Tarte tatin van gekarameliseerde rode ui en zwarte knoflook

Ik had fazant gekocht en zocht daar een lekker bijgerecht bij. Het werd een heerlijke ‘tarte tatin van gekarameliseerde rode ui en zwarte knoflook’. Tarte tatin? Dat is toch zoet? Ja, meestal. Met bijvoorbeeld appel, peren of perziken. Maar er bestaan ook hartige varianten. Ik maakte eerder al eens een tarte tatin met tomaat en geitenkaas. Bij dat recept lees je ook het hele verhaal achter deze ooit mislukte omgekeerde taart van Fanny Tatin. En nu dus deze tarte tatin van gekarameliseerde rode ui en zwarte knoflook. Natuurlijk hartstikke Frans. Dus eigenlijk een ‘tarte tatin aux oignons rouges’ (en als je kleine quichevormen gebruikt: ‘tartelettes tatin aux oignons rouges).

Het is een heerlijk herfstig bijgerecht bij fazant, parelhoensuprème of gegrilde entrecôte, maar je kunt deze hartige tarte tatin ook lekker als lunch of vegetarisch gerecht eten. Geef er dan eventueel een lekkere frisse salade bij en je hebt een fijne maaltijd.

Ingrediënten tarte tatin met rode ui en zwarte knoflook
Gietijzeren pannetje voor tarte tatin
Deeg op maat snijden voor tarte tatin
Tarte tatin - omgekeerde taart
Tarte tatin met rode ui en Juliusspital riesling

Ingrediënten (2 personen)

  • 4 vellen bladerdeeg (diepvries), ontdooid (of gebruik een rol koelvers bladerdeeg)
  • 6-8 middelgrote rode uien, in vieren (PS je kunt ook – al dan niet doorgesneden – cocktailuitjes gebruiken, maar dan natuurlijk meer)
  • Boter of olijfolie om de uien in te bakken
  • 1EL donkerbruine basterdsuiker of ahornsiroop of honing
  • 2EL balsamico-azijn of sherry-azijn
  • 75ml water
  • Blaadjes van 2 takjes tijm
  • Zout en versgemalen peper
  • 2 zwarte knoflookteentjes, in dunne plakjes
  • Nodig: een laag gietijzeren pannetje (ik nam er een van 20cm doorsnee)

Bereiding in gietijzeren pan van 20cm doornsee

Ik kies ervoor om de uien in een vuurvaste gietijzeren pan op het vuur te karameliseren en dan met deeg erop in dezelfde pan in de oven te bakken.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Fruit de ui 5 minuten zachtjes in olie of boter in de gietijzeren pan.
  • Voeg dan de balsamico- of sherry-azijn en de suiker of honing toe. Bestrooi met zout en peper. Roer even om en bak nog 5 minuten op laag vuur. De uien beginnen nu wat te karameliseren.
  • Voeg de tijmblaadjes en een beetje water toe (max. 75ml) en stoof in 20 minuten met het deksel op de pan. Haal het deksel eraf en zorg dat de meeste vloeistof verkookt is en dat de uien mooi gaar, zacht en bruin zijn en weer zijn gaan karameliseren.
  • Laat de uien iets afkoelen.
  • Rangschik de uien zodat ze mooi liggen, want de onderkant komt straks boven te liggen! Als je gehalveerde uitjes gebruikt, dan leg je ze met de platte kant in de pan en met de bolle kant naar boven! Gebruik je kwarten zoals ik, waaier ze dan wat uit.
  • Verdeel de plakjes zwarte knoflook over de uien.
  • Maak van de bladerdeegplakken met een deegroller één grote plak. Bestrooi je werkvlak en de deegplak met bloem en rol uit in de vorm en grootte van je bakvorm. PSAls je een rol koelvers bladerdeeg gebruikt, hoeft dat niet.
    Snij de deeglap bij, een paar centimeter groter dan de pan.
  • Bedek de uien met de bladerdeeg en druk aan de zijkanten met je vingers of een lepel of spatel naar beneden langs de rand van de pan. Prik een paar gaatjes in de deeg.
  • Bak de tarte tatin gaar in ca. 20-25 minuten. Het deeg moet gaar en mooi lichtbruin zijn.
  • Haal de pan uit de oven en laat de tarte tatin 5 minuten rusten. Snij dan de randen van de taart los met een mesje en keer de tarte tatin om met een bord en leg op een plank of taartvorm. Fingers crossed dat de taart er heel uitkomt! Bij mij liet ie gelukkig meteen los.
  • Garneer met nog wat tijm en serveer warm.

Variaties:

  • Maak een tarte tatin met ui en spekjes.
  • Voeg wat rode wijn of ruby-port toe in plaats van water.
  • Brokkel er aan het einde feta over.
  • Voeg aan het uienmengsel partjes rode bietjes toe. Lekker herfstig ook!
  • Maak een tarte tatin met appel, sjalotjes, spekreepjes en rozemarijn of tijm en blus af met wat Calvados of cider.
  • Maak een tarte tatin met paddenstoelen.
  • Of probeer de versie van Yotam Ottolenghi: tarte tatin met flespompoen, geitenkaas en tijm.

Wijntip: wij hadden een mooie riesling van Juliusspital. Die was net een tikje te fris, want het gerecht heeft door het karameliseren en het gebruik van balsamico en suiker natuurlijk een stevig zoetje. Kies dus een wijn met wat milde zuren of een klein zoetje. Riesling feinherb (halfdroog) uit Duitsland is een goede keuze. Maar een milde pinot blanc, sylvaner of riesling of een fijne milddroge pinot gris uit de Elzas kan ook.

Bon appétit!