Mexicaanse borrelplank

Wat een heerlijke Mexicaanse borrelplank was dat gisteren! Mini-tortilla’s met kip en chipotle-mayo. Homemade guacamole en mango-komkommersalsa. Kerstomaatjes en radijsjes. Everzwijnsalami en wat kaasjes. Hieronder wat links naar mijn recepten en een aantal mini-recepten voor lekkere Mexicaanse hapjes.

De aanleiding? De Formule 1 in Mexico. Wederom een avondrace. Op de buis 130.000 uitzinnige Mexicaanse F1-fans die net als wij zagen dat Max Verstappen en zijn Mexicaanse teammaatje Checo Perez op het podium kwamen (resp. als 1e en 3e). Die Mexicaanse borrelplank was weer een leuke ontdekking.

Max Verstappen - Checo Perez in Mexico

Cinco de Mayo
Hoe vind je lekkere Mexicaanse hapjes voor een Mexicaanse borrelplank? Ik had al wel wat gerechtjes gemaakt, zoals de chipotle-kip en guacamole. Maar ik heb ook inspiratie opgedaan door te zoeken op ‘recetas para el Cinco de Mayo’. Cinco de Mayo is een feestdag in Mexico en de Verenigde Staten die, zoals de naam al aangeeft, op 5 mei gevierd wordt. Cinco de Mayo herinnert aan 5 mei 1862, de dag waarop Mexico een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla. Het is in Mexico en (het zuiden van) de VS een groot feest met veel eten en drinken. Je kunt ook zoeken op ‘Mexican Charcuterie Board’. Dat is echt heel grappig. De ‘charcuterie’ board bevat namelijk zo ongeveer alles behalve charcuterie (vleeswaren), althans bijna niet. Het is een allergaartje van veel rauwkost en groente (kerstomaatjes, mini-paprika, radijsjes), tacochips, guacamole, pico de gallo, kaasdips en meer. Ik heb er maar lekker m’n eigen mix van gemaakt, zoals hierboven al beschreven. En het was heerlijk!

Mexicaanse borrelplank
Mexicaanse borrelplank

Mexicaanse borrelplank
Wat ideeën om op de Mexicaanse snackboard te leggen:

