Cocktail Meatballs

Vandaag krijg je van me het recept voor deze overheerlijke Amerikaanse Cocktail Meatballs. Met deze gehaktballetjes in een pittige zoetzure saus sloten wij onze Amerikaanse hapjesmarathon af die drie dagen lang duurde.

Twee weken geleden maakten we drie dagen lang elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. De aanleiding van onze Amerikaanse hapjes was dat de Formule 1 neerstreek in de Verenigde Staten (Austin, Texas). Max Verstappen won na een uiterst spannende race. En wij genoten van een aantal mooie hapjes. Op dag 3 begonnen we met Cowboy Caviar met tacochips, vergezeld van Pizza Rolls (tonijn en peperoni) en Cocktail Meatballs. Deze Cocktail Meatballs waren samen met de ‘Spiced Rum-Glazed Shrimps’ onze favorieten van alle borrelhapjes en salades. Echt verrassend doordat je de gehaktballetjes in een pittige zoetzure saus serveert.

Deze Cocktail Meatballs waren samen met de ‘Spiced Rum-Glazed Shrimps’ onze favorieten van alle borrelhapjes en salades. Echt verrassend doordat je de gehaktballetjes in een pittige zoetzure saus serveert.

Jelly
Het gaat bij de saus om een combinatie van zoetzuur en pittig waarin de balletjes op het einde worden verwarmd. Amerikanen gebruiken voor het zoete deel ‘grape jelly’ (een soort gelei van Amerikaanse concord-druiven) of ‘cranberry jelly’ (cranberry-gelei zonder stukjes cranberry, iets anders dan de dikkere en grovere cranberrycompote). Wij kennen die ‘jelly’ niet. Vervang het bijvoorbeeld door Engelse ‘redcurrant jelly’ of zoek een gelei van rood fruit. Ik vond ‘cranberry jelly’ bij de Brits-Amerikaanse expatshop in Den Haag / Wassenaar.

Het pittige krijg je door b.v. Heinz chilisaus. Die kon ik niet vinden, maar het is eigenlijk een pittige ketchup. Dus: gewoon vervangen door ketchup en een chilisaus. Ik koos ketchup + Thaise sriracha, dat geeft een prima eindresultaat.

Saus voor cocktail meatballs

Ingrediënten (ca. 25 gehaktballetjes)

Voor de gehaktballetjes:

  • 500gr gehakt
  • 1 ei
  • Wat paneermeel of panko (sommige Amerikanen gebruiken verkruimelde Ritz-crackers)
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd of 1TL knoflookpoeder of knoflookgranulaat
  • ½TL allspice (piment)
  • 1TL zout
  • Garnering: peterselie, gehakt
  • Olie of boter om in te bakken

Voor de saus:

  • 100ml Heinz chilisaus (of vervang door 100ml ketchup en 1-2EL sriracha)
  • 150gr redcurrant jelly of cranberry jelly (b.v. van Ocean Spray; of vervang door een andere rode vruchtengelei)
  • 2EL donkere basterdsuiker
  • 2EL ciderazijn of citroensap,
  • 2TL Worcestershire sauce
  • 1EL sojasaus en
  • 50ml water of – bij voorkeur – vers sinaasappelsap

Bereiding

  • Vermeng het gehakt met de overige ingrediënten en maak er gehaktballetjes in de grootte van een bitterbal van. Van een pond gehakt krijg je ca. 25 of iets meer gehaktballetjes.
  • Bak de balletjes in ca. 10 minuten in olie of boter bruin en gaar.
    PS Amerikanen bakken de balletjes in de oven (omdat ze bang zijn dat de balletjes in de pan uitelkaar vallen) op 325F (anderen 400F) in 20 minuten gaar op een ovenschaal met bakpapier of op een rek boven een ovenschaal met bakpapier zodat het vet weglekt. Wat mij betreft bak je ze echter lekker in de pan.
  • Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten samen te verwarmen en goed door te roeren. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken tot de saus dik en stroperig is. Is de saus nog te dun, dan kun je wat maïzena toevoegen of de saus nog wat indikken. Het is de bedoeling dat de saus rijk en stroperig (‘molasse flavor’) wordt.
  • Voeg de gare gehaktballetjes toe en verwarm. Zorg dat de stroperige saus de balletjes geheel bedekken.
  • Serveer de cocktail meatballs op een schaal met een prikkertje erin. Bestrooi met wat gehakte peterselie.

Wijntip: een lekkere sappige zwoele zinfandel uit Californië.

Njoy!

En nu op naar een nieuw Formule 1 avontuur…dit weekend wordt er geracete in Mexico, dus wie weet…Mexicaanse hapjes…?