De originele Ceasar Salad

De Formule 1 streek afgelopen weekend neer in de Verenigde Staten (Austin, Texas). Ik maakte drie dagen elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. Ons menu van dag 1 bestond uit: Waldorf Salad, Spiced Rum-Glazed Shrimps en Taco Cups with Beef and Cheese and Pico de Gallo. Op dag 2 begonnen we met een Caesar Salad, vergezeld door Cajun Guac-Shrimp Tortilla Cups en Mac and Cheese bites. Die laatste twee deel ik morgen en overmorgen. Vandaag krijg je van me het recept voor de heerlijke originele Caesar Salad van Caesar Cardini.

Nooit geweten dat de wereldberoemde Caesar’s Salad in Tijuana (Mexico) werd bedacht. Ik dacht, waarschijnlijk net als velen, dat het een Italiaanse of Amerikaanse uitvinding was. Al in de 20-ger jaren van de vorige eeuw nota bene. Meer over de geschiedenis van de bedenker en de salade vind je hier. maar omdat de salade zo Amerikaans aandoet, heb ik ‘m toch opgenomen in mijn serie American Appetizers en de salade is ook in Amerika enorm populair.

De belangrijkste ingrediënten voor de originele Caesar’s Salad zijn: romaine-slabladen met de Caesar’s dressing, croutons en nog wat geraspte Parmezaanse kaas. De dressing bestaat uit ansjovis, dijon-mosterd, knoflook, limoensap, peper, eierdooiers, olijfolie en Worcestershiresaus. Ik heb kant-en-klare mayonaise als uitgangspunt genomen en daar ansjovis, dijon-mosterd en grove mosterd, knoflook, limoensap, Worcestershiresaus, peper en geraspte Parmezaanse kaas aan toegevoegd. Het resultaat was echt waanzinnig lekker! Lekker hoog op smaak en dat is heerlijk als je de dressing alleen bij die romaine-sla serveert, zoals het officieel hoort.

Ceasar Salad - geboren uit nood

Ingrediënten (lunch of voorgerecht voor 4 personen of onderdeel van een – Amerimaans getint – buffet)

  • 20 kleine/middelgrote romaine-slabladeren
  • 6EL mayonaise
  • 6 ansjovisfilets
  • 1TL dijon-mosterd
  • 1TL grove mosterd
  • 1 knoflookteentje, geraspt of fijngehakt
  • Sap van een halve limoen
  • 1TL Worcestershiresaus
  • Versgemalen zwarte peper
  • Geraspte Parmezaanse kaas en wat Parmezaankrullen (met de kaasschaaf)
  • Voor de croutons: 4 plakken (oud) witbrood (of een stuk oud stokbrood of ciabatta), een knoflookteentje in plakjes en olijfolie.

Bereiding

  • Maak eerst de croutons door het wit brood in blokjes te snijden en samen met de knoflook krokant te bakken in olijfolie. Laat het brood uitlekken op keukenpapier en haal de knoflook ertussen uit.
  • Meng in een grote schaal alle ingrediënten voor de dressing door elkaar tot een gladde saus.
  • Leg de romaine-bladeren in de dressing en hussel ze met twee lepels of je handen voorzichtig door de dressing.
  • Verdeel de slabladeren over de borden. Doe er wat geraspte Parmezaanse kaas en enkele Parmezaankrullen over. Tenslotte verdeel je de croutons over de slabladeren.
  • Pak een slablad met je handen op en hap af.
  • Drink er een lekkere fruitige witte wijn of rosé bij en geniet van je lunch!

Voor een vegetarische variant laat je de ansjovis weg, maar dan mis je een deel van de pit. Wellicht kun je wat extra dijon-mosterd toevoegen.

NB Wil je de originele dressing maken? Volg dan deze weg:

  • Meng in een grote schaal alle hierboven genoemde ingrediënten voor de dressing plus een eierdooier door elkaar tot een gladde saus.
  • Giet dan langzaam net zoveel olijfolie toe tot een mooie gladde dressing ontstaat. Je zult ca. 1dl nodig hebben.

Eet smakelijk!