Bloody María

Bloody María, dat is de Mexicaanse Bloody Mary met tequila. Vanavond ga ik een Mexikaanse borrelplank maken. De aanleiding is dat de Formule 1 in Mexico is en de race is ’s avonds. Dus gaan we met wat lekkere happen voor de buis Max Verstappen en zijn Mexicaanse teammaatje Sergio Perez aanmoedigen. Het is één groot feest in Mexico, want Perez heeft daar heel heel veel fans. Ik duim voor een mooie podiumplaats voor hem, maar hoop dat Max de race wint. En ondertussen proost ik alvast op hun overwinning met deze Mexikaanse twist op de Bloody Mary.

Ik heb al een aantal Mexicaanse cocktails gemaakt, zoals de Margarita (met tequila, zoutrandje en limoen), de Tequila Sunrise (tequila – sinaasappelsap – grenadine) en de briljante Paloma (de nationale cocktail van Mexico, met tequila en roze grapefruit-frisdrank en een zoutrandje; zo lekker!). vandaag stuitte ik op een Mexicaanse twist op een andere cocktailklassieker: de Bloody Mary. De Mexicanen hebben daar een eigen variant op bedacht: de Mexicaanse Bloody María – de Bloody Mary met tequila. Je vind de cocktail ook wel onder namen als Tequila María, Bloody Mariachi of Mexican Bloody Mary.

Bij de Bloody María zit soms een halve maaltijd. Naast de bleekselderij o.a. partjes limoen, olijven, kerstomaatjes, komkommer, bacon, gegrilde gamba’s, stukjes kaas en worst en natuurlijk stukjes groene jalapeño-peper.

Bloederige geschiedenis
De oorsprong van de originele Bloody Mary is bekend, hoewel uiteraard betwist. Fernand Petiot zou in 1921 de eerste Bloody Mary met wodka en tomatensap hebben bereid in Harry’s Bar in Parijs in het King Cole Hotel. Jaren later werden Worcestershire-saus (‘Perrins saus’), tabasco en peper, toegevoegd, wat de smaak sterk verbeterde.

De cocktail werd uiteindelijk genoemd naar Maria (Mary) Tudor (1516 – 1558). Zij was koningin van Engeland van 1553 tot 1558 en afkomstig uit het Huis Tudor. Zij verwierf de bijnamen ‘de Katholieke’ en ‘de Bloedige’ (Bloody Mary). Mary Tudor was katholiek. In de tijd dat zij koningin Maria I van Engeland was, hield ze er nogal bloederige praktijken op na bij de vervolging van de protestanten. Vandaar haar bijnaam en de vernoeming van de cocktail die met wodka en tomatensap wordt gemaakt. De Mexicaanse variant van de Bloody Mary is uiteraard met tequila, en vaak met heel veel extra garneringen. De Mexicanen leven zich bij de Bloody María echt uit met die garneringen, veel meer dan bij de originele Bloody Mary die vaak niet meer dan een stengel bleekselderij en een citroenschijfje bevat. Bij de Bloody María zit soms een halve maaltijd. Naast de bleekselderij o.a. partjes limoen, olijven, kerstomaatjes, komkommer, bacon, gegrilde gamba’s, stukjes kaas en worst en natuurlijk stukjes groene jalapeño-peper. Ik hield het op een zoutrandje op de rand van het glas van roze Himalaya-zout met gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera) en als garnering een stengel bleekselderij en een spiesje met olijf – limoenpartje – blokje Gruyère – semi-secco tomaat – jalapeño. Eet en drink smakelijk!

Bloody María met tequila

Ingrediënten (voor 1 cocktail):

Voor de cocktail:

  • 60ml tequila of tequila reposado (mijn favoriet, want meer diepgang)
  • 120ml tomatensap
  • 15ml limoensap
  • Scheutje Tabasco
  • Optioneel: extra ½TL ‘hot sauce’ (of naar wens)
  • Scheutje Worcestershire sauce (½TL)
  • Snufje (¼TL selderijzout)
  • Beetje versgemalen peper (2-3 ‘draaitjes’)
  • IJsblokjes
  • Er hoort ook ‘horseraddish sauce’ in, maar dat is in de VS en Engeland kant-en-klaar te koop. Je zou het kunnen vervangen door een klein beetje fijngeraspte mierikswortel van b.v. het merk Kühne. Alternatief: rasp een radijsje als je die in huis hebt; of laat het weg.

Voor het zoutrandje:

  • 1EL grof (Himalaya-)zeezout
  • ½TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera)
  • 1 partje limoen

Voor de garnering:

  • Bleekselderijstengel (een must!)
  • Daarnaast b.v. limoenpartje, halve kerstomaat of semi-secco (halfgedroogde) tomaat, stukje komkommer, stukje groene jalapeño-peper, stukje kaas en/of groene olijf. Maar hé, als je er wat gegrilde gamba’s of tijgergarnalen of een reep gebakken bacon op een spiesje bij wilt doen, niemand houdt je tegen!

Bereiding

  • Maak eerst het zoutrandje op het glas. Doe wat grof (Himalaya-)zeezout op een schoteltje. Vermeng met een beetje gerookt paprikapoeder. Smeer het glasrand in met limoensap door het limoenpartje erover te strijken. Dip de glasrand in het zout.
  • Shake alle cocktailingrediënten (behalve de het zoutrandje en de garnering) in een shaker met ijsblokjes.
  • Doe wat ijsblokjes in een hoog glas en giet de Bloody María erin.
  • Garneer naar wens.

Proost!