Wat zullen we vandaag eten? De zoektocht van iedere dag. Probeer eens deze lekkere kipspiesjes met de groene bonensalade van Ottolenghi. Een beetje van mij, en een beetje van Ottolenghi. Het verhaal van de zoektocht naar het recept van de dag, ofwel: à la recherche d’une recette du jour.

Vertrekpunt
Als ik een (nieuw) recept zoek voor het diner, zoek ik meestal op een trefwoord. Anders blijf je bezig. Ik heb dus een vertrekpunt in m’n hoofd. Dat kan een kooktechniek zijn. Dan wil ik bijvoorbeeld iets wokken of een ovenschotel. Maar ik kan ook kruiden of specerijen kiezen. Denk aan een gerecht met kaneel of saffraan. Maar ik kan ook een (hoofd)ingrediënt kiezen, een groente (bijvoorbeeld aubergine) of vlees/gevogelte/vis (zoals entrecôtereepjes, “iets met kip” of tijgergarnalen). Soms zoek ik naar een gerecht met pasta, udon noodles of risottorijst. Heus, geloof me, als je een lekker recept zoekt, maakt het je keuze veel makkelijker als je zo’n vertrekpunt kiest. Een jleine zoektocht, dat wel, maar je komt dan vanzelf ergens aan.

Sugarsnaps
Gisteren vroeg ik aan het thuisfront om een trefwoord voor het diner ’s avonds. “Sugarsnaps,” was het kordate antwoord. Het is altijd lastig als je een antwoord krijgt waar je die dag niet zo’n zin aan hebt. Ja, inderdaad, ik kies dagelijks het gerecht voor diezelfde dag uit en doe dus bijna dagelijks boodschappen. Ik ga namelijk niet een week van tevoren verzinnen waar ik komende donderdag zin aan moet hebben! Ik bepaal per dag waaraan ik trek heb. En ook met een gekregen trefwoord kun je nog alle kanten op natuurlijk.

À la recherche d’une recette du jour
Mijn zoektocht naar een smakelijke maaltijd begon dus met sugarsnaps. Omdat we gek op Ottolenghi zijn, keek ik eerst bij hem. Ik kwam aan bij zijn salade “French beans and mangetout with hazelnut and orange” waarbij je de mangetout (bleken peultjes te zijn; weer wat geleerd!) ook kon vervangen door sugarsnaps). Goed plan. Die werd het dus. Ik geef het recept hieronder wat verkort weer. Je moet “The Ottolenghi cookbook” maar kopen voor het volledige recept.

Zoektocht deel 2
Oké. Aan de opdracht “peultjes” was voldaan. Nu nog iets erbij, want alleen een salade was te weinig, te kaal nog. Ik zocht dus iets passends. Vlees? Garnalen? Kip?

Kipspiesjes wellicht, in harissamarinade. Lekker en die had ik eerder gemaakt. De harissa kun je kopen of zelf maken (zie recept hier). Om de kip meer naar de salade van Ottolenghi ’toe te trekken’ bedacht ik de harissa-sinaasappel kipspiesjes. Heerlijk! Die ga ik vaker maken! Mijn zoektocht naar het gerecht van de dag was beëindigd en we hebben gesmuld van Ottolenghi’s salade en van mijn kipspiesjes.

Harissa-sinaasappel kipspiesjes

Ingrediënten (2 personen)

 • 4 kippendijtjes (zonder vel of bot, in repen van 1 à 1,5cm gesneden)
 • 1 EL harissa (of naar snaak meer of minder als je het pittiger of minder pittig wilt hebben of al naar gelang hoe pittig jouw harissa is! Sommige kant-en-klare harissa’s zijn erg pittig, dus kijk ermee uit)
 • Zest van de schil van een hele sinaasappel (gebruik een zesteur of rasp)
 • Sap van een halve sinaasappel
 • 1TL kaneelpoeder
 • 3EL olijfolie
 • Zout en peper

Bereiding

 • Snij de kippendijtjes in reepjes.
 • Maak een marinade van harissa, kaneelpoeder, olijfolie, sinaasappelzest en -sap.
 • Leg de kipreepjes in de marinade en zet 1-2 uur in de koelkast weg.
 • Haal de kip een half uur voor gebruik uit de koelkast en maak ondertussen de spiesjes door de kipreepjes aan satéstokjes te rijgen. Tip: als je de spiesjes op de BBQ bereidt, leg de stokjes dan een half uur in water zodat ze bij het grillen niet verbranden!
 • Rooster of gril de spiesjes om en om in ca. 5 minuten gaar  op de BBQ of in de (gril)pan.

Ottolenghi’s bonensalade met hazelnoot en sinaasappel (verkort, voor 2 personen)

 • Maak een dressing van het sap van een halve sinaasappel, 1EL hazelnootolie, 1EL olijfolie, zout en peper.
 • Blancheer afzonderlijk haricots verts en sugarsnaps en laat afkoelen.
 • Vermeng de groenten met de dressing en verdeel over de borden. Garneer met geroosterde hazelnoten en sinaasappelzest.

Wijntip: de kip is door de harissa kruidig en redelijk pittig; dat vraagt om een aromatische wijn met milde zuurgraad en/of een klein zoetje. Gewurztraminer kan maar ik koos voor een mooie pinot geis uit de Elzas.

Eet smakelijk!