  • Rauwkost / groenten:
    • Kerstomaatjes
    • Plakjes radijs
    • Plakjes of reepjes komkommer
    • Reepjes paprika. en als je groene, gele en rode neemt en naast elkaar legt, heb je (bijna) de Mexikaanse vlag.
    • Mini-paprika (rode en gele snackpaprika’s)
    • Gevulde gehalveerde snackpaprika’s. vul ze met rul gebakken gehakt en geraspte cheddar en bak ze even in de oven. Of vul ze met geitenkaas en (gerookt) paprikapoeder. Of met zwarte bonen (of de zogenaamde Mexikaanse ‘refried beans’) en kaas.
    • Mini-augurkjes
  • Charcuterie:
    • Salami
    • Peperoni (pikante salami)
    • Prosciutto
    • Chorizo
    • Serranoham of jamón iberico
    • Fuet
    • Droge worsten, b.v. met pepertjes
  • Kaas:
    • Mexicaanse manchego (van koemelk, en niet van schapenmelk zoals in Spanje)
    • Queso Panela
    • Queso Oaxaca: romige ‘string’-kaas
    • Queso Chihuahua: lichtgele oude kaas die lijkt op Amerikaanse cheddar
    • Queso Cotija: lijkt wat op geraspte Parmezaanse kaas (op salades en bonen)
    • Of gebruik een selectie van Europese kazen, zoals Franse, Italiaans, Engelse en Nederlandse kazen
Mango-komkommersalsa
Guacamole
  • Dips en salsa’s:
    • Pico de gallo. Pico de gallo is een Mexicaanse salsa. Het is een mengsel van tomaten en ui, op smaak gebracht met jalapeñopeper en limoensap. De salsa heeft dezelfde kleuren als de Mexicaanse vlag: groen – wit – rood.
    • Guacamole of een variatie: guacamole taquero (ook genoemd: taco-shop guacamole). Dat is een combinatie van guacamole en salsa verde. Gebruik deze guacamole taquero zoals een guacamole: bij taco’s of burrito’s, als dip bij nachochips of rauwkost, over eieren of bij een steak.
      Guacamole taquero is een frisse salsa van rijpe avocado’s en groene tomaten (de Mexikaanse tomatillos). Wat zit erin? 1 avocado, 8 middelgrote tomatillos, ¼ gehakte witte ui of een sjalotje, 1 gehakt jalapeñopepertje, een half bosje koriander (een must in dit recept, dus maak gewone guacamole als je niet van koriander houdt!), 2 knoflookteentjes, sap van 1 limoen en 1-2TL zout. Voeg 2-3EL water toe als je de salsa wat dunner wilt hebben. Blend alles behalve de avocado fijn. Voeg dan de avocado toe en blend nog een keer totdat je een gladde saus krijgt.
      Die tomatillos (de groene tomaat of Mexicaanse aardkers) kunnen we hier niet of nauwelijks krijgen. Het advies luidt in dat geval: gebruik groene of onrijpe tomaten en verhoog de hoeveelheid limoensap om het frisse scherpe van de tomatillos te benaderen. NB Als je een rode tomaat gebruikt, zul je geen echt ‘salsa verde’ (groene saus) kunnen krijgen!
    • Salsa tatemada. Ik kwam deze Mexicaanse gerookte salsa nota bene tegen bij Masterchef Australia, had er nog nooit van gehoord. Het is een salsa van gerookte groenten (tomaten, chilipepertjes, ui en knoflook) met een heerlijke diepe rokerige smaak. De groenten worden geroosterde in een ‘comal’, een platte gietijzeren pan waar de Mexicanen en Venezuelanen ook hun tortillas en Arepas in maken. Maar je kunt dat ook op een grilplaat of onder de gril van de oven doen. Elke Mexicaanse regio heeft z’n eigen variant, mede doordat ze andere pepertjes gebruiken, zoals habaneo of anaheim.
      Je hebt nodig: 4 tomaten in kwarten of 12 kerstomaten, 2 chilipepertjes (gehalveerd en zonder zaadlijsten; rood of groene jalapeño of een mix van rood en groen), een witte ui (in partjes), 4 knoflookteentjes (geschild), zout, peper, wat olijfolie, een paar takje koriander (of peterselie als je geen koriander lust) en 1EL limoensap. Leg de tomaten, chilipepertjes, ui en knoflook op een ovenschaal en hussel ze door wat olijfolie of spray er wat olijfolie over. Rooster ze onder de gril in de oven (zo’n 10-15 minuten) en keer ze om op de helft van de tijd. Of rooster de groenten ca. 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220-250 graden. Of leg ze – zonder olie! – een kwartiertje op je comal of grilplaat of in een gietijzeren pan tot de groenten licht zwart geblakeerd zijn (PS als b.v. de knoflook al eerder goed is, haal je die er natuurlijk al vanaf). Boven open vuur roosteren kan natuurlijk ook altijd.
      De groenten mogen licht zwart zijn van de hitte; die rokerigheid geeft juist de smaak aan de salsa tatemada. Laat de groenten 10 minuten afkoelen. Pureer alles in een blender of met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Maak er geen gladde massa van, maar pureer wat grof! Anders mis je structuur in de salsa. Voeg er tenslotte nog wat limoensap en gehakte koriander aan toe.
    • Mangosalsa. Vermeng hiervoor:
      • 1 rijpe mango (in blokjes gesneden
      • 1 rode ui, in kleine blokjes gesnipperd
