Roze peper-limoenboter en roze peperdressing

Weer een nieuw trefwoord voor het avondeten. Dit keer kreeg ik als trefwoord: ROZE PEPER. Ik maakte al eerder een roze pepersaus bij vlees. Erg lekker. Maar het was weer tijd voor iets nieuws. Nu maakte ik binnen het thema roze peper: vis met roze peper-limoenboter en veldsla-venkelsalade met roze peperdressing. Twee keer mijn ingrediënt verwerkt dus. Die limoen-boter is heerlijk bij vis. Wij kozen voor zeewolf, maar bij kabeljauw of andere witvis of zalm past hij ook goed. En die dressing past goed bij salades. Ik had weer zin in venkel, dus werd het een heerlijke frisse salade met veldsla en venkel. En laat ik nou nog een heerlijke frisse witte Portugese wijn in de kelder hebben die een vleugje venkel heeft en ook nog eens goed bij vis past! Topcombi dus.

In mijn eerdere recept vind je trouwens ook alles over roze peper. Het meest opzienbarend vond ik dat roze peper geen peper is. De roze ‘peperkorrels’ zijn in werkelijkheid besjes van een struik en zijn verwant aan cashew- en pistachenoten. Tip: let dus op als je een notenallergie hebt, want de allergie geldt dan ook voor de roze peperkorrels!

Roze peper is geen peper. Roze ‘peperkorrels’ zijn besjes van een struik en zijn verwant aan cashew- en pistachenoten. Tip: let dus op als je een notenallergie hebt!

Thema roze peper

Ingrediënten (2 personen)

  • Vis naar keuze (zalm, zeebaars etc.) + wat bloem
  • 8 rode krieltjes in de schil
  • Zout en versgemalen peper
  • Bakboter of olijfolie voor de vis

Voor de roze peper-limoenboter:

  • 75gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 1EL roze peperkorrels, gecrusht in de vijzel
  • Zest van 1 limoen
  • Sap van ½ limoen
  • Zeezout

Voor de salade en dressing

  • 1 venkel, in dunne plakjes geschaafd (met mandoline)
  • 100gr veldsla (andere sla of rucola mag ook)
  • 4EL olijfolie
  • 2EL milde witte wijn- of ciderazijn
  • 1TL dijon-mosterd
  • 1EL roze peperkorrels, gecrusht in de vijzel
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Begin ruim van tevoren (paar uur) met de roze peper-limoenboter; deze moet namelijk na het maken weer opstijven in de koelkast. Maal de roze peper in de vijzel bijna fijn. Roer de roomboter los en vermeng met de peperkorrels, limoenzest, limoensap en wat zout. Rol de boter in een stuk bakpapier, aluminiumfolie of huishoudfolie en laat in een paar uur opstijven in de koelkast. Snij voor gebruik in plakjes en leg dan op of bij de vis. De roze peper-limoenboter is ook lekker bij de aardappeltjes.
  • Kook de krieltjes gaar en halveer ze daarna of snij ze in dikke plakken als de aardappeltjes wat langer zijn.
  • Maak ondertussen de salade door de dressing te maken: vermeng olijfolie, azijn en mosterd. Voeg de roze peperkorrels, zout en peper toe en vermeng goed. Hussel voorzichtig door de veldsla en venkel.
  • Bestrooi de vis met zout en peper en wentel door bloem. Schud overtollige bloem af en bak de vis in de boter of olie.
  • Leg de salade op de borden. Leg de vis en aardappeltjes eromheen. Serveer met de roze peper-limoenboter.

Wijntip: een volle witte wijn met frisse zuren vanwege de limoen en het frisse element van de roze peper. Ik koos voor de 2015 IGP Península de Setúbal, Colheita branco van Casa Agrícola Horácio Simões. Deze heerlijke frisse Vinho Regional komt uit het schiereiland vlak onder Lissabon, Península de Setúbal dus. De wijn is van druivenras boal (ook bual genoemd) en dat is best bijzonder, want verder vind je boal vooral op Madeira in mooie weelderige zoete dessertwijnen. De wijn hier is droog, fris, maar ook vol en wat kruidig. In de neus floraal, rijp geel steenfruit en lichte tonen van anijs en venkel; ideaal bij de venkelsalade dus, en vanwege de frisse zuren ook mooi bij de boter met limoen. In de mond fris, ook hier weer geel steenfruit, een beetje venkel en mineraliteit.

Eet smakelijk!