hree Cents Pink Grapefruit soda

Three Cents Artisanal Beverages, pink grapefruit soda is een ambachtelijk geproduceerde, glutenvrije, frisdrank met natuurlijke ingrediënten en een zeer hoog koolzuurgehalte. Door het hoge koolzuurgehalte blijft de frisdrank in een cocktail overeind, aldus de ontwikkelaars. De makers van de roze grapefruitfrisdrank (vier Griekse bartenders met een passie voor cocktails) werden bij het ontwikkelen van een roze grapefruitfrisdrank geïnspireerd door de Paloma-cocktail, dé nationale Mexikaanse cocktail. Die maak je met tequila en roze grapefruit. Een Griekse bartender wilde die cocktail maken, maar in Griekenland was geen pink grapefruit soda te krijgen. Toen besloot hij om die zelf te gaan maken.

Pink Grapefruit soda is in eerste instantie ontwikkeld om een originele Paloma-cocktail mee te maken.

Three Cents
Three Cents is een Griekse bedrijf. Hun Pink Grapefruit ze soda is dan ook in eerste instantie ontwikkeld om een originele Paloma mee te maken. Paloma betekent duif in het Spaans, daarom zie je een duif op het etiket. De naam Three Cents slaat op het ontstaan van soda als koolzuurhoudende drank en water in de 20ger jaren van de vorige eeuw in de VS tijdens de Drooglegging. Koolzuurhoudende dranken werden toen populairder, ook die met smaakjes. “Two Cents Plain” bestelde je als je bruiswater zonder smaak bestelde, een frisdrank met koolzuur en een smaakje kostte 3 cent. Het Three Cents team heeft ook een heuse wetenschappelijke handleiding uit die tijd erbij gehaald om de belletjes in hun soda goed te krijgen, want ze haten het dat de frisdrank of premium mixer in een gin & tonic of andere cocktail kracht en belletjes verliest. Ze noemen het zelf “The bubbliest soda ever” en gaan er prat op dat de enorme hoeveelheid bubbels in hun Pink Grapefruit soda ervoor zorgen dat de bruis constant blijft en dat de smaak niet verwatert, ook als je het in een mix of cocktail gebruikt.

De pink grapefruit soda ruikt aangenaam fruitig, echt naar hele rijpe zoete verse roze grapefruit. In de smaak wat aan de zoete kant, maar ook hier met die lekkere sappige rijpe roze grapefruit. Had van mij iets droger mogen zijn, maar wel lekker, zeker met lekker veel ijsklontjes erbij. In de cocktail Paloma valt dat zoete dan weer heel erg mee en geeft deze pink grapefruit soda een mooi evenwichtig resultaat van zoet, zuur, zout en bitter. Maar dat verhaal van die belletjes kan ik eerlijk gezegd niet zo goed plaatsen. Ik ben gek op frisdrank, juist vanwege het koolzuur. De belletjes van Three Cents Pink Grapefruit soda vind ik juist heel zacht en lief, maar misschien was dat ook wel de bedoeling. In elk geval lekker fruitig als frisdrank en mooi in balans in de Paloma, en daar ging het de bedenkers oorspronkelijk om. Ik denk dat heel veel dames – en misschien ook wel heren – dit vrolijke lichtroze drankje in de zomer wel kunnen waarderen! Een aanrader en zeker een frisdrank om vaker te kopen.

cocktail Paloma

Cocktail Paloma
Hoe maak je de cocktail Paloma? Het geheim zit in de combinatie van zoet, zuur, zout en (een beetje) dat gecombineerd met ijs, bubbels, alcohol en fruitigheid, tja, geen wonder dat deze cocktail zo populair is in Mexico. Smeer de rand van een longdrinkglas in met een zoutrandje (dit heet ‘rimmen’: je doopt je glas in een laagje limoensap en dan in zout waardoor het zoutrandje blijft plakken; zorg ervoor dat het een mooi strak lijntje wordt en dat het zout zeker aan de binnenkant niet in je vloeistof komt, je kunt het met een servetje of stukje keukenrol aan de binnenkant schoonmaken; dit mag je weglaten als je dat lastig vindt, maar het geeft het drankje wel een extra kick; alternatief is een snufje zout in je cocktail doen). Doe ijsblokjes in het glas en giet er 50ml tequila over (pittig-scherpe blanco of houtgerijpte zachte reposado; ik prefereer normaal de houtgerijpte lichtbruine reposado, die heeft wat mij betreft iets meer smaak en karakter en is wat zachter, maar de blanco is de klassieke combi waarbij de grapefruit beter tot z’n recht komt en die heb ik gebruikt: de tequila blanco van Arette, die is redelijk zacht en heel aromatisch en met de kenmerkende agavesmaak). Vul aan met een flesje (200ml) pink grapefruit soda en garneer met een kwart schijfje roze grapefruit en een schijfje limoen. Het kan natuurlijk ook met verse grapefruit: met een mix van 50ml tequila, verse roze grapefruitsap (50ml), limoensap (15ml), bruiswater (125-150ml) en optioneel 5-15ml suikersiroop als je het te friszuur vindt, dat is de originele versie, maar de versie met grapefruit soda is makkelijker. Tip: als je vers grapefruitsap gebruikt, dubbel strain (2x zeven) het sap dan, anders krijg je pulp in je glas en dat staat niet mooi. Variatietip: je kunt voor het zoutrandje ook gearomatiseerd zout gebruiken, bijvoorbeeld gerookt zout of rozemarijn-zout

Een andere cocktail met de pink grapefruit soda is de Pink Julep (drink ‘m uit een metalen julep-beker): met bourbon, cranberrysiroop, bitters, basilicum en Three Cents Pink Grapefruit soda.
Er zijn meer smaken van Three Cents, waaronder de Gentlemen’s Soda. Geen idee waarom deze mix van bergamot en mandarijn zo heet, waarschijnlijk vanwege de intense smaak van deze citrusvruchten. Stoere soda dus. Niet geproefd.
Er er zijn nu ook een aantal tonicsoorten, een ginger beer en de Gentlemen’s soda met meditterrane citrusvruchten (bergamot en mandarijn).

Three Cents Artisanal Beverages, pink grapefruit soda is o.a. verkrijgbaar bij Gall & Gall (€0,99), Marqt (€1,19) en Sterk Amsterdam (€1,55) voor een flesje van 0,2L. de frisdrank bevat 51kcal/100ml wat in de categorie van de moderne hippe frisdranken aan de hoge kant is.