De Formule 1 is afgelopen weekend neergestreken in de Verenigde Staten (Austin, Texas); en YEAH, Max Verstappen won gisteren na een zeer spannende race! Ik maakte drie dagen elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents. Ons menu van dag 1 bestond uit: Waldorf Salad, Spiced Rum-Glazed Shrimps en Taco Cups with Beef & Cheese and Pico de Gallo. Vandaag krijg je van me het recept voor overheerlijke Spiced Rum-Glazed Shrimps. Dit recept was voor ons de topper van alle negen hapjes! Een blijvertje dus in Villa Vinissima.
Morgen volgen de Taco Cups en ook de rest van mijn Amerikaanse week krijg je elke dag een mooie American Appetizer voor een heerlijk Amerikaans getint buffet.
Ik maakte drie dagen elke dag drie andere populaire Amerikaanse snacks of borrelhappen die Amerikaanse gezinnen en vrienden met elkaar voor de buis eten tijdens Super Bowl Sunday of andere belangrijke sportevents.
Ingrediënten (snack voor 2 personen)
- 20 gamba’s of tijgergarnalen (gepeld en zonder darmkanaal; staarten er nog wel aan)
Voor de marinade:
- 2EL olijfolie
- 3EL spiced rum (ik nam Kraken spiced rum)
- 2EL zoete chilisaus
- 2EL sojasaus
- 2 knoflookteentjes, fijngehakt
- Sap van een limoen
- 1TL gedroogde chilivlokken
- Eventueel: olijfolie om in te bakken
- 2 bosuien, in ringetjes
Bereiding
- Maak de marinade door alle ingrediënten te vermengen. Bewaar wat marinade voor de glazuur!
- Marineer de gambas of tijgergarnalen een half uur in de overige marinade.
- Haal de gambas/garnalen uit de marinade en bak ze 1-2 minuten, draai ze om en besmeer ze met de resterende marinade. Bak de 2e kant 1 minuut.
Tips: Zorg ervoor dat je de garnalen niet te lang bakt, dan drogen ze uit. Ik bakte ze op een gietijzeren grilplaat, maar in een pan kan ook. Je hebt waarschijnlijk geen of weinig extra olie nodig om in te bakken of grillen, want er zit ook olie in de marinade, maar je kunt een klein beetje olie in de (gril)pan doen. - Leg de gambas/garnalen of een schaal, garneer ze met bosuiringetjes en serveer.
Wijntip: Hierbij past een mooie chardonnay uit California. Ik koos voor de 2020 “Morning Fog” chardonnay uit de Central Coast van Wente. Die bestaat voor 98% uit chardonnay en voor 2% uit gewurztraminer. Dat geeft ‘m net een klein beetje zoetigheid, rondeur en molligheid. 50% is houtgerijpt en rijpt nog 5 maanden ‘sur lie’. Zachte wijn, vol, rond en romig. Milde zuren. Zuiver. Tropisch fruit. Meloen, appel, vleugje toasty. Door de rondheid paste de wijn perfect bij de pikante kruidige garnalen.
Njoy! Eet smakelijk!
Hier vind je de links naar alle Amerikaanse hapjes die ik maakte:
Klassieke Waldorfsalade
Spiced rum-glazed shrimps
Taco Cups met kruidige gehakt en Pico de Gallo
De originele Caesar Salad
Cajun Guac-Shrimp Tortilla Cups
Mac and Cheese Bites
Cowboy Caviar
Pizza Rolls (tonijn en peperoni)
Cocktail Meatballs
Geef een reactie