Wij aten onlangs tijgergarnalen van het rookplankje met het Amerikaanse groentenstoofje succotash. Ik had namelijk als thema voor het diner ‘HOUT’ gekregen. Bij de garnalen maakte ik ‘succotash’, een Amerikaanse bijgerechtklassieker. Succotash wordt tegenwoordig wel gezien als een gerecht van de southern Amerikanen, zeker door de zuidelingen zelf die het als hun creatie zien, maar het is oorspronkelijk een groentengerecht van de Narragansett-Indianen, en die komen uit Rhode Island, in wat nu New England heet, dus in het noorden van de VS. Ook in de Midwest is succotash enorm populair, we kunnen het dus echt een Amerikaanse favoriet noemen.
Volgens de southern Amerikanen is succotash de perfecte combi bij gegrilde garnalen. Tijd dus om succotash te ontdekken. Succotash komt van het Narragansett-woord ‘msickquatash’, dat stoofpotje van maïs betekent. Het gerecht wordt gemaakt met (lima)bonen, maïs, okra, tomaat, basilicum, roomboter en bacon. Maar je kunt er verder van alles in gooien en het is dus ook ideaal om je koelkastvoorraad eens te verwerken. En omdat het vrijdag 14 juni World Verdejo Day was, dronken we er een fijne Rueda verdejo bij.
Succotash wordt tegenwoordig wel gezien als een gerecht van de southern Amerikanen, maar het is oorspronkelijk een groentengerecht van de Narragansett-Indianen in het noorden van de VS.
Ingrediënten tijgergarnalen van het rookplankje (2 personen)
- 24 rauwe tijgergarnalen (ja, lekker veel, maar je maf=g ook minder doen of dit voor 4 personen serveren)
- Een half bosje platte peterselie of koriander, fijn gehakt
- 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
- Zest van een limoen
- 1TL gedroogde chilivlokken
- Zout en peper
- Olijfolie
- Erbij: aïoli en chipotlemayo (mayonaise met naar smaak 1-4TL La Morena diced chipotle peppers)
Nodig: 2 cederhouten rookplankjes
Bereiding tijgergarnalen van het rookplankje
- Begin met het inweken van de rookplankjes. Laat ze minimaal een uur, maar liever twee uur, inweken in water. Dep vlak voor gebruik droog met keukenpapier.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de garnalen schoon: Haal de koppen eraf en snij de schaal aan de rugzijde in. Verwijder de schaal tussen kop en staart. Laat daarbij de staart zitten. Verwijder daarna met een klein mesje of satéprikkertje het darmkanaaltje (donker sliertje) door het naar boven te trekken en daarna voorzichtig eruit te trekken.
- Maak de marinade door alle overige ingrediënten te vermengen. Hussel de marinade door de garnalen.
- Leg de garnalen op de rookplankjes en zet ze in de oven. Let op dat er geen olie aan de zijkanten afdruipt.
- Bak de garnalen 5-6 minuten in de oven. Draai ze dan om en bak ze nog een keer 5-6 minuten. Bij ons was in totaal zeker 12 minuten nodig voordat de tijgergarnalen mooi roze waren.
- Serveer de garnalen met bijvoorbeeld aïoli en de chipotlemayonaise. Geef er een frisse salade of succotash bij.
Ingrediënten succotash (2 personen)
- Blikje limabonen, uitgelekt
- Blikje maïs, uitgelekt
- 12 okra’s, in plakjes van ca. 1cm
- 6 plakjes bacon / ontbijtspek
- 1 (zoete) witte ui, gesnipperd
- Een bakje kerstomaatjes, gehalveerd
- 2 knoflookteentjes, gesnipperd
- 2TL ciderazijn (optioneel)
- ½TL pimentón de la Vera / gerookt paprikapoeder (optioneel)
- 12 verse basilicumblaadjes, gescheurd of in reepjes
- Zout en peper
- 2EL roomboter
- 1EL bakboter
Bereiding succotash
- Bak het ontbijtspek uit in wat bakboter. Haal het spek uit de pan.
- Fruit in het bakvet de zoete ui 5 minuten zachtjes. Voeg de knoflook toe en fruit een minuut mee. Bak dan de plakjes okra een paar minuten mee.
- Voeg bonen en maïs toe en verwarm alles.
- Voeg de roomboter toe en roer dat erdoor. Laat de boter smelten. Breng op smaak met zout en peper en (optioneel) een klein scheutje ciderazijn en de pimentón de la Vera.
- Voeg tenslotte de gehalveerde kerstomaatjes en de basilicum toe en roer door. Leg achtergehouden uitgebakken spekreepjes erop en serveer.
Variatie
- Maak het gerecht vegetarisch door de bacon weg te laten.
- Je kunt variëren met andere bonen zoals zwarte ogen bonen of edamame.
- Ook kun je andere groenten toevoegen, zoals pompoen, rode paprika, boontjes of haricots verts, of andere kruiden zoals bieslook, tijm, salie, peterselie, koriander of dragon.
Wijntip: wij dronken er vanwege World Verdejo Day een frisse zomerse verdejo van Mocén uit Rueda bij. Maar een volle romige houtgerijpte wijn, bijvoorbeeld witte Rioja, Lugana of chardonnay, past er ook uitstekend bij.
Geef een reactie