schijfjes of partjes citroen en grof gehakte peterselie (of evt. een takje verse oregano)
- Erbij bijvoorbeeld: groene sla met dressing, tomaatjes, uienringen (week die een uurtje in warm water om de smaak zachter te maken en dep ze droog) en blokjes of verbrokkelde feta
Bereiding
Tip: kun je de kippendijen vervangen door kippenbouten of kipfilet? Ja en nee. Kippenbouten moeten ook langer in de oven, maar kipfilet is te snel gaar en dan zouden de aardappeltjes nog niet gaar zijn. Wil je toch kipfilet gebruiken, dan gaar je eerst de aardappeltjes 30-45 minuten en legt dan nog ca, 12 minuten de kipfilets ertussen (wel door wat marinade husselen!).
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Vermeng in een grote schaal de olijfolie met knoflook, citroensap, citroenzest, oregano, zout en peper.
- Hussel de helft van de marinade door de kippendijen en de andere helft door de aardappelen.
- Leg de kip en aardappelen samen met de dressing in een ovenschaal. De kip en aardappelen moeten liefst goed uit elkaar liggen. Optioneel: leg er nog een paar plakjes of partjes citroen tussen.
Tip: erg lekker is het ook om wat knoflookteentjes in de schil (ongepeld) mee te bakken; ze worden heerlijk zacht en zoet. - Zet de ovenschaal in de oven en bak in ca. 45-60 minuten goudbruin en gaar. Ik heb het eerste kwartier aluminiumfolie erop gelegd. Check af en toe of de kip of aardappeltjes niet aanbranden. Sprenkel er anders nog een beetje extra olijfolie op. Prik na drie kwartier met een vork in een aardappeltje en kijk of die al gaar is. De kip is dan zeker al goed, maar als je aardappelblokjes nog niet gaar zijn, kun je de schotel nog iets langer bakken.
- Haal de ovenschotel uit de oven en serveer. Garneer met wat gehakte peterselie (of verse oregano), leg er een paar schijfjes of partjes citroen bij en geef er een lekkere boerensalade met sla, tomaatjes en feta bij.
Wijntip: een lekkere witte wijn zonder houtrijping past hier heel mooi bij. Ik had nog een witte wijn uit Griekenland liggen, de 2018 assyrtiko van de Alepotrypa Vineyard van Estate Hatzimichalis. De Alepotrypa Vineyard bevindt zich in de Atalanti-vallei in het centrale deel van Griekenland. De koele zeebriesjes hier zijn ideaal voor witte druivenrassen als de assyrtiko. Prima bij vis, zegt de producent. Maar hij deed het ook prima bij mijn kip en aardappeltjes met citroen en oregano. Deze assyrtiko is mooi fris met lekker citrusfruit (citroen), wat florale tonen, goede fraicheur, lichte mineraliteit en voldoende structuur/volheid. Goed gemaakt, gewoon fijn. En juist door dat frisse citroenige paste hij prima bij ons gerecht. Overigens: het logo van Hatzimichalis is een kalkoen. Het verhaal erachter is dat oprichter Dimitris Hatzimichalis aan het begin ook kalkoenen fokte om met de opbrengsten daarvan zijn wijngaard te financieren.
καλή όρεξη! (kalí órexi)
Eet smakelijk!
Geef een reactie