Cowboy Caviar

Vorig weekend maakten we drie dagen lang elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. Op dag 3 begonnen we met Cowboy Caviar met tacochips, vergezeld van Pizza Rolls en Cocktail Meatballs. De recepten voor die laatste twee deel ik binnenkort. Vandaag krijg je van me het recept voor de Cowboy Caviar, die ook wel Texas Caviar wordt genoemd. En die vond ik wel toepasselijk, want de aanleiding van de Amerikaanse hapjesmarathon was dat de Formule 1 neerstreek in de Verenigde Staten (Austin, Texas). Max Verstappen won na een uiterst spannende race. En wij genoten van een aantal mooie hapjes.

Black Eyed Peas en geluk
Texas Caviar is een salade van onder andere black eyed peas (zwarte ogen bonen of in het Italiaans: fagioli dell’occhio) met een vinaigrette die als dip wordt gebruikt bij tacochips. De salade werd in in 1940 in Texas bedacht door de New Yorkse Helen Corbitt. Ze serveerde de salade met Oud & Nieuw in de Houston Country Club. Later werd het schertsend Texas Caviar genoemd en de salade is nu ook wel bekend als Cowboy Caviar. Het gebruik van de ‘black eyed peas’ is kennelijk een bekend fenomeen met Oud & Nieuw in het Zuiden van de VS, waaronder Texas. De ogenbonen zorgen kennelijk voor geluk, gezondheid en voorspoed, een begrijpelijke keuze dus voor Corbitt. En ha! Misschien heeft het onbewust wel meegeholpen met de zege van Verstappen. Je weet maar nooit. Dank aan de bonen dus! Leuk weetje.

De ogenbonen zorgen kennelijk voor geluk, gezondheid en voorspoed. Misschien heeft het onbewust wel meegeholpen met de zege van Verstappen.

Salade Cowboy Caviar
Cowboy Caviar met tacochips
American Appetizers

Ingrediënten

  • 1 blikje zwarte bonen (blikje à 200gr)
  • 200gr black-eyed peas (zwarte ogen bonen) van een blikje
  • 1 blikje maïs à 200gr
  • 1 rood uitje, gesnipperd
  • 2 tomaten, ontveld en zonder zaadlijsten en in blokjes
  • 1 rode of gele paprika, in kleine blokjes
  • 1 jalapeño-pepertje, in kleine blokjes
  • 1 avocado, in blokjes en besprenkeld met citroensap (tegen het verkleuren)
  • Optioneel: wat gehakte koriander

Voor de dressing:

  • 75ml olijfolie
  • 2EL limoensap
  • 2EL rode wijnazijn
  • 1TL suiker
  • ¼ TL knoflookpoeder of een gesnipperd knoflookteentje
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: wat gedroogde chilivlokken voor extra pit

Serveer met tacochips, tortillachips of nachochips.

Bereiding:

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de salade en giet de dressing erdoor.
  • Serveer met tacochips.

Wijntip: wij serveerden de salade met andere hapjes en kozen voor een soepele wijn van druivenras zinfandel (zelfde als Italiaanse primitivo, maar dan uit de VS).

Njoy!