Mac and Cheese Bites

Vandaag krijg je van me het recept voor Mac and Cheese Bites. Dat zijn lekkere eenhapssnacks uit Amerika, gebaseerd op de beroemde Mac and Cheese die aan de andere kant van de Grote Plons heel populair is. Ik maakte al eens een Mac ‘n’ Cheese met garnalen en tomaat. Maar de bites zijn ook erg lekker.
Macaroni met kaas, vooral bekend onder de Engelstalige naam ‘Mac and Cheese’, is een met name in Noord-Amerika voorkomend pastagerecht. Het is hun ultieme comfort food. Mac & Cheese wordt gemaakt door macaroni te mengen met een kaassaus en vervolgens met geraspte kaas in de oven te gratineren. Maar veel Amerikanen gebruiken gewoon een pakje of zakje waar alles al kant-en-klaar in zit. Dat doen wij natuurlijk niet.

Maar waarom bites en niet gewoon een gerecht? Vorig weekend maakten we drie dagen lang elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. De aanleiding was dat de Formule 1 neerstreek in de Verenigde Staten (Austin, Texas). Max Verstappen won na een uiterst spannende race. En wij genoten van een aantal mooie hapjes. Op dag 2 begonnen we met een Caesar Salad, vergezeld door Cajun Guac-Shrimp Tortilla Cups en deze leuke Mac and Cheese Bites. Binnenkort volgen de hapjes van dag 3.

In heel Amerika is ‘Mac and Cheese’ bekend als ‘comfort food’ of ‘soul food’. Nu zijn er tal van varianten, waaronder eentje met lobster (kreeft), maar ham of bacon is vooral heel gebruikelijk.

Mac and Cheese vulling

Geschiedenis Mac and Cheese
Elke Amerikaan kent Mac & Cheese. In 1937 verkocht Kraft Foods ‘macaroni and cheese’ in een kant-en-klaar pakje Voor 4 personen kon je zo een maaltijd voor 19 cents bereiden. Joechei. “Kraft dinner, only 7 minutes cooking time required, no baking”, jubelt het bedrijf in 1948 in een advertentie. Om eraan toe te voegen: “for fluffy macaroni with cheese flavor”). Mede door Kraft werd het gerecht heel populair. Men vond het lekker en het was een goedkope manier om je maag te vullen. De eerste recepten zijn echter te vinden in Zuid-Italië en dateren al uit het einde van de dertiende eeuw! Elizabeth Raffaldi’s 1770 kookboek ‘The Experienced English Housekeeper’ bevatte een recept dat wordt gezien als het eerste moderne ‘macaroni and cheese’-recept. Zij beschrijft een gerecht van macaroni met een bechamel-saus en cheddar, met Parmezaanse kaas erop en als casserole in de oven gebakken.

Hoe werd het bekend in de VS? De meest geloofwaardige verklaring is dat Thomas Jefferson (staatsman en de 3e president van de VS) vanuit zijn bverblijf in Parijs en Italië – samen met zijn chef en slaaf James Henings – terugkeerde naar Virginia met een pastamachine. Zijn dochter schijnt daarmee de Mac and Cheese gemaakt te hebben door pastavellen te maken en te gebruiken met kaas. Parmezaanse kaas werd pas later vervangen door cheddar. Maar ook Jefferson’s chef-slaaf Henings schijnt er zijn aandeel in gehad te hebben. Later werd een vergelijkbaar gerecht dat ‘macaroni pudding’ werd genoemd, popuair in New England. Tijdens de periode die bekend is als ‘antebellum South’ (een periode in de geschiedenis van het zuiden van de Verenigde Staten vanaf het einde van de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog in 1783 tot het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1861) werd het gerecht door slaven bereid tijdens diners op de plantages. Daarna was het door heel Amerika bekend als ‘comfort food’ of ‘soul food’. Nu zijn er tal van varianten, waaronder eentje met lobster (kreeft), maar ham of bacon is vooral heel gebruikelijk. Je kunt verschillende soortern kaas gebruiken, maar cheddar is de meest gebruikelijk soort, eventueel aangevuld met andere soorten.

Cups van Ritz-crackers
Mac and Cheese maken
Mac and Cheese Bites maken
Mac and Cheese Bites uit de oven
American appetizers

Ingrediënten (voor ca. 12 mini-bites)

 • 100gr macaroni (ik nam voor de grap driekleuren-macaroni, maar witte is gebruikelijk)
 • Zout

Voor de cups:

 • 18 Ritz-crackers (of andere crackers of panko)
 • 6EL roomboter

Voor de kaassaus:

 • 1EL boter
 • 1EL bloem
 • 150ml melk
 • ½ Boursin-kaasje à 150gr (dus 75gr)
 • 100gr geraspte kaas (mag kant-en-klaar), bijvoorbeeld cheddar en gruyère voor de Mac and Cheese
 • Zout, versgemalen peper en nootmuskaat
 • Verder nodig: mini-cupvorm voor 12 cups
 • Extra: 50gr geraste cheddar

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Macaroni:

 • Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing gaar in water met zout.

Cups:

 • Smelt de roomboter voor de cups. Verbrokkel de Ritz-crackers en vermeng met de gesmotlten boter. Vet de cupvorm in met boter. Verdeel de Ritz-boter massa over de 12 vormpjes van de cupvorm en druk stevig aan. De randjes mogen wat naar boven kruipen zodat het een cupje vormt.

Kaassaus:

 • Maak daarna de kaassaus door een roux te maken met gesmolten boter en bloem en melk.
 • Roer de Boursin en de geraspte kaas (cheddar en gruyère) erdoor en laat goed en klontvrij smelten.
 • Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
 • Doe de gekookte macaroni bij de kaassaus en roer goed door.

Bites bakken:

 • Vul de cups met de Mac and Cheese. Misschien hou je er wat van over, geen probleem.
 • Zet de cupvorm in de oven en bak ca. 15-20 minuten.
 • Haal de cupvorm uit de oven en bestrooi elke cup met een beetje geraspte kcheddar. Doe de cupvorm weer in de oven en bak nog vijf minuten of zet de schaal een paar minuten onder de gril zodat de kaas lekker smelt en knapperig wortdt. Laat niet aanbranden!
 • Serveer de Mac and Cheese Bites op een schaal, eventueel samen met andere Amerikaanse snacks of borrelhappen.

Wijntip: bij deze bites past een milde Californische chardonnay goed.

Njoy!