      • 1 rode paprika, in kleine blokje gesneden
      • 1 chilipepertje, ragfijn gesnipperd
      • Sap van 1 limoen
      • Een half bosje koriander (of platte peterselie of munt als je niet van koriander houdt), grof gesnipperd.
      • Breng op smaak met zout en peper en laat minstens een half uur intrekken.
  • Of mango-komkommersalsa. Snij een verse mango en een komkommer (geschild en ontdaan van de zachte binnenkant) in kleine blokjes. Voeg een klein fijngesnipperd rood uitje toe. Snij 10 blaadjes verse munt in kleine reepjes. Snij een chilipepertje (zonder zaadlijsten) ragfijn. Vermeng alles met het sap van een halve limoen en 2EL olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
    • Kant-en-klare salsa, b.v. van Santa Maria (dipsalsa, medium of pikant)
  • Salades:
    • Mexicaanse fruitsalade met limoensap: reepjes of blokjes mango, ananas, watermeloen, honingmeloen vermengd met limoensap, wat zeezout en gedroogde chilivlokken. Garneer met wat fijngesneden muntblaadjes.
Pulled chicken
  • Tortilla’s, taco’s, enchillada’s & meer:
    • Tortilla met Pulled chicken en chipotle-mayo,en o.a. maïs, cheddar en zure room.
    • Chipotle chicken tacos met mango salsa: pulled chicken met chipotle-mayo, blokjes avocado, mango-salsa en koriander.
    • Tortilla’s met gemarineerde biefstukjes en geroosterde groenten
    • Tortillataart (‘taco pie’ of ‘tortilla pie’): neem een tortilla en beleg die met ‘pulled chicken’, fijngehakte jalapeño-pepertjes, wat salsa en gerapste cheddar. Leg er een tortilla op en bedek weer met dezelfde ingrediënten. Leg er een derde tortilla op en bedek weer met dezelfde ingrediënten. Bedek tenslotte met een vierde tortilla en bestrooi met wat geraspte cheddar. Zet ca. 30 minuten in de oven (180 graden). Zorg dat de bovenkant niet verbrand maar lekker knapperig en goudbruin is. Haal de tortillataart uit de oven en garneer met zure room, kleine blokjes verse tomaat en wat koriander. Snij in punten en geef er een partje limoen bij.
    • Tacocups gemaakt van uitgestoken tortillarondjes. Vul ze met b.v. gehakt, salsa en cheddar en doe ze even in de oven (ca. 8-10 minuten op 180 graden).
    • Flautas of taquitos. Flautas zijn gefrituurde tortillas. Het zijn opgerolde wat grotere tortilla’s die licht gefrituurd worden tot ze goudbruin en lekker krokant worden. Vul ze b.v. met kip en avocado. Eventueel kun je ze ook vullen, oprollen en in de pan bakken. Dip ze daarna in typische tex-mexsauzen, zoals guacamole, salsa en/of zure room.
      Taquitos (ook wel ‘tacos dorados’ genoemd) zijn meestal wat korter of kleiner dan flautas. Ze zijn meer een snack dan een echt gerecht. De meeste taquitos worden ook niet opgerold maar bestaan uit een kleinere tortilla die belegd wordt en dan tweemaal dubbelgeslagen is, waardoor je minder frituurolie nodig hebt. Zowel flautas als taquitos krijg je vaak op wat sla geserveerd, met een rode en een groene saus erbij en bijvoorbeeld met guacamole, blokjes tomaat, uien en avocado en bonen.
    • Enchilladas gevuld met reepjes gegrilde entrecôte, rib-eye of biefstuk, maïs, bonenpasta en geraspte cheddar. Je doet ze daarna in de oven totdat de kaas lekker gesmolten is.
    • Tlayuda, soms gespeld met clayuda, is een handgemaakt gerecht in de traditionele Oaxaca-keuken, bestaande uit een grote, dunne, knapperige, gedeeltelijk gebakken of geroosterde tortilla bedekt met een spread van gebakken bonen, asiento, sla of kool, avocado, vlees, Oaxaca-kaas, en salsa.
    • Tamales bestaan uit een in maïsblad (later ook wel in een bananenblad) gestoomde maïsdeegrolletjes met of zonder vulling. De rol kan gevuld worden met: vlees, groenten, kaas, fruit of rijst.
  • Chips: b.v. tacochips, nachochips
Bloody María met tequila
  • Drankjes:
    • Jarritos (Mexicaanse frisdrank, b.v. mango of lime)
    • Tuurlijk, Corona-bier. Even wat in de vergetelheid geraakt…
    • Tequila of Tequila Reposado
    • Mexicaanse cocktails, zoals : Margarita (met tequila, zoutrandje en limoen), Tequila Sunrise (tequila – sinaasappelsap – grenadine), Paloma (de nationale cocktail van Mexico, met tequila en roze grapefruit-frisdrank en een zoutrandje; zo lekker!), Chelada (Mexikaans bier met limoensap), Michelada (spicy cocktail met Mexicaans bier, tomatensap, Worcestershire sauce, limoensap en ‘hot sauce’), Cantarito (tequila en diverse citrussappen met roze grapefruit-frisdrank), Mexican Mule (tequila, limoensap en ginger beer), Mexican Martini (tequila, Cointreau, limoensap en droge witte vermouth), de Bloody María (zie foto; die de wodka van Bloody Mary vervangt door tequila en die ik gisteren voor de race maakte) en de after dinner cocktail Carajillo (espresso met Licor 43).