thema storm - hurricane maaltijd Tuna Mornay

Ik kreeg als thema voor het diner het onderwerp ‘storm’. Storm!? Wat moet je daar nu mee. Ik stuitte na een zoektocht uiteindelijk op een rijke keuze aan ingrediënten die je in huis moet hebben in elk geval er een serieuze storm, orkaan of ‘hurricane’ op komst is. Hurricane food. Van water tot blikken eten (tonijn, zalm, hele kippen, soep, bonen en andere groenten), pakken droge pasta en rijst, gedroogd fruit en snacks zoals tortillachips, rijstcrackers en pretzels, van voorbereide hardgekookte eieren, ingevroren ‘homemade’ maaltijden en pastasalades tot noodles en couscous die alleen maar heet water nodig hebben en niet hoeven te koken. En pindakaas (peanut butter) ontbreekt grappig genoeg ook op geen enkel lijstje.

Er is zelfs een ‘hurricane ready cookbook’. En tal van Amerikaanse sites en blogs hebben complete lijsten (‘hurricane shopping guide’ of ‘hurricane food preparation’) en stappenplannen wat je voor en tijdens de hurricanes en stroomuitval kunt doen “to feed your family”. Met recepten voor “no-cook hurricane meals”, pasta- en couscoussalades, tonijnsalade, en een ‘charcuterie board’ (hun kaas- en borrelplank die ze charcuterie board noemen omdat ze niet weten dat charcuterie worst en vleeswaren betekent).

Oké. Wij hadden geen storm op komst, maar ik verdiepte me in ‘hurricane food’. Gelukkig hadden we ook geen stroomuitval, dus kon ik kijken welk gerecht – naast tonijn- of pastasalades – tot de Amerikaanse favorieten behoren. Ik had al bedacht dat het iets moest worden met droge pasta en ingeblikt eten, zoals tonijn of maïs. Nou, dan komt Tuna Mornay bovendrijven. De ovenschotel met pasta, tonijn uit blik of pot en maïs uit blik met een homemade Mornay-saus (bechamel met gruyère) is in Amerika razend populair en behoort tot de hurricane-toppers. Beter kon het niet, want ik hou ook erg van tonijn en maïs. Mijn storm-gerecht was gekozen! Met thema storm als aanleiding, maakten we ‘hurricane meal Tuna Mornay’.

Ik kreeg als thema voor het diner het onderwerp ‘storm’. Ik stuitte na een zoektocht uiteindelijk op een rijke keuze aan ingrediënten die je in huis moet hebben in elk geval er een serieuze storm, orkaan of ‘hurricane’ op komst is. Hurricane food.

hurricane meal prep - AI art by @vinissima

.

inspiratiethemas voor het koken

Inspiratiethema’s voor het koken
Degenen die mij volgen weten inmiddels dat ik af en toe wat thema’s voor de komende diners krijg. Onlangs stond heilbot met blauwe regendruppels op het menu. Ik had namelijk als een van de thema’s ‘regen’ of ‘druppels’ gekregen. Koken op thema, of koken op trefwoord, doe ik wel vaker. Ik vraag dan aan het thuisfront om een trefwoord voor het diner ’s avonds. Zo heb ik al gekookt op het thema groen, paars, citroen, rond, rook, champignons, sugarsnaps, fruit, tijm, peterselie, roze peper, mosterd, hout (hout ook al eerder gedaan), roze, geel (Spaanse gele rijst met kip), meloen (vegan poke bowl met geroosterde watermeloen) en ijs (daarmee maakte ik dit keer een heerlijke Dutch Baby pancake met citroensorbet en vers rood fruit). Het begint een leuke lijst te worden. Maar de thema’s worden lastiger. Zo kreeg ik onlangs dus het thema ‘regen’ en voor deze week sport, gegrild, storm en the blues. En ik bedacht zelf dat ik eindelijk iets hartigs met tonkabonen wilde maken. We trapten de week dus af met storm…

ingrediënten tonijn Mornay
ovenschotel tonijn met Mornay-saus

Ingrediënten (2-3 personen)
Voor de Mornay-saus:

  • 40gr roomboter
  • 2EL bloem
  • 500ml (half)volle melk
  • 100gr geraspte Gruyère-kaas (officieel hoort in Mornay een deel Gruyère en deel Parmezaan, maar dit smelt beter; Amerikanen gebruiken in hun Tuna Mornay vaak cheddar)
  • 1 grote eidooier
  • Peper en zout
  • ½TL vers geraspte nootmuskaat

En verder:

  • 250gr fusilli
  • 250gr tonijn in olie, uitgelekt en in grove stukken (NB let op dat je hier goede kwaliteit tonijn voor gebruikt met mooie tonijnmootjes die je in stukjes kunt breken!)
  • Blikje maïs à 300gr
  • Optioneel: beetje pastakookwater of groenten-/visbouillon (kan van bouillonblokje)
  • Voor de krokante bovenlaag: 25gr gesmolten roomboter, 60gr panko en 25gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Voor de garnering: gesnipperde bieslook

Bereiding

  • Verwarm oven voor op 180 graden.

Maak dan eerst de Mornay-saus (bechamel met gruyère-kaas en eierdooier):

  • Maak een roux van de boter en de bloem.
  • Verwarm de melk en voeg beetje bij beetje bij de roux, onder voortdurend roeren.
  • Kook de bechamel goed door (ca. 5 minuten) en voeg dan geraspte Gruyère toe (ca. 100gr op 500ml melk/saus) en laat smelten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg eierdooier toe (optioneel), roer door maar laat nu niet meer koken! Zet de pan van het vuur.
  • Voeg tenslotte geraspte nootmuskaat toe en roer door.

Dan:

  • Kook ondertussen fusilli (iets korter dan aangegeven) en giet af. NB Hou wat pastawater achter om eventueel aan de Mornay-saus toe te voegen als die te dik is.
  • Vermeng de ingrediënten voor de krokante bovenlaag: 25gr gesmolten roomboter, 60gr panko en 25gr geraspte Parmezaanse kaas.
  • Verdeel de maïs over de fusilli. Verdeel dan de stukjes tonijn over de fusilli en maïs. Roer de saus er voorzichtig door.
  • Voeg op het laatst citroensap toe en breng op smaak met zout en peper. NB Als het mengsel te droog/stevig is kun je nog wat pastavocht of groenten-/visbouillon toevoegen.
  • Doe alles in een ovenschaal en verdeel het panko-Parmezaan mengsel erover.
  • Bak 25 minuten in de oven.
  • Garneer met gesnipperde bieslook en serveer.
Tuna Mornay
tonijn Mornay

Wijntip: wit met (wat) houtrijping, zoals een chardonnay uit Californië.